Debutul politic al noului inspector general (numire consemnată în Monitorul Oficial), s-a făcut sub umbrela UNPR-ului, partid condus de Culiţă Tărâţă, unde Florentina Moise activa, cel puţin prin 2014, în organizaţia de femei, pe care o conducea (foto: 2014 – strângere de semnături pentru candidatura lui Victor Ponta UNPR-PSD).

Ascensiunea Florentinei Moise în UNPR are vârful în 2016 când este numită preşedintă interimară a partidului la Neamţ, după ce biroul judeţean al organizaţiei fusese executat de la Bucureşti. De la centru, unde Florentina Moise Vasiliu era atunci prim-vicepreşedinte al partidului. Numirea noii şefe a fost contestată de cei care munciseră câteva luni să repună partidul pe picioare, după moartea lui Culiţă Tărâţă. La acea vremea, numirea a iritat echipa de la Neamţ, preşedintele de atunci(Liviu Bumbu) a plecat din funcţie şi din partid, au urmat demisii în bloc.
Noua preşedintă a predat imediat UNPR-ul în braţele PSD-ului, printr-un protocol încheiat înainte de alegerile locale.
Florentina Moise se va înscrie în PSD, partid de la care a cerut iniţial, în spatele protocolului, funcţia de prefect, apoi de sub-prefect, dacă nu, – una de secretar de stat. A obţinut una de director la Casa Corpului Didactic, de unde şi-a dat demisia pentru una de director la Consiliul Judeţean, din care şi-a dat şi acolo demisia, pentru cea de inspector şcolar general.
Este consilier local, destul de activ politic, cele mai înverşunate intervenţii find la adresa PNL-ului în general şi a inspectorului general proaspăt înlocuit, prof. Mihai Obreja, în special. Conversaţiile dintre cei doi (nu le putem spune dialog) în Legislativul pietrean, cu noua schimbare de poziţii vor fi, probabil, la fel de colegiale ca şi până în prezent.
Ar mai fi de precizat (răspunzând unor comentarii la un text anterior), că da, noul inspector general este numit politic, dar aşa a fost şi Mihai Obreja, aşa au fost şi ceilalţi iar dacă asta nu mulţumeşte pe nimeni, gândiţi-vă că PNL a numit în anul 2020, în funcţia de director al Spitalului Judeţean Neamţ, un antreprenor de pompe funebre.
De 30 de ani partidele politice trimit oameni pe funcţii, cu sau fără pregătire, şi pe înalte criterii de competenţe de familie, cumetrii, interese, pile şi ochi frumoşi.
Noul inspector general este licenţiat cu două diplome (Facultatea de Drept şi cea de Psihologie), are un CV bogat(vezi mai jos), care compensează puţina experienţă de la catedră, de unde începe şi se termină adevăratul act educaţional.
Sperăm că ambiţia de a face ceva pentru învăţământul nemţean va fi cel puţin egală cu ambiţia care a propulsat-o pe această funcţie.