9.9 C
Piatra Neamț
joi, septembrie 29, 2022

Biserica “Buna Vestire” din Piatra Neamţ şi icoana făcătoare de minuni adusă din Rusia

Politică

Căutaţi cu mandat de european de arestare, găsiţi la Piatra Neamţ şi Crăcăoani

La data de 23 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat, în municipiul...

Senatorul Eugen Ţapu garantează pentru constructorul unor loturi din autostrada Buzău-Focşani

"Sunt vești bune, constructorul român fiind unul din cei mai serioși și performanți din acest domeniu", este de părere senatorul PNL de...

Încep exproprierile pentru autostrada Moldovei. Cozmanciuc: “Despăgubirile sunt în cuantum de 35.541.600 de lei”

S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie...

Ordine în şcoli cu poliţiştii locali. Chiulangii, vizaţi astăzi pe lângă 7 unităţi de învăţământ

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț,...

Mariana OLTEAN TUDOSE

Biserica Buna Vestire din Piatra Neamţ, situată pe strada 1 Decembrie 1918, are o istorie de trei secole. Istoria acestui lăcaș de cult începe în 1719, când boierul Iordache Dărmănescu a ridicat împreună cu soţia, Safta, o biserică în zonă, care, iniţial a aparţinut de Gârcina. De atunci, cartierul a luat numele de Dărmănești. Însă, ca biserică boierească, până în 1930, ea fost condusă de călugări. Ambii ctitori sunt pomeniţi anual, în slujba de Buna Vestire.

De menţionat un lucru mai puţin cunoscut din această veche biserică: aici se află icoana Maicii Domnului cu Pruncul, îmbrăcată în argint, a cărei primă menţionare datează anul 1661. Icoana este însă mult mai veche, iar anul 1661 apare ca fiind anul în care s-a făcut prima minune menţionată în cele opt medalioane care se află pe marginea icoanei (despre aceste minuni, citiţi la sfârşitul articolului)

Biserica „Buna Vestire“ este monument istoric, fiind construită pe locul unui sfânt lăcaș mai vechi din lemn, de către spătarul Iordachi Darie. Din punct de vedere arhitectural, monumentul cumulează trăsături proprii secolului al XVIII-lea și se încadrează în categoria bisericilor cu plan triconic, având absidele laterale bine conturate. Inițial, interiorul era construit dintr-o singură „rotondă“, boltită cu o calotă sferică. Fiind destinată membrilor familiei boierești, nu era nevoie de un spațiu prea mare. Ulterior, originalului i se fac modificări. Astfel, în anul 1829, postelnicul Iordachi Darie, fiul spătarului menționat, reface lăcașul de închinăciune cu hramul „Buna Vestire“. Sfântul lăcaș a suferit modificări în anul 1914, când s-a adăugat un pridvor, și în anul 1954, când s-a despărțit printr-un mare arc naosul de pronaos. O lucrare de amploare a fost realizată între anii 1989-1990, când, sub clopotniță, s-a făcut un alt mare arc despărțitor, s-a mărit interiorul bisericii și s-a adăugat un nou pridvor cu cafas deasupra sa. Biserica a fost resfințită în luna mai a anului 1996 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Complexul bisericesc al Parohiei „Buna Vestire“ – Dărmănești este format din biserică, casă de prăznuire, birou parohial, bibliotecă, subsol tehnic, sală mortuară, turn clopotniță, agheasmatar, troiță și lumânărar, scrie doxologia.ro.

De când este biserică de mir, de-a lungul timpului, au slujit în ea preoţii Teofănescu Gheorghe, Crivăţ Gheorghe- Păscăleanu Vasile (până în 1987), şi acum Pantalon Dumitru şi  Apreotesei Ioan.

În anul 2013, cu acordul Institutului Naţional de Patrimoniu(INP), au început lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii monument istoric. Lucrările au presupus subzidire, încălzire în pardoseală, întărirea zidurilor prin turnare de centuri de jur împrejur, verticale şi orizontale, schimbarea acoperişului cu tablă de cupru. Proiectul a fost finanţat prin INP şi s-a terminat în 2018.

Începând cu 2019, s-a conceput documentaţia pentru restaurarea Casei sociale, intitulate „Casa iubirii milostive” unde acum se execută lucrări de renovare. Părintele paroh Ioan Apreotesei a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru utilarea la standarde europene a unei bucătării care să deservească o nouă cantină socială.

Proiectul se află în fază de derulare. Se lucrează potrivit standardelor, astfel încât, la finalizarea proiectului să fie posibilă deschiderea acestei cantine sociale.

 „Ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor persoaneleor aflate în prag de sărăcie, asigurându-le o masă caldă zilnică de luni până vineri. Totul se va face cu personal angajat, autorizat în domeniu, cu toate avizele de funcţionare. Aşteptăm să terminăm lucrările şi apoi să începem cu deservirea a 20 de persoane, cu speranţa că vom putea să ajutăm mai multe persoane, identificate în parohia noastră dar şi din alte locuri. Persoanele beneficiare vor lua mâncarea de la bucătăria noastră, la pachet, iar acolo unde sunt cazuri sociale nedeplasabile, mâncarea va fi dusă acasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să terminăm cât mai repede aceste lucrări”, a spus preotul paroh Ioan Apreotesei.

De altfel, în perioada pandemiei şi nu numai, preoţii bisericii au venit în sprijinul bătrânilor şi a celor aflaţi în neputinţă, ducându-le, la casele lor, alimente (foto ).

 

 

 

Icoana făcătoare minuni a Maicii Domnului

A fost adusă în biserica din Dărmăneşti de către boierul Dărmănescu. Fără a exista un document scris în acest sens, se presupune că a existat o apropiere între acest boier- ctitorul lăcaşului de cult, şi biserica din Rusia, de unde a fost adusă icoana. Pe medalioanele care încadrează chipurile Mântuitorului şi Maicii sale, se află scrise în slavonă opt din minunile săvârşite de această icoană, începând cu anul 1661.

Minunile scrise pe Sfânta Icoană a Maicii Domnului ce se află în biserica „Buna Vestire” din parohia Dărmăneşti, Piatra Neamţ

1. În anul 1661, iulie-august 15, la intrarea în biserică, în timpul cântării vecernii, s-au văzut curgând lacrimi din ochiul stâng „şi au fost trei tile şi s-au uscat; multă tămăduire s-a făcut în ceasul acela”.

2. În anul 1699, în luna iulie, cu 10 zile mai înainte de a începe Dumnezeiasca adunare, „Deschind sfânta icoană ochii, s-au văzut curgând din ochiul cel drept; şi au fost două săptămâni pe icoană şi s-au uscat, şi mulţi s-au tămăduit în vremea aceea”.

3. Vrednicul de veşnică pomenire şi fericire, marele Petru, purtând cu sine această sfântă icoană, „în vremea războiului cel cumplit de la Poltava şi rugându-se marele monah înaintea icoanei, îndată l-au biruit pe duşmanul sfead”.

4. Acolo, o femeie pe numele Maria, a fost bolnavă doi ani de zile, de mâini şi de picioare; oloagă şi leproasă pe tot trupul, a văzut pe Preacurata Fecioară Maria venind din altar şi, atingându-se de dânsa, s-a tămăduit.

5. Din Crasnaicut, o femeie pe nume Achilina, au adus pe fiul său Simion de trei ani, fiind orb din naştere şi făcând paraclis, pruncul a văzut din ceasul acela, cu ajutorul Preacuratei Fecioare.

6. Din oraşul Crasnaicut, sutaşul Ioan, având un fiu, Maschin, care era foarte bolnav, a murit. Şi părinţii lui, plângând, chemând spre mângâiere pe Născătoarea de Dumnezeu şi Pururea Fecioară Maria înaintea Sfintei icoane, îndată înaintea lor a înviat fiul lor din morţi.

7. Mai înainte, unde-i acum biserica, s-au arătat în vis oamenilor acelora ce locuiau acolo, poruncindu-le ca să se mute în alt locaş şi va fi asupra lor purtare de griji a lui Dumnezeu: „Eu aici am să petrec”.

8. Din satul Cracauca, un om, Feodor, a adus pe fiica lui în vârstă de 5 ani, fiindcă era muncită de dracu; şi o strângea când au pus-o înaintea sfintei icoane, vărsând lacrimi, cerând ajutor, înaintea tuturor ea s-a tămăduit.

Pe această mică icoană, a mai fost un mic medalion, ce se poate să fi fost din metal preţios, căci se mai găseşte scris: „Închipuirea şi măsura sfintei şi făcătoarei de minuni icoane prea Sfintei Maici a lui Dumnezeu de la Caplunpvschie”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

În România se moare inimă de trei ori mai mult faţă de media europeană

Rata de deces din cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în ţara noastră comparativ cu media europeană, sunt concluziile unui...

Circ făcut de un şofer din Săbăoani, beat şi fără permis. A fugit de poliţişti şi s-a răsturnat într-o curbă

La data de 27 septembrie a.c., în jurul orei 22.19, un echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Săbăoani, a...

Bărbat tâlhărit de partenerul de pahar, după ce a câştigat la jocuri de noroc

La data de 27 septembrie a.c., în jurul orei 18.15, polițiștii din cadrul Poliției orașului Tg. Neamț au fost sesizați de către...

Poliţiştii, de vorbă cu bunicii din Negeşti. Persoane cu risc victimal crescut, au primit recomandări şi pliante

Premergător Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, polițiștii au desfășurat activități preventive, în rândul seniorilor din localitatea Negrești. La data...

Foc pus intenţionat în comuna Alexandru cel Bun

La ora 14:06, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Sătencei...