*Aliment remineralizant, reechilibrant, activează circulaţia sângelui, ajută inima și ficatul
Tina CONDREA
În România, secara este printre cerealele de bază, alături de grâu și porumb. Făina de secară are mai mulți nutrienți decât cea de grâu. Cele mai răspândite alimente pe bază de secară sunt: pâinea, biscuiții și fulgii, care pot fi consumați la micul dejun. Pâinea obținută din acest tip de făină este mai densă și mai sățioasă.
Grâul este ingredientul de bază în produsele de panificație și patisserie, dar merită să aruncăm o privire și asupra secarei, una dintre cerealele-minune, alături de ovăz. În prezent, secara este tot mai valorificată, deoarece este o alternativă mult mai sănătoasă a grâului. Secara este bogată în mangan, 50g de boabe de secară asigurând 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu și 33% din necesarul zilnic de fibre. Dar și vitamine și minerale. Fibrele din secară ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor, protejând eficient celulele sănătoase. Secara nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten, datorită conținutului important de gluten, însă efectul negativ este mai scăzut decât în cazul grâului.
*Susuține sănătatea gastrointestinală, aduce beneficii și sistemului cardiovascular,
Secara este un aliment energetic, remineralizant, reechilibrant, care activează circulaţia sângelui, fiind și un bun depurativ, dacă e consumată mai mult timp. Pâinea de secară poate preveni afecţiuni grele, precum cele de ficat, arterioscleroză, hipertensiune, alte boli de inimă cu evoluţie dificilă și imprevizibilă. Pâinea de secară este recomandată mai ales celor care fac munci de birou sau alte munci sedentare.
Secara susține sănătatea gastrointestinală, aduce beneficii și sistemului cardiovascular, prin scăderea riscului atacurilor de inimă și a infarcturilor. Fitonutrienții din secară luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase decât cei prezenți în legume sau fructe. Secara scade riscul de dobândire a diabetului, iar persoanelor care suferă de această afecțiune li se recomandă produsele din secară, în defavoarea celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină.
Cerealele integrale, în special secara și ovăzul, sunt recomandate femeilor la postmenopauză și care au tensiunea și colesterolul ridicate ori alte afecțiuni cardiovasculare. Secara scade riscul apariției cancerului de sân.
*Menține starea de sațietate, ajută la slăbit!
Doar 50 de grame de boabe de secară asigură 30% din necesarul zilnic de fibre. Produsele din secară sunt foarte sățioase, dând imediat senzația de saturare, chiar după o cantitate scăzută, ceea ce ajută la pierderea ori menținerea greutății corporale. Datorită fibrelor din compoziție, secara este un aliment ideal pentru diabetici deoarece îi ajută să își mențină nivelul de zahăr din sânge la cote normale. Totodată, fibrele reduc riscul de cancer de colon, deoarece previn constipația și facilitează eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
Produsele pe bază de secară reduce riscul de boli cardiovasculare, ajută la menținerea colesterolul în limite normale. Astfel, este indicat să consumi un mic dejun bogat în fulgi de secară, pentru că aceștia aduc beneficii sistemului cardiovascular. În cazul adulților, scade riscul atacurilor de inimă și al infarcturilor. Nu în ultimul rând, fitonutrienții din secară, în comparație cu cei din legume și fructe, luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase.
Doar 100g de secară oferă 50% din necesarul zilnic de seleniu, un antioxidant puternic care ajută inima.