14 C
Piatra Neamț
miercuri, septembrie 28, 2022

Neamţ: criminalitatea a scăzut în 2021 cu 5,53%/Peste 15.000 de dosare soluţionate

Politică

Căutaţi cu mandat de european de arestare, găsiţi la Piatra Neamţ şi Crăcăoani

La data de 23 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat, în municipiul...

Senatorul Eugen Ţapu garantează pentru constructorul unor loturi din autostrada Buzău-Focşani

"Sunt vești bune, constructorul român fiind unul din cei mai serioși și performanți din acest domeniu", este de părere senatorul PNL de...

Încep exproprierile pentru autostrada Moldovei. Cozmanciuc: “Despăgubirile sunt în cuantum de 35.541.600 de lei”

S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie...

Ordine în şcoli cu poliţiştii locali. Chiulangii, vizaţi astăzi pe lângă 7 unităţi de învăţământ

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț,...

În anul 2021, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au dispus măsuri ferme pentru combaterea infracționalității, fapt pentru care a fost înregistrată o diminuare cu 5,53% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se precizează în Raportul de Evaluare a Activităţii IPJ Neamţ pe anul 2021.

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

-infracţiunile judiciare s-au diminuat cu 12,59 %;

-infracţiunile economico-financiare cu 14,09%;

-infracţiuni de altă natură cu 1,74%.  

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, structurile de ordine publică au acţionat, în sistem integrat, cu  I.J.J. Neamţ, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acţiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunitate.  

Din analiza dinamicii infracţionalităţii stradale  a reieşit faptul că la nivelul judeţului Neamț, în anul 2021 au fost înregistrat 531 de infracțiuni sesizate.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, printre care menționăm 22.817 intervenţii la evenimente, dintre care 7.926 în mediul urban și 14.889 în mediul rural, fiind constatate 879 de infracțiuni în flagrant delict.

În privința criminalității contra patrimoniului,  în anul 2021, comparativ cu anul 2020, infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare de 9,50 %, furturile având ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii, fiind înregistrată o scădere de 19,22  % față de anul precedent.

De asemenea, pentru prevenirea violenței în familie, polițiștii au emise 341 ordine de protecție provizorii.

Pentru deservirea comunității, au fost emise 42.334 de certificate de cazier judiciar, precum și 1.098 de adeverințe de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 118/2019.

În anul 2021, în ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, au fost soluționate 517 de dosare penale. În referire la indicatorii de performanță obținuți, se remarcă 52 de propuneri de trimitere în judecată și 25 de rechizitorii.  În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare a fost recuperat un prejudiciu de 5.770.200 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 15.551 de dosare penale, fiind dispuse 188 de măsuri preventive.

În cursul anului 2021 au fost efectuate 2.517 cercetări ale locului faptei, fiind ridicate 1.111 de urme papilare, 580 de înscrisuri, 757 de urme biologice şi 8.832 de alte categorii de urme (formă, materie, etc), fiind examinate 6.609 materiale litigiu – comparaţie. Prin activităţi specifice, valorificând urmele ridicate cu ocazia cercetărilor la faţa locului, examinând documentele în litigiu sau obiectele corp – delict puse la dispoziţie pentru expertizare,  au fost realizate 107 identificări.

Totodată, au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de persoanele urmărite, fiind depistate 66 de persoane pe numele cărora era emise mandate de executarea a pedepsei închisorii și 6 care posedau mandate europene de arestare, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. De asemenea, alte 11 persoane care posedau mandate de arestare preventive au fost incarcerate de polițiști.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost desfășurate 514 de acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost constatate 70 de infracţiuni, fiind aplicate 58 de sancțiuni contravenționale în valoare de 34.603 lei.

În cadrul activităţilor preventive au fost identificate şi ridicate, în vederea confiscării, 43 de arme de foc, 191 de kilograme de materii explozive și articole pirotehnice, 352 de kilograme de substanțe și produse chimice periculoase, 58 de kilograme de carne de vânat și 10 trofee de vânat.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos, fiind constatate 369 de infracţiuni la regimul silvic și fiind aplicate 247 de contravenții la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 467.000 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 1.413,93 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 373.290 de lei și indisponibilizarea a 8 atelaje hipo, precum și altor bunuri folosite la comiterea de infracțiuni sau contravenții.

În domeniul piscicol au fost organizate 238 de controale pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul piscicol, fiind constatate, în flagrant delict, 18 infracțiuni prevăzute de legislația în vigoare.  De asemenea, s-a dispus confiscarea a 16 plase de pescuit de tip monofilament, 3 plase de pescuit din fir textil, 6 unelte de pescuit și a 119 kilograme de pește.

În ceea ce privește activitatea luptătorilor pentru acţiuni speciale, în perioada analizată, au fost asigurate 46 de misiuni de pază şi escortă, 41 de intervenţii rapide la evenimente, 42 de stări conflictuale aplanate, 86 percheziţii, 8 participări la măsuri de ordine cu ocazia manifestărilor sportive, culturale etc., 21 de mandate de aducere executate și 13 mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare. De asemenea, luptătorii pentru acțiuni speciale au desfășurat 12 activități de negociere.

Pe linie rutieră, prioritatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Foc pus intenţionat în comuna Alexandru cel Bun

La ora 14:06, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Sătencei...

Percheziţii domiciliare la Tg. Neamţ/O femeie a eliberat adeverinţe false pentru împrumuturi nerestituite la CAR

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Formațiunii de Investigații Criminale Târgu-Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...

Neamţ/Procent copleşitor de reclamaţii la Protecţia Consumatorului, pentru servicii şi utilităţi

În perioada ianuarie – august 2022, Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au desfășurat un număr de 1684 acțiuni...

Dămuc/O victimă şi gardul unei grădiniţe făcut praf, după ce un şofer de 29 de ani a pierdut controlul volanului

Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 08.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Județean...

Autorităţile din Ungaria au găsit nemţeanul dispărut pe 16 septembrie

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că...