15.1 C
Piatra Neamț
vineri, martie 29, 2024

Nou/Important! Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2. Cine trebuie internat în spital şi cine nu; tratamentul la domiciliu

Politică

Se întoarce gospodarul! Iulian Găină, candidatul PSD la Primăria comunei Tarcău

Vă anunțăm cu satisfacție candidatul #PSD pentru funcția de primar al comunei TARCĂU, în persoana lui Iulian Găină (LULU) împreună cu o echipă puternică și performantă, cu entuziasmul și voința necesară de a dezvolta Tarcăul. Cu experiența lui și cu sprijinul echipei noastre, continuă modernizarea și dezvoltarea comunei Tarcău și a întregii zone de pe Valea Muntelui într-o strânsă colaborare cu viitoare conducere #PSD a județului Neamț ce va susține fără rezerve proiectele de dezvoltare economico-sociale și edilitare pentru comuna TARCĂU. Experiența celor patru mandate anterioare de primar și sprijinul echipei #PSD de la nivel local și județean sunt garanția în lupta pentru un viitor mai bun pentru toți locuitorii acestor meleaguri binecuvântate!

Comunicat de presă PUSL Neamț

Biroul Politic Judeţean al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) Neamţ a votatîn unanimitate înscrierea în partid a lui Vasile Panaite şi numirea...

Ei sunt, până astăzi, candidații la Primăria Piatra Neamț!

Sondajele sunt conduse de candidatul PSD (poate și din dorința electoratului pietrean a de a aduce, însfârșit un primar social-democrat implicat), Vasile Adrian Niță, actualul prefect de Neamț.

O profesoară candidează pentru funcția de primar la Ceahlău. Un spațiu unde copiii să se simtă în siguranță

Prof. Liliana Ciucanu candidează din partea PSD pentru funcția de primar al comunei #CEAHLĂU.

I. Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile.


II. Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare astfel:

1. evaluare clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
2. identificarea factorilor de risc: – boli cardiovasculare, inclusiv HTA; – diabet zaharat tip 1 şi tip 2; – obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; – boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic; – insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică; – hepatopatii cronice; – imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; – vârsta peste 65 de ani; – copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate;
3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicaţie pentru afecţiuni cronice, dacă este cazul;
4. interpretarea rezultatelor de laborator şi a rezultatelor imagistice (pentru pacienţii care sunt evaluaţi în centrele de evaluare).

Decizii în urma evaluării:

1. Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin medicul de familie.
2. Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor fi primi tratament antiviral şi vor fi monitorizaţi ulterior la domiciliu prin medicul de familie.

Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:

febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate; – tuse seacă intensă sau care se accentuează;
SpaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19; – dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
dureri toracice la inspirul profund; – astenie marcată; – mialgii intense.

3 3. Pacienţii care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au factori de risc vor fi direcţionaţi prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicaţii/ contraindicaţii de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanţi şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

În cazul în care există contraindicaţii/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanţi, pacienţilor li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală.

Antiviralele cu administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii:

pacientul este de acord;
se iniţiază la pacienţi în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluarea corespunzătoare pentru excluderea contraindicaţiilor: clinică, biologică, imagistică;
continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului şi ulterior, până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripţie medicală. În schimb, medicaţia antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administraţi în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

4. Pacienţii care prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele menţionate la pct. 2 sau nu prezintă semne de agravare legate de infecţia SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu, vor fi direcţionaţi la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internaţi.

5. Pacienţii care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică) vor fi internaţi/direcţionaţi la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112. Excepţie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive.

6. Pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu vor fi internaţi/direcţionaţi la spital prin intermediul serviciului 112.

La nivelul județului Neamț vor fi organizate 3 centre de evaluare în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalului Municipal de Urgență Roman și Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț.

Reguli igienice şi îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum şi familiile/persoanele din aceeaşi locuinţă sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice şi îndrumări: – Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiţionat sau aerisirea cu geamurile deschise).

Persoana carantinată/izolată îşi limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spaţiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spaţii ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor.

Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m faţă de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).

Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte şi după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei şi ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă şi săpun.

Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă şi săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosinţă pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obişnuite curate care vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.

Lenjeria şi ustensilele de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curăţate cu apă şi detergenţi obişnuiţi după utilizare şi pot fi reutilizate.

Suprafeţele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului şi alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăţă şi se dezinfectează zilnic.

Suprafeţele băilor şi toaletelor se curăţă şi se dezinfectează cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor, cel puţin o dată pe zi.

Hainele, lenjeria de pat şi prosoapele de baie şi de mâini ale persoanei izolate se curăţă cu detergent obişnuit, folosind maşina de spălat la 60 – 90°C, şi vor fi uscate bine.

– Atunci când strănută sau tuşesc, persoanele izolate/carantinate îşi acoperă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau strănută/tuşesc în plica cotului.

Şerveţelul de unică folosinţă se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmând spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun. În cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât, se va contacta sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Informare Apaserv pentru comunele Ruginoasa și Alexandru cel Bun

Având în vedere neacumularea apei în rezervorul din care se realizeazăalimentarea cu apă potabilă a utilizatorilor din Comuna Ruginoasa, învederea refacerii rezervelor...

Informare Apaserv Neamț pentru Piatra Neamț, Gârcina, Dochia, Girov și Ruginoasa(actualizare)

Din cauza unei situații de urgență, alimentarea cu energie electrică către stațiile de captare și tratare a apei potabile ale Companiei Județene APA SERV S.A. a fost întreruptă de către E-ON în data de 27.03.2024, orele 22.37 - 23.37. Această situație coroborată cu intervenția la conducta magistrala de aducțiune a apei potabile din data de 26.03.2024, a dus la scăderea presiunii apei în rețea, existând și posibilitatea opririi temporare în furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Astfel, Compania Județeană APA SERV S. A. este pusă în situația neplăcută de a furniza apă cu presiune redusă existând și posibilitatea întreruperii temporare a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, astăzi 28.03.2024, până la ora 22.00.

Meteo/Vânt și instabilitate atmosferică în jumătatea vestică a județului Neamț

Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 28 martie, ora 20 Fenomene vizate: intensificări ale vântului Zone afectate: județul Galați și zonele de munte ale județelor Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea Vântul va avea intensificări în sud-estul Moldovei și la munte, unde vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.

Cutremur de intensitate II lângă Piatra Neamț (actualizare)

INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PĂMÂNTULUI INCDFP TRANSMITE: În ziua de 28 Martie 2024, la ora 08:36:51 (ora locală...

Expoziție colectivă/Salonul de Primăvară: 150 de lucrări, 39 de artiști la Muzeul de Artă din Roman

Joi, 28 martie 2024, Muzeul de Artă Roman deschide cea de-a XII-a ediție a ”Salonului de primăvară”. O expoziție colectivă dedicată primăverii și în mod special, zilei de 30 martie, ziua documentară a orașului Roman, anul acesta împlinindu-se 632 de ani de la prima atestare a târgului lui Roman.