Cum să cari după tine un copil de 8 luni pe un munte pentru care s-a anunţat cod galben de viscol? Cât de inconştient poţi fi, dacă de inconştienţă e vorba sau de …, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.
Dintre toate riscurile nebuneşti pe care şi le asumă turiştii care urcă Ceahlăul, faptul de a lua un copil pe viscol şi ger pe munte, este de neconceput, nici un părinte normal la cap nu porneşte într-o asemenea aventură în care îşi poate pierde copilul. Întrebat ce crede despre aventura cuplului din Bucureşti, Raul Papalicef, şeful salvamontiştilor din Neamţ care au efectuat operaţiunea de salvare ieri, pe Ceahlăul, a răspuns:
„ESTE O NEBUNIE FĂRĂ SEAMĂN!”
„Nici nu o pot califica! Chestia asta este ceva de necalificat! Un copil până la un an nu se urcă pe munte nici vara, nici iarna! Pentru că muntele îţi poate rezerva tot felul de surprize, poţi să fii ultracalificat. Trebuie luat în calcul hazardul, te afli la locul nepotrivit sau îţi suceşti glezna şi nu mai poţi merge. Ce faci cu un bebelulş în braţe? Şi eu am copii, cunosc muntele dar nu am făcut niciodată aşa ceva. Copiii de 8 luni nu se alimentează dimineaţa şi seara, le trebuie mâncare caldă. Nu au imunitatea ca să reziste la asemenea temperaturi. E o nebunie fără seamăn!”
Un bărbat și o femeie din București, care aveau cu ei un bebeluș de 8 luni, au fost recuperați de salvamontiștii nemțeni, sâmbătă, dintr-o zonă viscolită a masivului Ceahlău. Tinerii au urcat pe traseul „Lutu Roşu”, iar în zona „Detunatele” au fost expuși viscolului.
Cei doi turişti au ajuns într-o zonă expusă la viscol unde temperatura resimţită era de minus 10 grade Celsius. Au găsit pe unul dintre indicatoare numărul Dispeceratului Naţional Salvamont şi au solicitat ajutor. Un salvamontist din echipa care a ajuns la ei a luat bebeluşul şi i-a aplicat patch-uri termice.
„A EXISTAT UN RISC URIAŞ PENTRU COPIL”
„Atât timp cât colegii care au intervenit în acest caz au hotărât că trebuie să aplice copilului patch-uri termice, copilul a fost în pericol. Urcarea pe munte nu este o incursiune pe facebook, pe internet. Ei nici nu au ştiu unde vin, pe ce urcă, era şi ceaţă, nici nu au văzut muntele! Rata de supravieţuire la minus 10 grade Celsius este mică chiar şi pentr un adult imobilizat, darămite pentru un bebeluş de 8 luni. A existat un risc uriaş pentru copil. Chiar şi un adult imobilizat este în pericol, oricât de bine echipaţi şi de pregătiţi am fi noi. Din momentul în care primim apelul şi până îi găsim, ţinând cont de condiţiile existente, mai ales iarna, şi o oră este mult. În alte ţări, statul n-ar fi avut reţineri, le-ar fi luat copilul imediat, de exemplu, în Norvegia. Nu-şi doreşte nimeni asta, dar ceea ce au făcut aceşti tineri, este, repet, incalificabil!”, a adăugat, pentru Viaţa Nemţeană, Raul Papalicef.
Şeful Serviciul Salvamont le-a asigurat turiştilor cazarea la Cabana Dochia, spre care intenţionau să urce turiştii, fără însă a-şi rezerva vreo cameră.
foto cu caracter sugestiv; sursa Salvamont Neamţ
Ce e cu expresia:in Norvegia statul le-ar fi luat copilul?Pai daca l-ar fi luat și l-ar fi dat unui cuplu LGBT,ar fi fost mai bine???