-0 C
Piatra Neamț
joi, decembrie 7, 2023

“O singură femelă nesterilizată și descendenții ei pot produce 67.000 de căței în doar șase ani”. Sterilizarea este obligatorie

Politică

PSD Piatra Neamţ, reunit în mai multe şedinţe/Administraţia, pensiile şi finalul anului, teme principale

În preajma a trei achiziţii importante pentru organizaţia judeţeană şi cea locală (- vorbind doar de cele publice-  Dan Vasiliu și Florian Adrian Hopșa,...

APP Neamţ a fuzionat cu Alianţa Naţional Ţărănistă, sub sigla AUR. Preşedintă, Emilia Arcan, fostă senatoare de Neamţ

Organizația Județeană Neamț a Alianței Național Țărăniste, a finalizat procesul de fuziune prin absorbție a filialei Alianţei pentru Patrie Neamț. La nivel...

Remus Munteanu(PSD): “Am votat pentru majorarea pensiilor, pentru corectarea inechităţilor pentru cei care au muncit la fel”

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a declarat că a votat, luni, pentru majorarea pensiilor, care va avea loc începând de anul...

Primarul de Gârcina şi doi consilieri judeţeni foşti liberali au trecut la PSD

Comunicat de presă Rezultatele bunei guvernări a premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, și noua viziune a președintelui nemțenilor social-democrați,...

COMUNICAT DE PRESĂ

Vine Crăciunul: Animalele nu sunt cadouri!  Sterilizează pentru a opri suferința

Pentru unele persoane, un cățel sau o pisică pare a fi o idee bună de cadou, acum în pragul sărbătorilor. Imaginile de pe Instagram sau Facebook cu copii fericiți lângă brad și în brațe cu un pui pufos și adorabil primit de la Moș Crăciun aduc într-adevăr multe like-uri din partea prietenilor. Dar la fel de adevărat este faptul că animalele nu sunt cadouri, ci o responsabilitate pe termen lung: 15-20 de ani.

Aceste cadouri pufoase și vii ajung, de cele mai multe ori, abandonate pe stradă sau în adăposturi după ce familia constată că ghemul de blană adorabil are nevoie de mâncare, de tratamente veterinare și, inevitabil, poate crea accidental mizerie sau deranj în locuință. Trecut prin trauma abadonului, animăluțul ajuns pe stradă ajunge, prin legea naturii, să se înmulțească. Puii născuți sunt sortiți suferinței încă din primele zile de viață. Se pot îmbolnăvi grav, pot fi călcați de mașini, pot fi agresați de oameni fără suflet și prelungesc suferința pentru noi și noi generații de pui.

Înainte de a face cadou un animal, vizitați un adăpost de câini fără stăpân și faceți acolo o zi de voluntariat. Înainte de a face cadou un animal, duceți la veterinar în brațe sau cu propria mașina un animal sfârtecat sub roțile unui autovehicul. Înainte de a face un cadou un animal, gândiți-vă dacă persoana care îl primește își poate asuma și permite îngrijirea acestuia mai mult de 10 ani. Înainte de a face cadou un animal, gândiți-vă mai bine să sterilizați pisica sau cățelul din fața blocului care face de două ori pe an câte 4-8 pui care dispar în mod misterios la scurt timp…

Conform PETA, sterilizarea poate face o mare diferență: doar o singură femelă nesterilizată și descendenții ei pot produce 67.000 de căței în doar șase ani. În șase ani, o pisică și puii ei pot produce 66.000 de pisoi.

În România, este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001. Nerespectarea acestei norme se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, legea 205/2004 stabilește că deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare pentru adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea tuturor animalelor. Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni. Le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

În România, este interzisă, prin lege, monta (împerecherea) câinilor care nu au pedigree sau care nu sunt câini utilitari. Pedigree-ul este un document eliberat de Asociația Chinologică Română (AChR), iar carnetul de sănătate al câinelui este un document medical, eliberat de un medic veterinar. Cele două documente nu se pot substitui unul celuilalt. De asemenea, este interzisă vânzarea câinilor care nu poartă microcip și nu sunt înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS).

Din păcate, în România, comerțul ilegal cu câini și pisici, în special pe internet, aduce profituri imense celor care ocolesc legea, cauzând prejudicii uriașe în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea animalelor. Adăposturile de animale și străzile sunt pline de animale care pot fi adoptate gratuit, dacă se dorește.

Sterilizarea previne stresul și disconfortul pe care le suportă femelele în perioadele de călduri, elimină riscul de cancer uterin și reduce foarte mult riscul de cancer mamar. Castrarea previne cancerul testicular și reduce riscul de cancer de prostată la masculi. Animalele sterilizate sunt mai puțin susceptibile de a contracta boli mortale, contagioase, cum ar fi imunodeficiența și leucemia felinelor, care se răspândesc prin fluidele corporale. De asemenea, puii de câini și de pisici care nu se vor mai naște ca urmare a sterilizării adulților nu vor mai muri în chinuri groaznice din cauza bolilor contagioase precum parvoviroza sau panleucopenia.

Comunitățile locale cheltuiesc milioane de lei din bani publici în fiecare an pentru a face față problemelor pe care le provoacă lipsa de sterilizare. Costul unic al sterilizării este mult mai mic decât cheltuielile pe care le implică adunarea maidanezilor, hrănirea și adăpostirea animalelor abandonate și eutanasia celor pentru care nu se găsesc case.

E luna faptelor bune, așa că vă invităm să acționați pentru binele acestor animale. Încurajați în rândul cunoscuților sterilizarea lor pentru a opri suferința.

În Neamț, Asociația suedeză „Swedish Animal Aid” și Asociația din Piatra-Neamț „Claudia Încă o șansă” asigură fondurile necesare pentru sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor.

Cabinete veterinare disponibile pentru programări în Neamț:

  • Dr. Andrei Tudor, Piatra-Neamț –  0740318815 sau 0233232429
  • Dr. Raluca Davidov, Roznov –  0760488664 sau 0751660430
  • Dr. Loredana Berea, Dochia – 0747342441
  • Dr. Andrei Lungu, Horia – 0751474809 sau 0741958516

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor. Pentru sterilizarea mai multor pisici, în mai multe zone ale județului, este nevoie de donații. Să nu uităm nici de consumabilele necesare în timpul intervențiilor chirurgicale: instrumentar medical steril, fire de sutură etc.

De asemenea, primarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul info@swedishanimalaid.se sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – Telefon 0741 545 622
CIF: 43670519
Cont IBAN:
RON: RO32BREL0002002958210100
EUR: RO48BREL0002002958210200
USD: RO64BREL0002002958210300
COD SWIFT: BRELROBU
PayPal: claudiadascalita@yahoo.com
revolut.me/claudinfj4

Facebook: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Restricţii sanitar-veterinare în Piatra Neamţ şi şapte comune, din cauza gripei aviare

Gripa aviară - măsuri de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației Specialiștii veterinari au confirmat noi cazuri de gripă aviară...

Meteo Moldova/Informare ANM de ultimă oră

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 6 decembrie, ora 18 – 8 decembrie, ora 08Fenomene și zone vizate: precipitații moderate...

Deputatul Ciprian Şerban(PSD): Fiți binecuvântați cu sănătate și fericire, voi și cei dragi vouă!

Prin bunătatea și dărnicia lui, Sfântul Nicolae ne îndeamnă să-i înconjurăm cu grijă, dragoste și iubire pe...

Suspiciune de crimă la Horia. Parchetul a preluat cercetările

La data de 6 decembrie, în jurul orei 07:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie...

A doua victimă a murit în accidentul provocat la Borca de un şofer pulbere de beat

Rezumând, un şofer pulbere de beat a omorât doi oameni. IPJ a informat azi dimineaţă: "Din nefericire, la...