0.5 C
Piatra Neamț
luni, decembrie 6, 2021

Sistem bike sharing în Piatra Neamţ/22 de staţii şi 220 de biciclete

Politică

Liviu Dragnea a devoalat încă din 2019 jaful din energie! Un adevăr neluat în seamă şi care ne costă dramatic(Emilia Arcan, preşedinta APP Neamţ)

"Haideți să ne amintim împreună cât adevăr spunea președintele Liviu Dragnea, despre jaful din România …!Dar, din...

Emilia Arcan (A.P.P. Neamţ): La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi nemțeni!

De ziua noastră, a tuturor romanilor, transmit un gând bun şi un sincer “La mulți Ani!” românilor de pretutindeni și nemțenilor mei...

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

Piatra-Neamț va avea de anul viitor sistem de bike sharing prin care se vor putea închiria biciclete în mod neasistat. A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție pentru Sistemul Bike Sharing – proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 12 milioane de lei, din care contribuția municipiului este de doar 2%.

Acest proiect face parte din Planul de Mobilitate Urbană  a Municipiului Piatra-Neamț care mai cuprinde achiziționarea a 41 de autobuze electrice, modernizarea tuturor stațiilor de așteptare precum și înființarea altora noi, sistem de mangement inteligent al traficului și realizarea pistelor de biciclete.

Sistemul Bike Sharing propus include stații publice de biciclete prin intermediul cărora clienții vor putea închiria biciclete. De asemenea,  prin acest proiect vor fi amplasate în cele 22 de stații:

  • 160 de biciclete clasice
  • 60 de biciclete electrice

Stațiile vor avea automate pentru eliberarea și încărcarea cardurilor și un dispecerat pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute, respectiv pentru localizarea bicicletelor.

Implementarea proiectului a fost îngreunată din cauza unor contestații formulate pe parcursul derulării acestuia. Este vorba despre contestarea rezultatului licitației de furnizare la CNSC  de către un agent economic, contestație care în primă etapă a fost admisă de CNSC. Primăria Piatra-Neamț a contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Bacău, instanța desființând decizia CNSC prin hotărâre definitivă.  

E o victorie importantă decisă în instanță, după contestații succesive în toate etapele derulării achiziției. Strategia pentru dezvoltarea durabilă a orașului pe care o avem pentru următoarea perioadă cuprinde proiecte ce vor moderniza radical municipiul Piatra-Neamț și vor crește calitatea vieții pietrenilor.  Sistemul de Bike Sharing va fi implementat în cele mai bune condiții, în paralel cu cel de realizare a pistelor pentru bicicliști pe arterele principale de circulație din oraș. Nu putem încuraja folosirea mijloacelor de transport alternative decât oferind condiții de siguranță și confort pentru utilizarea lor. Sunt proiecte de care vor beneficia și generațiile viitoare prin faptul că vor avea la dispoziție o infrastructură modernă, dar și pentru că  Piatra-Neamț va deveni unul dintre orașele verzi emblematice ale României și chiar ale Europei” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Contractul de execuție are o valoare totală de 9.252.921 lei inclusiv TVA, iar firma care a fost declarată câștigătoare în urma licitației publice este S.C. WIND TECHNOLOGIES SRL din Brașov. Conform contractului, lucrările de execuție a terminalelor și a dispeceratului, inclusiv furnizarea bicicletelor, se vor finaliza pe data de 31 iulie, anul viitor.

Cele 22 de amplasamente sunt dispuse în puncte cheie ale orașului, în zonele cele mai tranzitate, dar și în zone de interes precum Aleea Tineretului sau parcarea de la Colibele Haiducilor.

Bicicletele clasice sunt dotate cu sistem antifurt, far și stop pentru utilizarea în condiții de noapte, iar cele electrice vor avea baterie încapsulată în cadrul bicicletei de tip Li-Ion 36V, 625Wh, cu capacitate de min 70% după 1000 de cicluri de încărcare. De asemenea, bicicletele electrice vor fi dotate cu senzor de măsurare a vitezei de deplasare și sistem de afișaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu 7 viteze, sistem RFID de confirmare a returnării și alarmă acustică de 100 dB.

Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziția fiecărei biciclete la serverul central.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ în această săptămână(Document AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT DE SECURITATE1AMBALATOR MANUAL4AMBALATOR MANUAL2CASIER5COFETAR2CROITOR2CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA2ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII1FACTOR...

Remus Munteanu(deputat)/Felicitare de Sf. Nicolae

Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector în special al celor tineri, devenit peste veacuri...

Piatra Neamţ/Poliţia a prins tâlharii din staţia de autobuz

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 18:30,  polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați prin SNUAU...

Braconaj pe Lacul Bicaz/Plase întinse pe 130 de metri

La data de 3 decembrie  a.c., polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț au acționat pe luciul de apă al Lacului Izvorul...

Poliţia Neamţ anunţă amplasarea de radare în judeţ; controale la anvelopele de iarnă

Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în teren, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie iar pentru siguranţa traficului rutier vor fi amplasate radare pe principalele...