Reprezentanţii Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași au început astăzi, la Piatra Neamţ, testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin.
Caravana din judeţul Neamţ face parte din Proiectul ONCOPREV- Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava.
Prezenţi astăzi la Piatra Neamţ, Mirela Grosu directorul Institutului Regional de Oncologie, coordonatorul proiectului Laurenţiu Bontaş şi dr. Radu Ţuţu, partener în proiect, au vorbit despre importanţa prevenţiei şi despre siguranţa testării în condiţiile pandemiei covid.
„Proiectul are un grup ţintă de 170.000 de femei din regiunea N-E. Suntem aici să promovăm acest proiect(…) noi am mai fost în judeţul dumneavoastră nu de piţine ori şi încercăm să venim în întâmpinarea femeilor din mediul rural, din zonele mai defavorizate, vrem să ajungem aproape de dânsele pentru că ştiu cât de greu ajung la un test Papanicolau sau la un ginecolog”, a declarat dr. Mirela Grosu.
Testările gratuite se fac în cadrul celor două Unități Mobile de Screening, dotate cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic. Unitățile mobile se deplasează în toate localitățile din Regiunea de Nord Est a României, unde există interes din partea autorităților locale și a medicilor de familie.
Unitatea Mobilă de Screening vine în Piatra Neamț în data de 16 noiembrie, în fața Casei de Cultură din municipiu. Testările gratuite au început la ora 10,00 iar la ora desfăşurării conferinţei se prezentaseră deja la unitatea mobilă câteva zeci de femei.
- Aparatura medicala ce va fi utilizata in cadrul centrului de prevenþie, depistare precoce,diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.
- 170.100 persoane informate.
- 170.100 femei selectate
- 170.100 femei testate
- Diagnosticarea leziunilor displazice ale colului uterin – 2.381 femei
- Colposcopia – 5.103 femei
- 2.550 – interventii chirurgicale
- 91.000 femei consiliate
- 1 centru functional