La Tazlău a avut loc întrunirea Comtetului Local pentru Situaţii de Urgenţă care a dezbătut problema atacurilor urşilor, din ce în ce mai dese în zonă – şi soluţiile referitoare la pagubele rezultate în urma acestor atacuri.
Precizăm că până la 15 octombrie trebuia pus în aplicare protocolul de apărare împotriva atacurilor urşilor, stabilit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la data de 16 septembrie. Primăriile din zona de munte trebuie să aibă în dotare o armă de tranchilizare. Ea va fi folosită de medicul veterinar din comună, în urma obţinerii autprizării de port-armă. Până la tranchilizare însă, urşii continuă să face pagube.
La Tazlău, Primăria a transmis următorul mesaj:
Stimați cetățeni, transmitem părerile noastre de rău și întreaga noastră compasiune pentru cei care au suferit pagube în urma atacurilor urșilor.
Constatăm, din păcate, că ne confruntăm din ce în ce mai des cu atacurile urșilor în zonele locuite sau în imediata vecinătate a intravilanului motiv pentru care ne-am întrunit în Comitetul de urgență pentru a analiza această situație.
Astfel, în urma acestei ședințe s-au generat niște idei de acțiune printre care și următoarele pe care vi le aducem la cunoștință:există posibilitatea de a fi despăgubiți dacă animalul domestic atacat este înregistrat (crotaliat), desigur la prețul mediu al pieței, în urma constituirii, în maxim 24 ore, a unei comisii formată din reprezentanți ai Primăriei, ai Gărzii de mediu, ai Agenției de Protecție a Mediului, ai Gărzii Forestiere și ai gestionarului fondului de vânătoare; dacă realizați că v-a intrat ursul în gospodărie sau vă sunt atacate animalele vă rugăm să ne anunțați indiferent de ora la care se întâmplă acest lucru, numerele de telefon la care ne puteți găsi fiind următoarele:0728105828, 0728105820, 0728105821.