8.4 C
Piatra Neamț
duminică, octombrie 17, 2021

CORNEL GALBEN—UN ASIDUU FĂURITOR DE MODELE

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Mihai Merticaru

Neobositul istoric și critic literar Cornel Galben ne-a dăruit cel de-al optulea volum al Personalități(lor) băcăuane, apărut la Editura Corgal Press, Bacău, 2020, în care schițează profilul a 50 de,, băcăuani  de ispravă”, cum îi numește dânsul în Prefață, ridicând numărul acestora la 436, dacă avem în vedere și celelalte volume din perioada 2000-2014. Unii dintre antologați sunt proveniți din județul Neamț alții sunt stabiliți în Neamț venind din Bacău.

Pe lângă scriitori, și-au găsit loc, în această antologie, și o serie de individualități cu alte preocupări demne de luat în seamă: interpret de muzică populară ( Anton Achiței ), profesor universitar ( Ioan Atanasiu, Paul Borcea, Simion Hâncu, Alexandru Melian ,Constantin Micu- Stavilă, Ștefan Munteanu, Stela Teodorescu ), bibliotecar ( Corneliu Dima-Drăgan ), farmacist ( Iulia Zavatati ), stavroforă ( Mihaela Iuliana Tamaș ), preot iconom ( Nicolae Dimoftache ), actor ( Radu Beligan, Livia Doljan Ungureanu și Ernest Maftei ), inventator ( Marin Oprița ), profesor, ispector școlar, redactor, ublicist ( Traian Valeriu ) ș.a.

 Actorului Radu Beligan , născut în comuna Galbeni ( azi Filipești ), județul Bacău,  menționat și ca poet,  cu volumul Întâia spovedanie  și rămas doar cu aceasta, îi sunt rezervate 23 de pagini, din cele 290 ale antologiei, enumerându-i-se toate rolurile jucate, precum și premiile, și titlurile onorifice cu care a fost încununat. Este o listă care trezește admirația tuturor.

     Deși i se rezervă doar 10 pagini, profesoara, poeta și prozatoarea Valeria Manta-Tăicuțu, născută în orașul Comănești, stabilită în Râmnicu Sărat, ne reține atenția printr-o impresionantă activitate creatoare manifestată plenar în toate genurile literare: poezie, proză scurtă, roman, dramaturgie și critică literară de performanță. Numai în revista Luceafărul a publicat peste 100 de cronici de întâmpinare și numeroase eseuri despre marii scriitori români. Prodigioasa activitate literară i-a fost răsplătită cu nenumărate premii și i-a adus binemeritatul titlu de membru al Uniunii Scriitorilor din România. A înființat și  a coordonat mai multe reviste, în prezent aflându-se la timona prestigioasei reviste Spații literare din Râmnicu Sărat, în care publică condeiele cele mai strălucite din țară.

     De o poziție privilegiată se bucură și poetul Victor Munteanu, născut în comuna Bălușești, județul Neamț, care își desfășoară  o prodigioasă activitate literară și culturală în municipiul Bacău.

     Nu mai prejos se situează prozatoarea și pictorița Violeta Lăcătușu născută în județul Bacău, dar trăitoare de o viață în municipiul Roman, profesoară la Liceul ,,Roman Vodă”, prozatoare comparată de Cristian Livescu  cu Hortensia Papadat-Bengescu și cu Gabriela Adameșteanu, pictoriță talentată figurând cu lucrări de pictură în multe țări de pe glob.

     O surpriză plăcută ne oferă filosoful și profesorul universitar Ștefan Munteanu, născut în județul Bacău , dar stabilit de câțiva ani la Piatra-Neamț, specialist, între altele, în Eminescu despre care a scris mai multe cărți traduse în engleză și spaniolă, încununate cu Premiul de Excelență pentru exegeză și editologie eminesciană.

     Cu nespusă bucurie l-am întâlnit pe ziaristul Dumitru Buznea cu care am fost coleg în redacția ziarului Ceahlăul, plecat mult prea devreme dintre noi, remarcat prin romanul Noi și pământul , din care a rezultat scenariul filmului Din nou împreună. Aflăm că mai are două romane rămase în manuscris, care își așteaptă editorul.

     Cu mult interes am citit paginile rezervate profesorului, ziaristului, inspectorului școlar și publicistului Traian Valeriu care, în ciuda multor restriști, a reușit să fie un student eminent și să se afirme ca un intelectual de marcă.

     O fișă biobibliografică impresionantă aparținând poetului, jurnalistului și prozatorului Val Andreescu mi-a reținut atenția în mod deosebit printr-un mare număr de romane și volume de poezie publicate, prin colaborarea fructuoasă la diverse reviste și posturi de televiziune.

     Antologia realizată de infatigabilul Cornel Galben este un proiect monumental, însumând peste 2000 de pagini, ( urmează încă două volume ), o apariție editorială de tot interesul, o carte cu totul specială, reprezentând un exercițiu rezonant prin configurarea portretelor unor identități artistice emblematice  și prin recuperarea altor marcante destine umane.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Se înmulţesc atacurile urşilor la Tazlău/Primăria anunţă despăgubiri

La Tazlău a avut loc întrunirea Comtetului Local pentru Situaţii de Urgenţă care a dezbătut problema atacurilor urşilor, din ce în ce...

Neamţ/15 localităţi în zona roşie; mesaj RO ALERT pentru Gârcina

Numărul infectărilor în Neamţ se menţine şi astăzi peste 300 (312), ieri fiind un vârf cu 362 iar joi cu 340.

O fiică îşi caută mama plecată voluntar de acasă

La data de 14 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizaţi de către o femeie de 30...

Tânăr condamnat pentru tâlhărie, găsit la Bicaz. Are timp 3 ani pentru regrete

La data de 14 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz au depistat, în localitatea Borca, un tânăr de...

SJU Neamţ/Sunt paturi pe secţii, nu sunt la ATI; starea pacienţilor

Astăzi, 15 octombrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt internaţi 333 de pacienţi infectaţi cu SARS Cov 2 şi 18...