7.9 C
Piatra Neamț
marți, septembrie 21, 2021

Primii paşi, un proiect generos pentru copiii familiilor aflate în dificultate

Politică

Alegeri la PMP Piatra Neamţ/Cristian Sauciuc rămâne pe funcţie

Comunicat de presă Astăzi, 17.09.2021, în cadrul Alegerilor Consiliului Executiv Local (CEL) PMP Piatra Neamț, a fost aleasă...

Remus Munteanu: PSD intervine în scandalul facturilor la energie/PLAFONAREA!

“PSD a venit azi cu un proiect concret pentru plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie! Plafonarea se va face...

Iulian Jugan, noul subprefect de Neamţ

Mâine, la ora 15, în sala mare a Palatului administrativ al CJ Neamt, va avea loc sedinta colegiului prefectural  în care...

Deputatul Remus Munteanu: Succes, dragi elevi!

Dragi elevi, începeți astăzi un nou drum, un nou an școlar și în primul rând vreau să vă urez succes și...

Centrala termică C 26 din str.Progresului nr.37 se va transforma dintr-un spațiu dezafectat, în Centrul de zi “Primii pași”, un proiect conceput şi realizat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Piatra Neamţ. Scopul proiectului se desprinde din nevoia concretă și reală, identificată la nivelul municipiului Piatra Neamț, de a crește accesul copiilor la educație timpurie antepreșcolară, prin dezvoltarea infrastructurii educaționale.

Este un proiect curajos, având în vedere starea dezastruoasă a imobilului (vezi foto), însă proiectul final arată cu totul altfel şi rezolvă cel puţin trei probleme: servicii sociale, imaginea cartierului(oraşului) şi liniştea vecinilor din zonă.

Astăzi s-a făcut prezentarea generală, la faţa locului, într-o conferinţă de presă.

Creșterea participării la învățământul ante-preșcolar prin înființarea Centrului de zi “Primii pași”

 „Un număr total de 76 de copii, vor beneficia de servicii cu caracter social, medical și educațional, pentru creșterea, îngrijirea și educarea timpurie a copiilor de vârstă antepreșcolară, într-un centru de zi nou înființat, amenajat și dotat la standarde europene.

Direcția de Asistență Socială își propune să asigure, în cadrul acestui proiect, creșterea accesului la servicii sociale specializate pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor cu vârste cuprinse între 0 si 2 ani, aflați în situație de vulnerabilitate, copii selectați de pe raza municipiului Piatra Neamț, cu precădere din zonele marginalizate”, a declarat Ana Berea, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Piatra Neamţ.

Directoarea DAS Ana Berea

Vom avea o echipă multidisciplinară formată din următorii specialiști: 1 Șef serviciu de reintegrare socială și supraveghere, 4 Educatori specializați, 1 Asistent medical, 1 Asistent social, 1 Bucătar, 10 Îngrijitori, echipă care va oferi servicii socio-educaționale pentru 76 de copii, aflați în risc de părăsire timpurie a școlii”, a precizat directoarea DAS.

„De decenii, în Piatra Neamţ nu s-a înfiinţat sau construit o creşă nouă. Astăzi, vorbim despre un obiectiv  folosit adesea de persoane fără adăpost –  mai sunt vreo 7 în Piatra Neamţ, care nu numai că dăunează imaginii oraşului  dar prezintă riscuri la sănătatea populaţiei – un obiectiv care va deveni o clădire de utilitate publică, o creşă. Am iniţiat anul acesta cinci astfel de obiective, patru cu sprininul Companiei Naţionale de Investiţii, – două creşe construite de la zero şi două prin  reabiltarea centralelor termice. Asta înseamnă, de fapt, o politică coerentă care să stimuleze natalitatea, şi nu altceva”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Reabilitarea și modernizarea Centrului de zi “Primii pași” se face din bugetul local, urmând ca dotările și serviciile oferite copiilor să fie asigurate din fonduri europene.

 • Proiectul se va derula pe o durată de 30 de luni de implementare
 • Intervalul de implementare este: 17.12.2020– 16.11.2023
 • Intervalul de derulare servicii sociale: 13.09 .2021 – 16.11.2023
 • Valoarea totală a proiectului: 3.318.102,18 lei, din care
 • Finanțarea nerambursabilă: 3.251.740,36 lei.
 • Contribuția proprie: 66.361,82 lei

Centrul de zi “Primii pași” va funcționa în subordinea Direcției de Asistență Socială și are misiunea de a oferi următoarele tipuri de servicii:

a) servicii de educaţie timpurie, realizate în baza unui curriculum naţional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor;

b) servicii de îngrijire, protecţie şi nutriţie a copiilor;

 c) servicii de supraveghere a stării de sănătate a copilului;

d) servicii complementare pentru copil, familie, respectiv servicii de consiliere, de educaţie parentală, de informare, în vederea reconcilierii vieții de familie cu activitatea profesională.  

Pentru stimularea participării grupului țintă la serviciile de educație timpurie antepreșcolară, se acordă subvenții pentru copiii antepreșcolari. Fiecare copil care frecventează programul Centrului de zi “Primii pași” va primi o subvenție de 1800 lei/an, cu respectarea anumitor condiții și anume, prezența zilnică. Subvențiile vor acoperi necesități precum cheltuieli pentru haine, cheltuieli cu deplasarea la centru.

   Grupul ţintă este format din minimum 76 de copii, proveniți din familii aflate în dificultate, respectiv:

 • copii cu părinți plecați în străinătate;
 • copii proveniți din familii monoparentale;
 • copii proveniți din familii ai căror părinti/părinte sunt în somaj sau în cautarea unui loc de muncă;
 • copii proveniți din familii care locuiesc în spații supraaglomerate;
 • copii proveniți din familii ai căror părinți/părinte sunt cu probleme de sănătate;
 • copii proveniți din familii ai căror părinți/părinte nu realizează venituri sau veniturile realizate sunt insuficiente.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ săptămâna aceasta/Construcţii şi textile, cele mai multe oferte

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT POSTAL1AJUTOR OSPATAR1AMBALATOR MANUAL4BUCATAR1CASIER2COFETAR2CONTABIL1DIRECTOR VANZARI2DULGHER2ECONOMIST1ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII3ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI...

Peste 94.000 de nemţeni s-au vaccinat

De la începutul Campaniei de vaccinare, în judeţul Neamţ au fost administrate 161.082 doze de vaccin, din care 94280 doza a-I-a, 66802  doza a-2-a. Au...

Coronavirus Neamţ/205 persoane internate; 11 decese în 7 zile

În judeţul Neamţ, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 20152 de cazuri COVID-19 şi 103 de cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2. 17.865...

Neamţ/Aproape 50 de şoferi au rămas fără permis din cauza vitezei

În perioada 17 – 19 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru verificarea respectării regimului legal de viteză.

Neamţ/ Un permis ridicat, altul lipsă

La data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au depistat în trafic...