6.9 C
Piatra Neamț
marți, septembrie 21, 2021

Trecea fanfara militară…astăzi, în Piaţa Turnului, la Neamţ Art Festival

Politică

Alegeri la PMP Piatra Neamţ/Cristian Sauciuc rămâne pe funcţie

Comunicat de presă Astăzi, 17.09.2021, în cadrul Alegerilor Consiliului Executiv Local (CEL) PMP Piatra Neamț, a fost aleasă...

Remus Munteanu: PSD intervine în scandalul facturilor la energie/PLAFONAREA!

“PSD a venit azi cu un proiect concret pentru plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie! Plafonarea se va face...

Iulian Jugan, noul subprefect de Neamţ

Mâine, la ora 15, în sala mare a Palatului administrativ al CJ Neamt, va avea loc sedinta colegiului prefectural  în care...

Deputatul Remus Munteanu: Succes, dragi elevi!

Dragi elevi, începeți astăzi un nou drum, un nou an școlar și în primul rând vreau să vă urez succes și...

NEAMŢ ART FESTIVAL, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, debutează astăzi, 3 septembrie, în Piaţa Turnului.

Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui proiect cultural prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

Partenerii întregului proiect Neamţ Art Festival de anul acesta sunt Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia Culturală „Magia copilăriei” Cercul Militar judeţean Neamţ şi Foto Club Neamţ.

VINERI, 3 SEPTEMBRIE 2021

Piatra-Neamţ

·      Ora 10:00 – Piaţa Turnului:

Street Art cu pictorul Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Neamţ, este cel care de câţiva ani, alături de colegul Radu Macavei, coordonează activitatea claselor de pictură şi grafică din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. După anii de liceu petrecuţi la actualul Colegiu Naţional „Calistrat Hogaş”, Cristian Bistriceanu a început să urce treptele cunoaşterii care duc către arta plastică. A absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, precum şi  Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”- Iaşi, devenind specialist în conservare şi restaurare. Experienţa sa anterioară colaborării cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” cuprinde, între altele, borne precum Asociaţia Culturală „Era” şi „Delta Design”, precum şi activitate de cercetare în cadrul Proiectului Erasmus Entrepreneurship for Rural Areas and Social Entrepreneurship Strategic Parteneriat.    

·  Ora 11:00 – Piaţa Turnului:

–  Atelier de prelucrare a sticlei la flacără susţinut de meşterul Alexandru Ioan Rotar (Târgu Mureş) şi expoziţie de sticlărie decorativă.

–  Atelier de pictat icoane pe sticlă susţinut de meşterul popular Maria Costinaş (Mureş).

–  Lansarea cărţii DABADA,  NUBANU ŞI PRIETENII LOR, de Loredana Grigoriu şi Miruna Grigoriu; prezintă: autoarele. Evenimentul va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii omonim cărţii, cu trupa DABADA ŞI NUBANU,scenariul şi regia: Loredana Grigoriu; scenografia şi costumele: Doruța Vornicu; muzica: Mihai Alexandru.

Trupa DABADA ŞI NUBANU a apărut în 2019, dintr-o nevoie comună, a unor tineri artiști de a juca și cânta mai mult, mai des. A început să susţină spectacole  în fața unui public restrâns, în grădinițe, fiind ulterior invitați să ofere reprezentaţii la diverse evenimente mai mici sau mai mari.

Cui se adresează? Tuturor! Cel mai tânăr fan al trupei avea 2-3 ani când a început să vină la spectacole și cel mai frumos feed-back după un show, l-a primit trupa de la o bunică de 75 de ani. Publicul este unul mixt, copii și părinți, cu fiecare ocazie reușind să bucure audiența.

Trupa  are marea calitate de a implica activ toate părțile: actorii si publicul!

 Prezentatoarea (Pălări-Șefa) alege din diverse teme care vor deveni subiectul unui joc. Actorii trebuie să dezvolte subiectul într-un mod cât mai amuzant, păstrând în același timp și partea educativă a  acestuia.

Actorii dansează, cântă, construiesc povești spontan.

· Ora 11:00 – Piaţa Turnului:

–  Expoziţie de fotografie NEAMŢUL ÎN IMAGINI realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ(deschisă între 3 şi 5 septembrie).

·      Ora 16:00 – La Caiace:

– Expoziţie de fotografie intitulată COZLA, expoziţie realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ

– Atelier de modelare a lutului susţinut de Ionela Lungu

– Lansarea cărţii Răvaş de colorat, de Ionela Lungu; prezintă: autoarea

Membră, din 2006, a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în țară și peste hotare.

Activitatea sa creativă – are la activ multe participări și expoziții la târguri meșteșugărești, de turism – o împletește, de mai mulți ani, și cu împărtășirea celor mici din arta pe care o stăpânește. Fire volubilă, lucrul cu elevii o entuziasmează. Dă, dar și primește în același timp, energie. Una creatoare, menită să izvorască și să bucure ochii și inimile celor din jur.

De ceva timp, Ionela Lungu a început o colaborare cu Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț. Activitatea sa din cadrul catedrei de Artă Populară este gândită astfel încât să fie acoperite un număr cât mai mare de școli din zona Târgu Neamț.

Pentru că domeniul meu este acela de a modela lutul – în special modelez figurine din lut ce întruchipează personaje din lumea lui Ion Creangă –, atunci și în cadrul acestor ateliere mă voi baza pe modelarea figurinelor, dar nu numai. La fiecare oră de curs aloc timp și pentru discuții cu copiii despre portul nostru popular, despre confecționarea opincilor, a măștilor tradiționale sau a țesutului în gherghef.”

Pe Ionela Lungu o puteți găsi zilnic, meșteșugind sau dialogând în cadru organizat sau nu, cu elevi sau cu maturi în Târgu Neamț. Pe la școli, pe la atelierul propriu, oriunde se află e gata oricând să vorbească despre lumea meșteșugitului în lut.

Lucrul cu copiii îmi este cel mai aproape de suflet, mai ales pentru că am posibilitatea să transmit acestora ceea ce cunosc eu despre tradiții și arta populară, știind că trăim în vremuri grăbite, când totul pare pe fugă. (Ionela Lungu)

„De ce Răvaş de colorat?”

Pentru că «răvaș» e varianta mică de la «carte».  E ca un bilețel pe care-l trimit copiilor, încurajându-i să citească poveștile lui Ion Creangă și să identifice elementele componente – subiecte din poveste.Schițele desenelor din acest RĂVAȘ… sunt răspunsuri la întrebările micilor meșteri pe care le primesc la ora de modelaj lut: «Cum să facem cuptorul, doamna?”» «Dar cocoșul?», «Cum arată o căsuță de la sat?». Desenele vin astfel în ajutorul copilului de a recrea o lume pe cale de dispariție, aproape uitată, dar care îmi doresc să rămână vie în inima lor. (Ionela Lungu)

Evenimentul lansării Răvaşului de colorat  va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii prezentat de Teatrul de buzunar Puppets Art Time din Iaşi: „Prostia omenească”, reprezentaţie cu păpuși și actori, o adaptare a poveștii „Prostia Omenească”, textul și regia: Tudor Rotaru. Actorii care vor susține spectacolul sunt: Tudor Rotaru, Laurențiu Vasilache și Ecaterina Rotaru.

·      Ora 18:00 – Piaţa Turnului:

Concert al  Fanfarei Militare a Brigăzii 15 Mecanizate „PODU ÎNALT” Iaşi – dirijor: căpitan Gil Negrei

Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” este o componentă a vieţii muzicale româneşti, cu iniţiative şi realizări profesionale care au depăşit sfera militară, înscriindu-se în circuitul artei noastre naţionale.

Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a participat la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Astfel cetăţenii oraşelor Bistriţa, Brăila, Bucureşti sau Iaşi, dar şi cei din Cracovia (Polonia) sau Modena (Italia), au fost încântaţi de virtuozii muzicii militare ieşene.

În verile anilor 2014 şi 2015, muzicienii militari ieşeni au participat la două ediţii consecutive ale Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.

Despre pregătirea profesională a membrilor fanfarei putem aminti că toţi sunt absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică, iar jumătate dintre componenţi sunt absolvenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia instrumentală.

Readucând în atenţia publică genul muzicii de fanfară, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” constituie o afirmaţie sinceră nu numai a popularităţii de care se bucură şi azi arta unei formaţii ce odinioară reprezenta singurul instrument de educaţie estetică şi de dezvoltare a gustului artistic – într-un orăşel sau târguşor de provincie – ci, mai ales, reliefează valenţele noi şi misiunea cu totul deosebită a acestei formaţii muzicale în cadrul vieţii culturale a zilelor noastre.

Un colaborator de bază al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” este Cercul Militar Piatra-Neamţ, instituţie care în luna februarie 2021 a împlinit o sută de ani de la înfiinţare.

Târgu Neamţ

·    Ora 16:00 – Parcul Central:

Street Dance cu Asociaţia „Magia copilăriei”– program dedicat celor mici.

Asociaţia non-profit „Magia Copilariei” a fost fondată în 2015 din dorința de a aduce dansul în prim-planul atenţie copiilor. Din  2017, totul s-a dezvoltat, Asociaţia organizând evenimente umanitare în fiecare an, spectacole de lansarea tinerelor talente, toate sub egida Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ şi a Primăriei oraşului Târgu Neamţ.

Actualmente, Asociaţia „Magia Copilăriei”  a ajuns să adune un număr de aproximativ trei sute de copii din tot judeţul doar la activităţile de dans, iar în cadrul proiectelor mai mari, chiar mii de copii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ săptămâna aceasta/Construcţii şi textile, cele mai multe oferte

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT POSTAL1AJUTOR OSPATAR1AMBALATOR MANUAL4BUCATAR1CASIER2COFETAR2CONTABIL1DIRECTOR VANZARI2DULGHER2ECONOMIST1ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII3ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI...

Peste 94.000 de nemţeni s-au vaccinat

De la începutul Campaniei de vaccinare, în judeţul Neamţ au fost administrate 161.082 doze de vaccin, din care 94280 doza a-I-a, 66802  doza a-2-a. Au...

Coronavirus Neamţ/205 persoane internate; 11 decese în 7 zile

În judeţul Neamţ, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 20152 de cazuri COVID-19 şi 103 de cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2. 17.865...

Neamţ/Aproape 50 de şoferi au rămas fără permis din cauza vitezei

În perioada 17 – 19 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru verificarea respectării regimului legal de viteză.

Neamţ/ Un permis ridicat, altul lipsă

La data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au depistat în trafic...