2.5 C
Piatra Neamț
luni, decembrie 6, 2021

Garda Forestieră: Tăierile ilegale în Neamţ există, dar fenomenul este de amploare redusă (Document)

Politică

Liviu Dragnea a devoalat încă din 2019 jaful din energie! Un adevăr neluat în seamă şi care ne costă dramatic(Emilia Arcan, preşedinta APP Neamţ)

"Haideți să ne amintim împreună cât adevăr spunea președintele Liviu Dragnea, despre jaful din România …!Dar, din...

Emilia Arcan (A.P.P. Neamţ): La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi nemțeni!

De ziua noastră, a tuturor romanilor, transmit un gând bun şi un sincer “La mulți Ani!” românilor de pretutindeni și nemțenilor mei...

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

“La nivelul judeţului Neamţ, tăierile ilegale există dar fenomenul este de amploare redusă şi apare izolat, favorizat de factori locali. În trecut, au existat unele zone de risc, dar, printr-o colaborare cu celelalte instituţii implicate (IPJ, Jandarmeria, structurile silvice de administrare), au fost luate măsuri care au mers până la implicarea DIICOT, DNA sau a Parchetelor”, a informat şeful de serviciu al Gărzii Forestiere Neamţ, ing. Vlad Vasile Vieru.

El a precizat că în Neamţ există o creştere cu peste 3900 de hectare a fondului forestier “contrar ideii vehiculate în spaţiul public cum că în România dispar hectare de pădure”, a adăugat ing. Vieru.

În cifre, în anul 2008, suprafaţa totală a fondului forestier din Neamţ era de 258.531 ha iar în 2021 de 262.435. Majoritatea suprafeţei fondului forestier s-a realiza prin identificarea suprafeţelor de păşune împădurită, încadrate în categoria păduri.

Suprafaţa fondului forestier este în creştere, Garda Forestieră demarând anul acesta demersurile necesare pentru includerea unei suprafeţe de 35 de hectare de păşune împădurită în zona 3 fântâni.

În Neamţ, aproape 670 de agenţi economici îşi desfăşoară activitatea în domeniul silvic sau în domenii conexe silviculturii. Dificultatea care a marcat activitatea Gărzii în acest an a fost schimbarea legii în sensul că se consideră infracţiune tăierile fără drept de arbori din fondul forestier, indiferent de volumul tăiat ilegal.

O altă dificultate ţine de implementarea sistemului informatic SUMAL 2.0 de urmărire a trasabilităţii materialelor lemnoase.

A fost o perioadă dificilă, în care am fost puşi în situaţia de a gestiona unele disfuncţionalităţi inerente în implementarea oricărui sistem informatic. Operatorii economici, simţind în noi un partener real, au dat dovadă de răbdare, au apelat la noi indiferent de oră, problemele din sistem au fost remediate din mers, iar astăzi vorbim despre un sistem funcţional şi utli pentru toţi factorii implicaţi”, a precizat ing. Vlad Vasile Vieru.

Anul trecut, au fost tăiaţi ilegal arbori în volum de 3436 mc care au fost şi confiscaţi (1063 mc cu participarea Gărzii forestiere); s-au transportat ilegal 803 mc de material lemnos (confiscat 276 cu participarea Gărzii) iar alţi 2091 mc au fost confiscaţi (1886 cu participarea Gărzii) la categoria “primirea, deţinerea, prelucrarea sau expedierea materialelor lemnoase fără provenineţă legală”

Informaţii privind Garda Forestieră

Garda Forestieră Suceava îşi desfăşoară activitatea sub conducerea unui inspector şef pe teritoriul a 5 judeţe: Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ. Suprafaţa totală pe care îşi exercită competenţa teriorială este de peste 1.100.000 de hectare.

În judeţul Neamţ funcţionează Garda Forestieră Judeţeană Neamţ, fără personalitate juridică organizată la nivel de serviciu în cadrul Gărzii Suceava.

(informaţii document C.P. Neamţ; foto G4media.ro)

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

SJU Piatra Neamţ/Situaţia persoanelor infectate cu SARS Cov2

Sunt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ 82 de persoane infectate cu SAS Cov 2 şi 21 de persoane suspecte,...

Hram(Sf. Nicolae) şi sărbătoare în micuţa biserică – bijuterie din Băluşeşti

Biserica cu hramul Sf. Nicolae şi-a întâmpinat, ieri, oaspeţii, în sărbătoarea Sf Nicolae, patronul spiritual al lăcaşului de cult.

Locuri de muncă în Neamţ în această săptămână(Document AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT DE SECURITATE1AMBALATOR MANUAL4AMBALATOR MANUAL2CASIER5COFETAR2CROITOR2CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA2ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII1FACTOR...

Remus Munteanu(deputat)/Felicitare de Sf. Nicolae

Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector în special al celor tineri, devenit peste veacuri...

Piatra Neamţ/Poliţia a prins tâlharii din staţia de autobuz

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 18:30,  polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați prin SNUAU...