Timp de două zile, în întâmpinarea marii sărbători creştine de astăzi, în micuţa şi frumoasa parohie din Băluşeşti a fost adusă pentru două zile în procesiune solemnă icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” de la Mănăstirea Pângărați.
Deşi satul nu adună mai mult de câteva zeci de oameni, evenimentul a reunit aproape 200 de credincioşi din împrejurimi şi din Piatra Neamţ, lucru obişnuit pentru preotul paroh Valentin Timofte care reuşeşte, de trei ani de zile de când a început să ridice biserica, să strângă oameni de pretutindeni în jurul său.
Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” este o copie în mărime naturală a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” de la Mănăstirea Dohiariu din Muntele Athos. Ea a fost adusă la Mănăstirea Pângărați din județul Neamț la sfârșitul anului trecut, în ziua de 3 noiembrie. Este cunoscută în întreaga lume ortodoxă ca ocrotitoare a familiei și ca ajutătoare pentru femeile care nu pot da naștere.
Nouă preoţi printre care Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi şi protopop Valentin Tofan au slujit în curtea bisericii Taina Sf. Maslu. „Este un moment de mulţumire către Maica Domnului pentru că ne-a ajutat să ridicăm această biserică şi să venim în sprijinul credincioşilor de aici şi a celor care cu drag vin în parohia noastră, şi din alte locuri”, a spus preotul Valentin Timofte.
Prima Biserică din Bălușești, cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicată la anul 1904 cu cheltuiala localnicilor. Ea îşi trage fiinţa de la o altă biserică mai veche ridicată pe la 1830. Vechea biserică a ars aproape în întregime pe 23 februarie 2015. În anul 2016, preotul Andrei Toderaşcu a pus temelia unei noi biserici, proiect continuat în anii următori de tânărul preot Valentin Timofte.
„Este un om îndrăgit, ca dovadă este şi prezenţa atâtor oameni aici! Părintele Valentin Timofte a mai fost şi cântăreţ prin diferite locuri, la strană, este un părinte care lucrează foarte frumos cu oamenii şi colegii. A făcut o lucrare frumoasă aici la biserică”, a spus protopopul Valentin Tofan. „Biserica, vedeţi şi dumneavoastră, arată foarte frumos, este şi o casă de prăznuire iar la comunitatea mică care există aici, lucrurile arată foarte bine! Părintele are o mână care coordonează foarte bine aici şi asta pentru că este un om care şi-a ales misiunea de preot cu toată responsabilitatea”, a adăugat pr. Tofan.
În ziua în care a avut loc slujba, norii de furtună şi tunete îndepărtate au ameninţat pe tot parcursul evenimentului religios, numai biserica a fost scăldată în soare, iar în dreapta sa, pe un nor întunecat a apărut curcubeul (foto).
Bine organizat, evenimentul a acontinuat până la finalm spre bucuria tuturor celor prezenţi şi mai ales a preotului paroh. Foarte apropiat de enoriaşi şi într-o relaţie şi comuniune simplă cu oamenii, pr. Valentin Timofte are răbdare, vorbeste cu toată lumea, îi îndrumă, vorbeşte şi râde deopotrivă cu oamenii, făcându-i să simtă nevoia de a mai veni la Băluşeşti. Şi cei mai mulţi revin, pentru că se simt bine acolo.
„Ca preot, am învăţat cel puţin la fel de multă teologie de la oamenii care vin aici, din dragostea lor şi chiar jertfelnicia lor. Spun jertfelnicia, pentru că mă gândesc la ce efort fac ei atunci când vin aici, având în vedere că nu este un drum tocmai comod, e pietruit şi ce circulă mai greu. Dar pentru ei, distanţa nu contează, au răbdare şi vin cu drag, regăsindu-se în biserica noastră. După slujbă, stăm la o agapă un discutăm problemele fiecăruia sau comune, ne împărtăşim bucuriile şi necazurile. Ştiţi ce ne-a spus Hristos, în Evanghelia după Matei „căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor”. Iar pentru mine, ca preot, mai mare bucurie nici nu poate fi, a spus părintele Valentin Timofte.