14 C
Piatra Neamț
miercuri, septembrie 28, 2022

Roman/Poliţiştii au intrat între turişti; consiliere pe tema furturilor de sezon

Politică

Căutaţi cu mandat de european de arestare, găsiţi la Piatra Neamţ şi Crăcăoani

La data de 23 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat, în municipiul...

Senatorul Eugen Ţapu garantează pentru constructorul unor loturi din autostrada Buzău-Focşani

"Sunt vești bune, constructorul român fiind unul din cei mai serioși și performanți din acest domeniu", este de părere senatorul PNL de...

Încep exproprierile pentru autostrada Moldovei. Cozmanciuc: “Despăgubirile sunt în cuantum de 35.541.600 de lei”

S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie...

Ordine în şcoli cu poliţiştii locali. Chiulangii, vizaţi astăzi pe lângă 7 unităţi de învăţământ

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț,...

Este vară, perioada concediilor, a vacanțelor  și de multe ori cea mai la îndemână soluție pentru a înfrunta canicula este o escapadă la piscină. Pentru că expunerea prelungită la soare poate genera atât arsuri solare cât și…la buzunare, polițiștii de proximitate din cardul Poliției municipiului Roman, au prezentat în cadrul unei acțiuni preventive soluții pentru protecția bunurilor, atât în locaţiile cu un aflux mare de public, cât și în zonele de agrement.

Astfel, la data de 9 august a.c.,  în cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii, poliţiştii au transmis recomandări şi au distribuit materiale cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din genţi şi buzunare, furturile din ştanduri sau cele din spațiile de cazare.

Totodată, polițiștii de proximitate au acționat și pentru prevenirea furturilor din autoturisme, având în vedere că neglijența sau neatenția manifestate de unii posesori de autoturisme favorizează acest tip de infracțiune. Astfel, polițiștii i-au consiliat pe cei prezenți în zonele de agrement cu privire la riscul la care se expun prin neadoptarea unor simple măsuri preventive.

Pentru a preveni furturile „specifice” sezonului estival, poliţiștii vă recomandă:

  • În momentul în care parcaţi autoturismul, verificaţi cu atenţie dacă l-aţi închis şi dacă toate geamurile acestuia sunt, de asemenea, închise!
  • Nu lăsaţi la vedere în interiorul autoturismelor bunuri de valoare care pot tenta indivizii certaţi cu legea – telefoane mobile, poşete, sacoşe cu cumpărături, haine, aparatură electrică şi electronică etc.!
  • Asiguraţi-vă cu lanţ bicicletele şi lăsaţi-le doar în locuri în care le puteţi supraveghea!
  • În perioada în care vă aflaţi în ştranduri sau în alte locuri publice destinate relaxării, nu lăsaţi bunurile personale nesupravegheate!
  • Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană cunoscută, de încredere, care să supravegheze bunurile dvs. personale atunci când vă îndepărtaţi de cearşaf!
  • Nu este indicat să purtaţi la dumneavoastră, în locurile de agrement, bijuterii, sau alte bunuri de mare valoare, sau sume mari de bani!
  • În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni anunţaţi de îndată poliţia la numărul de telefon 112!

Recomandări preventive adresate părinţilor:

•        Asiguraţi-vă că cei mici ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea solicita ajutor!

•        Învăţaţi copilul să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugaţi o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul.

•        Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă!

•        Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

•        Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU” persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.

•        Ascultaţi ceea ce vă spun copiii, comunicaţi cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. Trebuie să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică!

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Foc pus intenţionat în comuna Alexandru cel Bun

La ora 14:06, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Sătencei...

Percheziţii domiciliare la Tg. Neamţ/O femeie a eliberat adeverinţe false pentru împrumuturi nerestituite la CAR

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Formațiunii de Investigații Criminale Târgu-Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...

Neamţ/Procent copleşitor de reclamaţii la Protecţia Consumatorului, pentru servicii şi utilităţi

În perioada ianuarie – august 2022, Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au desfășurat un număr de 1684 acțiuni...

Dămuc/O victimă şi gardul unei grădiniţe făcut praf, după ce un şofer de 29 de ani a pierdut controlul volanului

Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 08.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Județean...

Autorităţile din Ungaria au găsit nemţeanul dispărut pe 16 septembrie

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că...