Neamţul a fost un pol al creştinismului la sfârşitul săptămânii trecute. Pelerini din toate colţurile ţării au urcat Ceahlăul pentru sărbătoarea Schimbării la faţă iar pelrinajul la peştera Sfintei Teodora a devenit viral în spaţiul on line.
Ca în fiecare an, predica Mitropolitului Moldovei a prins în conştiinţa şi inimile celor prezenţi.
IPS Teofan din predica de pe muntele Ceahlăul:
“Marele dușman al rugăciunii, spunea părintele, îl reprezintă orgoliul, mândria, conștiința superiorității personale”, l-a citat Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe părintele Arsenie Papacioc.
“Cea mai adâncă și cuprinzătoare teologie este teologia rugăciunii. Pentru a fi pe cale, într-o lume așa cum este cea de astăzi, creștinul este chemat să fie om al rugăciunii”.
“Ne întrebăm, adesea, încercând să ne împlinim canonul de rugăciune din fiecare zi, sau participând duminica la Dumnezeiasca Liturghie, de ce suntem așa de firavi în fața a tot ce ni se întâmplă, dacă rugăciunea ne face puternici? Suntem slabi, iubiți credincioși, pentru că nu avem în noi rugăciunea cea de toată vremea (…)”
“Ai această conștiință că Dumnezeu te vede și te aude mereu? Această stare de prezență continuă în viața lui Dumnezeu este rugăciunea neîncetată, care se arată în starea omului smerit. Căci smerenia aduce rugăciunea, iar aceasta te ajută să te adâncești în smerenie. Părintele amintea că Dumnezeu iubește mai mult o inimă smerită, decât o inimă postitoare. Nu că postul n-ar fi de folos, dar sunt așezate toate lucrurile în ierarhia lor”.
“Rugăciunea este prezența lui Dumnezeu în inimă, iar El nu șade într-o inimă mândră (…)”.