6.9 C
Piatra Neamț
marți, septembrie 21, 2021

Pericolul pe două roţi generează accidente grave:Fiţi vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante!

Politică

Alegeri la PMP Piatra Neamţ/Cristian Sauciuc rămâne pe funcţie

Comunicat de presă Astăzi, 17.09.2021, în cadrul Alegerilor Consiliului Executiv Local (CEL) PMP Piatra Neamț, a fost aleasă...

Remus Munteanu: PSD intervine în scandalul facturilor la energie/PLAFONAREA!

“PSD a venit azi cu un proiect concret pentru plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie! Plafonarea se va face...

Iulian Jugan, noul subprefect de Neamţ

Mâine, la ora 15, în sala mare a Palatului administrativ al CJ Neamt, va avea loc sedinta colegiului prefectural  în care...

Deputatul Remus Munteanu: Succes, dragi elevi!

Dragi elevi, începeți astăzi un nou drum, un nou an școlar și în primul rând vreau să vă urez succes și...

La nivelul județului Neamț, abaterile bicicliștilor reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, pe fondul căreia s-au produs 34 de accidente rutiere, dintre care 7 reprezentând accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a 6 persoane și rănirea ușoară a altor 28.
De asemenea, conducătorii de motociclete au fost implicați în 9 accidente rutiere grave, soldate cu rănirea gravă a 3 persoane și rănirea ușoară a altor 5.

IPJ Neamţ: La data de 29 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat, la nivelul județului Neamț, o acțiune pentru prevenirea riscurilor rutiere în rândul bicicliștilor și a conducătorilor de mopede și motociclete. Scopul acestei acțiuni a fost reprezentat de reducerea numărului de evenimente rutiere în care sunt implicați bicicliștii, conducătorii de mopede și motociclete, prin informarea și responsabilizarea acestora în vederea adoptării unui comportament preventiv în trafic. 


Pentru conștientizarea riscurilor generate de lipsa conduitei preventive și a urmărilor grave pe care le poate avea încălcarea normelor rutiere, polițiștii au adus în atenția participanților la trafic prevederile legale în vigoare și situația statistică a accidentelor rutiere produse în primele 6 luni ale anului 2021.


Pentru a circula în siguranță, polițiștii recomandă bicicliștilor:


Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic!
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.
Pentru un plus de siguranță recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.
Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigurați-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.
Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice.
La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveți prioritate de trecere, fiți siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră.
Nu transportați sau nu trageți orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic.
Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!
_Recomandările polițiștilor pentru motocicliști:_
Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!
Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei pot aprecia greșit distanţa ori viteza.
Sporiți atenția la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!
Asigurați-vă atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!
Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!
Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le “tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!
Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!
Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!
Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.


Fiţi vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii).

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ săptămâna aceasta/Construcţii şi textile, cele mai multe oferte

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT POSTAL1AJUTOR OSPATAR1AMBALATOR MANUAL4BUCATAR1CASIER2COFETAR2CONTABIL1DIRECTOR VANZARI2DULGHER2ECONOMIST1ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII3ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI...

Peste 94.000 de nemţeni s-au vaccinat

De la începutul Campaniei de vaccinare, în judeţul Neamţ au fost administrate 161.082 doze de vaccin, din care 94280 doza a-I-a, 66802  doza a-2-a. Au...

Coronavirus Neamţ/205 persoane internate; 11 decese în 7 zile

În judeţul Neamţ, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 20152 de cazuri COVID-19 şi 103 de cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2. 17.865...

Neamţ/Aproape 50 de şoferi au rămas fără permis din cauza vitezei

În perioada 17 – 19 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru verificarea respectării regimului legal de viteză.

Neamţ/ Un permis ridicat, altul lipsă

La data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au depistat în trafic...