32.7 C
Piatra Neamț
sâmbătă, iulie 31, 2021

A murit o foarte cunoscută şi îndrăgită actriţă de pe scena Teatrului Tineretului. Ea este Catrina Moromete pentru inimile românilor

Politică

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

Deputatul Remus Munteanu: #PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an!

ZERO EURO DIN PNRR ÎN 2021! Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ: #PSD a avut...

Mugur Cozmanciuc(deputat PNL Neamţ): “România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania!”

"Estimări pozitive: România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania, cu o...

Remus Munteanu, deputat PSD despre consecinţele întârzierii PNRR

„România se află printre ultimele 4 state europene care au depus planul și care vor avea...

Actriţa Luminiţa Gheorghiu s-a stins din viaţă duminică, 4 iulie, la vârsta de 71 de ani. În anii 1974 – 1975 a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

A jucat şi rolul Catrinei Moromete în fiolmul “Moromeţii”, alături de Victor Rebengiuc, rol care i-a sporit popularitatea şi simpatia în rândului publicului.

În anul 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar.

A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu – „Sânziana şi Pepelea”, pe scena Teatrului Cassandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani. În anii 1974 – 1975 a activat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar dîn 1976 a fost actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti, până în 2003.

În anul 1985, atunci când actriţa se pregătea pentru primul ei rol cinematografic şi-a pierdut fiica cea mare, Iuliana (la numai 6 ani), fapt ce produce o dramă cumplită în familie.

În anul 1987 debutează în film cu rolul Catrina din filmul Moromeţii.

Începând cu 1990 a realizat personaje în peste 30 de producţii cinematografice ale regizorilor din diferite generaţii: Elisabeta Bostan, Lucian Pintilie, Radu Mihăileanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi mulţi alţii. În anul 2001 joacă rolul mamei lui Ovidiu în pelicula „Marfa şi banii”, urmat de două colaborări în proiecte internaţionale, jucând cu Juliette Binoche în “Code inconnu” (2000) şi cu Isabelle Huppert în “Le temps du loup” (2003).

În anul 2005 joacă rolul asistentei medicale Mioara în „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, premiat la Festivalul de film de la Cannes, în anul 2006, pentru care ea primeşte premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film pe 14 ianuarie 2007.

Au urmat rolurile doamnei Jderescu în „A fost sau n-a fost ?”, în 2006 şi cel a doamnei Radu din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” în 2007.

În anul 2008 joacă rolul Firei în „Nunta mută”, urmat de rolul Mioarei Avram în „Aurora” (2010) şi cel al dirigintei în „După dealuri” (2012).

În teatru, a mai jucat în “Ajutorul”, regia Alice Barb şi are, din anul 2013, rolul Lucile în piesa ”Baba care ascultă Abba”, regia Theo Herchelegiu, la Teatrul Metropolis.

În anul 2013, pentru rolul Cornelia Kerenes din filmul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a fost premiată cu trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Tot în 2013 joacă rolul Emiliei în „Sunt o babă comunistă”, regizat de Stere Gulea.

A primit premii pentru cea mai bună actriţă la Festivalurile de film TIFF (Cluj), Namur (Belgia) – premiul Bayard d’Or, şi Safi (Maroc).

În martie 2014, primeşte premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă, iar în mai 2014, primeşte Premiul Academic al UCIN pentru rolurile din filmele “Poziţia copilului” (film care a obţinut Trofeul Uniunii Cineaştilor) şi “Sunt o babă comunistă”, precum şi premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din “Poziţia copilului”, decernat de Asociaţia criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN.

Luminiţa Gheorghiu a fost căsătorită cu un medic stomatolog, împreună cu care a avut două fete: Maria, care are 28 de ani şi Alexandra, de 26 ani.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Diversitate şi Portret cu Florentina Oţetea şi Carmen Voisei

Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Neamţ şi Complexul Muzeal Național Neamţ vă invită la vernisajul expoziţiei artistelor băcăuane CARMEN VOISEI și  FLORENTINA...

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

În urmă 590 de ani se năştea oficial “Piatra”; după 400 de ani, s-a adăugat Neamţ

Despre Piatra Neamţ: Cele mai vechi urme de locuire umană — ce datează din Preistorie — se regăsesc pe teritoriul actual al orașului în...

Noi amenzi pentru depozitarea ilegală a deşeurilor

Polițiștii locali de zonă, aflați în patrulare în cartierul Ciritei au depistat deșeuri din hârtie și carton depozitate ilegal, la marginea drumului,...

Update accident Taşca/Şoferiţa nu a supravieţuit

Femeia care se afla la volanul unui autoturism a intrat într-un autocamion, provocând un accident care i-a luat viaţa.