-0.8 C
Piatra Neamț
marți, octombrie 26, 2021

A murit o foarte cunoscută şi îndrăgită actriţă de pe scena Teatrului Tineretului. Ea este Catrina Moromete pentru inimile românilor

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Actriţa Luminiţa Gheorghiu s-a stins din viaţă duminică, 4 iulie, la vârsta de 71 de ani. În anii 1974 – 1975 a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

A jucat şi rolul Catrinei Moromete în fiolmul “Moromeţii”, alături de Victor Rebengiuc, rol care i-a sporit popularitatea şi simpatia în rândului publicului.

În anul 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar.

A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu – „Sânziana şi Pepelea”, pe scena Teatrului Cassandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani. În anii 1974 – 1975 a activat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar dîn 1976 a fost actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti, până în 2003.

În anul 1985, atunci când actriţa se pregătea pentru primul ei rol cinematografic şi-a pierdut fiica cea mare, Iuliana (la numai 6 ani), fapt ce produce o dramă cumplită în familie.

În anul 1987 debutează în film cu rolul Catrina din filmul Moromeţii.

Începând cu 1990 a realizat personaje în peste 30 de producţii cinematografice ale regizorilor din diferite generaţii: Elisabeta Bostan, Lucian Pintilie, Radu Mihăileanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi mulţi alţii. În anul 2001 joacă rolul mamei lui Ovidiu în pelicula „Marfa şi banii”, urmat de două colaborări în proiecte internaţionale, jucând cu Juliette Binoche în “Code inconnu” (2000) şi cu Isabelle Huppert în “Le temps du loup” (2003).

În anul 2005 joacă rolul asistentei medicale Mioara în „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, premiat la Festivalul de film de la Cannes, în anul 2006, pentru care ea primeşte premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film pe 14 ianuarie 2007.

Au urmat rolurile doamnei Jderescu în „A fost sau n-a fost ?”, în 2006 şi cel a doamnei Radu din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” în 2007.

În anul 2008 joacă rolul Firei în „Nunta mută”, urmat de rolul Mioarei Avram în „Aurora” (2010) şi cel al dirigintei în „După dealuri” (2012).

În teatru, a mai jucat în “Ajutorul”, regia Alice Barb şi are, din anul 2013, rolul Lucile în piesa ”Baba care ascultă Abba”, regia Theo Herchelegiu, la Teatrul Metropolis.

În anul 2013, pentru rolul Cornelia Kerenes din filmul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a fost premiată cu trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Tot în 2013 joacă rolul Emiliei în „Sunt o babă comunistă”, regizat de Stere Gulea.

A primit premii pentru cea mai bună actriţă la Festivalurile de film TIFF (Cluj), Namur (Belgia) – premiul Bayard d’Or, şi Safi (Maroc).

În martie 2014, primeşte premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă, iar în mai 2014, primeşte Premiul Academic al UCIN pentru rolurile din filmele “Poziţia copilului” (film care a obţinut Trofeul Uniunii Cineaştilor) şi “Sunt o babă comunistă”, precum şi premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din “Poziţia copilului”, decernat de Asociaţia criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN.

Luminiţa Gheorghiu a fost căsătorită cu un medic stomatolog, împreună cu care a avut două fete: Maria, care are 28 de ani şi Alexandra, de 26 ani.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Astăzi, Sfântul Dumitru, cel care ar fi putut avea gloria lumii dar a ales-o pe cea a lui Isus

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea...

A capitulat şi singura localitate din Neamţ unde nu intrase niciodată coronavirusul!

Pe 21 octombrie, coronavirusul a intrat în singura localitate din Neamţ care nu a avut niciodată, nici un caz de covid, după...

Băiat din Tupilaţi, dispărut dintr-un centru social

La data de 24 octombrie a.c., polițiștii din cadrul  Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizaţi cu privire la faptul că minorul...

Intervenţii masive în scandalul de la Târgu Neamţ: luptătorii de la acţiuni speciale, poliţişti, jandarmi din Neamţ şi Bacău

La data de 24 octombrie  a.c., în jurul orei 09.30,  polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamţ au fost sesizați cu privire la...

SINUCIDERE LA ROMAN. S-A ÎMPUŞCAT ÎN TÂMPLĂ!

Astăzi, în jurul orei 16.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați prin apel 112, de către o persoană de...