13.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, septembrie 30, 2023

Frumoşii cai ai Bazei Hipice Piatra Neamţ. Povestea unor competiţii care au făcut istorie

Politică

Deputatul Remus Munteanu: “S-au demarat două proiecte extrem de importante pentru modernizarea județului”

Ieri, 20.09.2023 s-a semnat la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii contractul de proiectare și execuție a celui de-al treilea tronson din A8,...

PSD Neamț/ Investiții Masive pentru Modernizarea Infrastructurii de Apă. 311 milioane de euro, Apaserv a semnat contractul de finanțare

Periodic, am fost martorii unor atacuri politice în presă, îndreptate către PSD Neamț și omul Daniel Harpa, cu referire la ApaServ. Este...

Mesajul deputatului PSD Remus Munteanu la deschiderea noului an şcolar

Copii, părinţi, bunici, cadre didactice, personal administrativ - mii de oameni care fac parte din lumea şcolii,...

Noul spital județean din Neamț și autostrada A8, subiectele lansate de deputatul Iulian Bulai noului ministru al Proiectelor Europene

Comunicat de presă Deputatul USR Iulian Bulai l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu despre finanțările privind noul spital...

Cupa Municipiului Piatra Neamț, retrospectivă

Concursul Național de Sărituri peste Obstacole Cupa Municipiului Piatra Neamț, ediția XXIV-a, se va desfășura, la Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“, în perioada 17-20 iunie 2021.

Nota redacţiei: între 17 şi 20 iunie este sezon competiţional. Veniţi la Baza Hpică!

Iubitorii sportului ecvestru din municipiul Piatra Neamț, din întregul județ sunt îndreptățiți să cunoască în ce împrejurări s-a născut ideea inițierii Concursului Național de Sărituri peste Obstacole Cupa Municipiului Piatra Neamț.

Mulți cunosc că Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“ este singura arenă de călărie din România care a găzduit un număr de 15 competiții de nivel mondial, cunoscute sub denumiri de mare răsunet: Cupa Volvo, Trofeul Dunhill, Cupa Samsung.

Începând din anul 1991 și până în anul 1998, astfel de competiții internaționale au avut loc la Piatra Neamț. În anul 1999, din cauza unor interese ale conducătorilor Federației Ecvestre Române din acel moment, etapa de Cupă Mondială a fost mutată la București.

După opt etape consecutive desfășurate la Piatra Neamț, oficialitățile municipale și județene nemțene, unitățile economice sponsorizatoare și nu în cele din urmă conducerea Clubului Ecvestru au considerat nedreaptă hotărârea FER de a-i vitregi pe spectatori de bucuria unor manifestări ecvestre de amploare. În aceste condiții, conducerea clubului, cu acordul Consiliului Local și al primarului Ion Rotaru, a avut inițiativa organizării unui concurs cu specific local, Cupa Municipiului Piatra Neamț. Concursul a fost aprobat de FER, introdus în calendarul competițional și, începând cu anul 1999, acesta s-a desfășurat consecutiv, cu excepția anului 2008.

Competiția este parte componentă a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Piatra Neamț. Fiecare ediție a fost susținută de către Consiliul Local și Primăria Piatra Neamț, precum și de către mai mulți sponsori. Începând cu anii din urmă și în prezent, noile structuri de conducere ale municipiului Piatra Neamț s-au aplecat cu mai multă bunăvoință asupra sportului ecvestru, renăscându-se speranța că, într-un viitor apropiat, ne vom putea bucura iarăși de spectaculoasele întreceri ecvestre internaționale.

Cupa TCE 3 BRAZI, o competiție cu specific local, de nivel internațional

Cupa TCE 3 Brazi, ajunsă la ediția a XII-a, se va desfășura la Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“ în perioada 17-20 iunie 2021.

Istoria acestei competiții cu specific local, dar de nivel internațional este una interesantă.

Vara anului 2008 a coborât asupra sportului ecvestru nemțean cu valuri grele de necazuri, unele dintre acestea persistând peste ani, cu ecouri neliniștitoare și în prezent.

Mai întâi a fost o persoană din Primăria Piatra Neamț, orbită de putere la vremea aceea, care a refuzat asigurarea premiilor la etapa de Cupă Mondială desfășurată la Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“, deși suma de un miliard de lei vechi fusese aprobată de Consiliul Local.

Pentru a salva onoarea orașului, conducerea Clubului Sportiv Ecvestru a fost nevoită să împrumute acești bani, cu speranța că, în cele din urmă, va primi suma respectivă. Din păcate, deși s-au derulat și procese în instanță, organizatorii competiției s-au ales cu o mare gaură în buget.

A urmat ping-pong-ul cu terenul Bazei Hipice și din nou refuzul aceleiași persoane de a se desfășura ediția a zecea a Concursului Național de Sărituri peste Obstacole Cupa Municipiului Piatra Neamț, programată pentru luna iunie 2008.

Cum toate pregătirile pentru această competiție erau finalizate, cluburilor ecvestre din România le fuseseră trimise invitațiile, nu se mai putea da înapoi.

În aceste împrejurări disperate s-a apelat la ajutorul societății comerciale TCE 3 Brazi, propunându-i-se să susțină financiar competiția anunțată, dar sub denumirea de Cupa TCE 3 Brazi. Conducerea societății s-a declarat de acord, Federația Ecvestră Română a aprobat noua denumire a concursului, iar într-un timp record s-au finalizat pregătirile, fiind posibil ca în perioada 9-13 iulie 2008 să se desfășoare prima ediție a Cupei TCE 3 Brazi.

Bucurându-se de un succes răsunător, concursul a continuat să se desfășoare și în anii următori, iar actuala conducere a Grupului de Firme TCE 3 Brazi a dorit extinderea competiției la dimensiuni internaționale și astfel ediția a X-a, din anul 2019, a fost organizată cu participare internațională, fiind prezenți sportivi din Ungaria, Bulgaria, Austria, Rusia și Republica Moldova. Se intenționa ca ediția a XI-a, din anul 2020, să devină concurs internațional oficial de o stea. Pandemia a împiedicat realizarea acestui frumos vis și a avut loc competiția de nivel național, organizată în condiții excelente, chiar dacă publicul spectator nu a avut acces în tribune.

Toate probele concursului, festivitățile de premiere, de deschidere și închidere a regalului ecvestru au putut fi urmărite pe rețelele on-line de către iubitorii sportului călare din îndepărtatele zări ale lumii.

Ediția a XII-a a Cupei TCE 3 Brazi din perioada 17-20 iunie 2021 se va desfășura în condiții mai relaxate, permițându-se accesul publicului în proporție de 30% din capacitatea tribunelor.

Întrucât Baza Hipică dispune de 4.000 de locuri, mulți iubitori ai sportului ecvestru din municipiul Piatra Neamț și din județ vor putea urmări întrecerile din tribune, fără a exista riscul depășirii limitei de 30%.

Sponsorul unic, Grupul de Firme TCE 3 Brazi, invită publicul spectator, oferindu-i intrarea gratuită, în condițiile respectării restricțiilor impuse de pandemie.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Colegiul Prefectural Neamţ/Trei servicii descentralizate şi-au prezentat raportul

Astăzi, la ora 12.00, în sala Ion Creangă a Palatului Administrativ, am condus ședința ordinară a Colegiului Prefectural Neamț. Agenda ședinței a inclus...

Am fost la capătul lumii. Lansare de carte la Librăria Humanitas

Marţi, 3 octombrie, începând de la ora 18,00, la Librăria Humanitas din Piatra Neamţ, va avea loc lansarea volumului !Am fost la...

Un băiat de 8 ani, accidentat pe bicicletă după ce nu a oprit la indicator

 în jurul orei 12:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe strada...

Deputatul Remus Munteanu: “Vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul și viciile!”

Pachetul de măsuri fiscale asumat de PSD nu va afecta oamenii obişnuiţi, însă vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul și viciile, pe...

CSM Ceahlăul a primit un ultim avertisment pentru sticla aruncată în teren. Anunţul clubului pentru meciul de mâine

CSM Ceahlăul informează încă o dată publicul care vrea să vină la stadion la meciurile oficiale că sunt anumite reguli peste care...