17 C
Piatra Neamț
duminică, iunie 20, 2021

DSP Neamţ susţine campania anti alcool. Din statistici reiese că românii sunt cam beţivi

Politică

Carabelea, primul atac public la Chitic: “Nu veți mai vedea primarul plecând cu bagaje și oameni de la PNL la un alt partid”

Intrat în cursa pentru conducerea PNL Piatra Neamţ, primarul Andrei Carabelea a lansat public primul atac la fostul primar Dragoş Chitic, după...

Remus Munteanu despre moţiunea Ghinea: PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul!

„PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moțiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul ZERO Ghinea!...

Andrei Carabelea vrea un PNL puternic la Piatra Neamţ, “nu o organizație rănită de orgolii și ambiții personale”

După anunţul făcut de prefectul George Lazăr privind candidatura primarului Andrei Carabelea la preşedinţia organizaţiei PNL Piatra Neamţ, primarul vine cu precizări...

Doi candidaţi la şefia organizaţiei PNL Piatra Neamţ. Candidaturi făcute publice în aceeaşi zi

Andrei Carabelea şi Vasile Panaite sunt liberalii care şi-au anunţat candidatura la preşedinţia PNL Piatra Neamţ.
* În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv.

Direcţia de Sănătate Publică a județului Neamț desfășoară pe  toată perioada lunii iunie 2021 campania de informare-educare-conștientizare ”Consumul de băuturi alcoolice îți afectează sănătatea! Nu merită să riști! Informează-te! – Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”, cu scopul de a informa populația generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool. Activitățile constau în:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină școlară și de familie prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unități de învățământ și comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități de învățământ, medico-sanitare, asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Nu există o „limită de siguranță”  în ceea ce privește  consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.

În contextul pandemiei de COVID-19, țările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanțe critice, este esențial ca toți oamenii să fie informați cu privire la alte riscuri și pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

Consumul de băuturi  alcoolice nu protejează în niciun caz de COVID-19 și nici de infecția  cu virusul SARS-CoV-2.

Mesaje cheie

  • Nu există o „limită de siguranță” în ceea ce privește  consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății dumneavoastră crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!
  • Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice! În cazul în care consumați, mențineți un consum minim! Rămâneți vigilenți, să acționați rapid și să luați decizii cu mintea clară, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți din familia și comunitatea dvs!
  • Nu consumați niciodată băuturi alcoolice dacă luați medicamente, chiar și remedii pe bază de plante sau fără prescripție medicală. Acest lucru le-ar putea face mai puțin eficiente sau chiar toxice și periculoase.
  • Nu  consumați deloc  băuturi alcoolice în cazul în care conduceți autovehicule!
  • Discutați cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de băuturi alcoolice. Nu îi lăsați să-i vadă pe adulți consumând băuturi alcoolice – fiți un model!  Asigurați-vă că nu au acces la acestea! Supravegheați-i în timp ce vizionează ecrane (inclusiv televizorul), deoarece pot fi expuși publicității la alcool care poate stimula inițierea timpurie a consumului de alcool.
  • Dacă planificați o sarcină sau sunteți însărcinată nu consumați deloc băuturi alcoolice!

Pentru gravide, nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumată, fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.

foto: ilustrativ – https://www.constantadeazi.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Neamţ, ploi abundente. Avertizare meteo în această dimineaţă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, în această dimineaţă, două avertizăre meteo - cod galben şi cod portocaliu - valabile pentru...

O persoană a murit, mai multe locuinţe au fost inundate, aproape 3000 de oameni au rămas fără curent electric după furtuna de aseară

sâmbătă, 19 iunie, ora 8: La această oră, ca urmare a avertizării meteorologice cod galben emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid...

Astăzi, Moşii de Vară; sărbătoarea precede Rusaliile

POMENIREA MORȚILOR - MOȘII DE VARĂ Biserica Ortodoxă a ales această zi de pomenire atât pentru drepţii din Vechiul Testament, care au "adormit" fără să-l...

O persoană se află în resuscitare după ce a scăpat de viitură la Gârcina. Locuinţe şi curţi inundate(actualizare)

Foarte multe apeluri la 112 după ploaia din această seară, care solicită intervenţia pompierilor (salvatorilor) de la ISU Neamţ.

De Rusalii, program extins la centrele de vaccinare din Piatra-Neamț

Luni 21 iunie, în a doua zi de Rusalii, va fi posibilă vaccinarea fără programare la centrul drive-thru...