Consilierii judeţeni USR PLUS au venit cu lecţia învăţată pe de rost la şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri, 2 iunie, într-un fel lamentabil şi greu de crezut că se poate întâmpla într-o instituţie oficială.
La capătul intervenţiilor a stat un ordin de la preşedintele lor de partid, deputatul Iulian Bulai. Nu ar fi nimic nou şi surprinzător că aleşii locali, judeţeni sau naţionali ascultă ordinul dat de şeful partidului, nou este doar faptul că nu au putut fi decât o porta voce obsesivă şi repetitivă, departe de subiect. Nu s-au documentat, apoi s-au scuzat că sunt noi în Consiliul Judeţean; au invocat numele lui Bulai:
“Am înţeles de la şefii noştri” (Corneliu Bontaş)”, “Am înţeles că…“(Bontaş); “Nu avem de unde să ştim, că noi suntem noi în Consiliul Judeţean” (Bontaş); “Deputatul Iulian Bulai va susţine acest proiect” (Marian Apostol); “Eu spuneam doar că deputatul Iulian Bulai” (Maria Apostol).
USR-iştii (alături de PNL) s-au opus proiectului nr.9 din şedinţă, şi au anunţat poziţia lor încă înainte de plen cu o zi, vorbind despre necesitatea investirii banilor pe care Consiliul Judeţean vrea să îi împrumute, pentru Spitalul Judeţean.
Acest spital judeţean din Neamţ, marcat de tragedia din noiembrie anul trecut (incendiu devastator cu persoane decedate), presat de pandemia de covid şi de lipsa unor utilităţi (comună multor spitale de stat din România), a ajuns trambulina politrucilor. Să vorbeşti la comandă, nu ştii despre ce vorbeşti şi să închei cu “sănătatea nemţenilor”, cam asta a fost prestaţia useriştilor.
Deputatul Bulai este de la USR. Are un ministru coleg la Sănătate, la uşa căruia să bată şi să rezolve probleme. Nu-i ajută pe nemţeni că trimite doi consilieri total neinformaţi, cu temă dată, în Consiliul Judeţean, incapabili să vorbească la subiect, să citească doar un comunicat făcut sau comandat de el, deputatul Bulai, punându-şi oamenii într-o poziţie jenantă. Dincolo de faptul că ei înşişi nu au avut curiozitatea unei documentări serioase înainte de a lansa o inutilă provocare, doar de dragul de a-i face imagine lui Bulai.
Mai jos, dialogul purtat între consilierii USR şi preşedintele Ionel Arsene, după ce useriştii au dat citire unui comunicat deja publicat în presă:
Corneliu Botaş (CB) USR: Din câte am înţeles de la … (scurtă pauză, nn) şefii noştri, că s-a respins de către dl. Ghinea proiectul prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) deoarece se spunea că nu a fost un proiect matur, de asta a fost respins pentru Spitalul Judeţean.
Ionel Arsene (IA): Domnul Bontaş…, parcă, ştiţi câte proiecte mature are PNRR? Foarte puţine, foarte puţine! În acest program PNRR eu am văzut foarte multe idei! Haideţi să vă spun eu cum e cu Spitalul Judeţean. Noi dăm un proiect aproape matur, suntem în faza de licitaţie. Dvs aţi spus, dl. Ghinea a spus, de un proiect matur. Aţi vrut doar un proiect matur, dar la faza de idei. Eu am fost la dl. Ghinea şi am discutat cu el. I-am spus despre spitalul judeţean şi că avem bani doar pe SF (studiu de fezabilitate, nn). Nu, aţi ales să faceţi acest program (PNRR) doar politic! Aţi pus la finanţare proiecte care nu au nici o treabă cu studiul de fezabilitate ! Noi avem studiu de prefezabilitate şi suntem în fază de licitaţie pentru studiu de fezabilitate. Vă cer sprijin, dumneavoastră, celor de la USR PLUS, nu vreţi să mergeţi la Guvernul României poate dă, totuşi, nişte bani Spitalului Judeţean de Urgenţă de la Piatra Neamţ pentru Consiliul Judeţean, pentru a combate pandemia?
C.B: La momentul ăsta am înţeles că nu este, totuşi, depus studiu de fezabilitate, că dacă ar fi fost depus, noi am fi acceptat!
I.A: Domnule Bontaş, vedeţi, sunteţi consilier judeţean şi nici măcar nu ştiţi care este stadiul acestui proiect!
C.B: Nu avem de unde să-l ştim, că noi suntem noi aici, în consiliul judeţean! (Sic! Nn)
I.A: Şi atunci, cum puteţi vorbi, să faceţi declaraţii politice, că citiţi aici declaraţia politică pe care aţi trimis-o în presă, noi ştim această declaraţie politică. Noi am crezut că veniţi să spuneţi nişte lucruri interesante, că declaraţia asta o ştim din presă, domnule, documentaţi-vă , luaţi proiectul despre Spitalul Judeţean, întrebaţi la CJ sau dacă vreţi da-ţimi telefon şi mă întrebaţi!
C.B: Păi, am vrea să ştim care este Studiul de fezabilitate, dacă este, noi îl susţinem, nu este nici o problemă, cum am spus…
I.A: Dl. Bontaş, în caz că nu ştiţi, s-a depus deja!
C.B: Eu l-am văzut că este depus, dar nu era vorba despre studiul de fezabilitate la Spitalul Judeţean.
I.A:M-da.. … am înţeles! Da… din păcate, asta facem noi aici la Consiliul Judeţean, şi cu asta…
(Moment în care a fost întrerupet de consiliera USR Maria Apostol cu o prestaţie mai vehementă dar tot nedocumentată):
M.A: Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi, noi avem informaţii că nu aveţi studiu de fezabilitate de 5 ani . Dacă dumneavoastră prezentaţi studiu de fezabilitate în acest moment, deputatul Iulian Bulai va susţine acest proiect în PNRR!
I.A: Doamnă consilier, vă rog să vorbiţi când vă dau eu cuvântul, aici nu suntem la şezătoare(..)
(…)
M.A: Eu spuneam doar că deputatul Iulian Bulai va susţine acest proiect cu spitalul, doar să avem…
I.A: Cum îl va susţine?
M.A: Poftim?
I.A: Cum îl va susţine, că PNRR s-a trimis la Buxelles, unde îl va susţine? Unde îl va susţine, că i-am cerut ajutorul şi lui, şi la toţi liderii politici din judeţul Neamţ din partidele care guvernează România şi le-am spus: măi oameni buni, e spitalul nostru, al tuturor nemţenilor, haideţi să pune toţi umărul să-l facem! Unde îl va susţine?
M.A: Noi credem că îl va susţine. Şi orice proiect benefic pentru nemţeni îl va susţine atât deputatul cât şi toţi ceilalţi deputaţi ai Neamţului. Nu cred că cineva va rămâne nepăsător, mai ales pentru sănătatea nemţenilor!
I.A: Unde îl va susţine, doamnă, că v-am pus de 5 ori întrebarea asta. Unde?
M.A: Păi îl va susţine în PNRR, dacă dumneavoastră ne daţi studiul de fezabilitate, noi vom face demersurile necesare. Aveţi un studiu de fezabilitate?
I.A: PNNR s-a depus deja la Comisia Europeană, proiectul trebuia depus de câteva luni deja, de aia vă întreb, unde îl va susţine dl. Bulai?
M.A: Se completează! Se completează ulterior cu proiectele care apar…(!!!! Sic documentare!, nn)
I.A: Da, se completează, bine… Mai aveţi întrebări?