Este astăzi, 31 mai 2021, ziua în care cel mai mare primar al Pietrei a murit, lăsând în urmă un o legendă politică, administrativă, socială şi mai ales, morală.
I se datorează modernizarea aşezării Piatra Neamţ, de la străzi, imobile, administraţie, până la frumosul oraş care şi astăzi păstrează amprenta sa.
“Mulți au încercat să confiște imaginea lui Nicu Albu odată ce au ajuns în administrația orașului, dar nu s-a ridicat niciunul la nivelul lui Nicu Albu și nici nu cred că se va ridica vreodată”, spune Iulian Luca, președintele asociației Nicu Albu, pentru digi24.
Iată că în plină ofensivă a informaţiei de tot felul, de la cea cu multiple reţele pe internet, până la tradiţionalele radio, tv, presa scrisă, municipalitatea Piatra Neamţ cu noul său primar liberal, nu aminteşte nimic despre personalitatea lui Nicu Albu, tot liberal.
Vă reamintim că a fost a fost un om de afaceri și politician român – primar, prefect, deputat, senator, cetățean de onoare (post-mortem) al municipiului Piatra Neamț (1996).
Wikipedia ne aminteşte despre cel mai mare primar al Pietrei:
Nicu Albu s-a născut în familia lui Maria (Osvald) și Neculai Albu din Piatra Neamț. Studii la Academia Mihăileană din Iași și Facultatea de Medicină din Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica marelui proprietar și fruntaș liberal Enache Cantemir din Buhuși. A fost în relații de prietenie cu Doamna Elena Cuza, I. L. Caragiale și cu Prințul Ferdinand, pe care l-a însoțit de multe ori în călătoriile sale pe Valea Bistriței. La 14 septembrie 1923, în prezența lui I.I.C Brătianu, a lui Duca, a doctorului Costinescu și a altor fruntași ai țării, s-a inaugurat bustul-monument al primarului Nicu Albu[2].Cariera politică
- A pus bazele Organizației Județene a P.N.L, al cărei președinte a fost până la moarte.
- Prefect de Neamț: (1885–1888) și (1895–1899)
- Primar al orașului Piatra Neamț: (1901–1904) și 1907
- Deputat: 1891 și 1892
- Senator: (1905–1908)
Realizări
A sprijinit procesul de dezvoltare economică a județului Neamț, încurajând industria și comerțul. A contribuit direct la construirea de șosele, poduri și străzi, a liniei ferate Bacău – Piatra Neamț și a instalațiilor industriale de pe Valea Tarcăului[. A introdus iluminatul electric în Piatra Neamț, folosind „uzina” societății „Foresta”, proprietatea lui Dimitrie Lalu. A corectat cursurile Bistriței, Cuejdiului și Borzogheanului. A amenajat parcul „Cozla” pe locul unor alunecări ale muntelui. A construit localuri de școli și a sprijinit apariția publicațiilor liberale și literare „Mișcarea”, „Propășirea” și „Munca”.