2.5 C
Piatra Neamț
luni, decembrie 6, 2021

“Cu tristețe spunem că am deschis Poarta prea larg. Am scăpat vipere în ogradă”

Politică

Liviu Dragnea a devoalat încă din 2019 jaful din energie! Un adevăr neluat în seamă şi care ne costă dramatic(Emilia Arcan, preşedinta APP Neamţ)

"Haideți să ne amintim împreună cât adevăr spunea președintele Liviu Dragnea, despre jaful din România …!Dar, din...

Emilia Arcan (A.P.P. Neamţ): La mulți ani, dragi români! La mulți ani, dragi nemțeni!

De ziua noastră, a tuturor romanilor, transmit un gând bun şi un sincer “La mulți Ani!” românilor de pretutindeni și nemțenilor mei...

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

Nonnunquam vacuum (V din X)

Blestemul și Chivotul LEGII

 

motto 1:

„Omenirea nu va scăpa niciodată de necazuri pînă când iubitorii înţelepciunii nu vor ajunge la frîiele puterii politice, sau pînă cînd deţinătorii puterii nu vor deveni iubitori ai înţelepciunii.”                   (Platon – „De Res Publicae”)

motto 2:

„Ai Carte, ai parte.” (azi ???) (proverb românesc)

„Mă rog, era puşcărie acolo, nu mănăstire, dar chiar şi aşa… Colţii răutăţii se înfingeau în pielea celor educați, carnea de tun avea studii superioare. Nu a avut nimeni curajul să atace frontal știința de carte. Puneam destulă răceală în tăcere, dar eram loviţi frecvent ca profesie. Toți, dar toți au fost vînduți de către avocaţi procurorilor. Deci, voi sunteţi degeaba pe aici, nu? Vinovaţi sunt avocaţii, a naibii treabă… Oare ???”                                                                                                                                                                                                         (din romanul „FERPAR”)                                                                                                                                                                       

 

În Timp, prin naștere dintr-o mamă ne-am ivit toți pe lume. Mai puțin Iisus, născut din Fecioară. Se putea să nu fiu botezat(ă)? Se putea, dacă eram hindi sau musulman, sau făceam parte din vreun trib african sau australian. S-ar fi putut să mă nasc femeie și nu bărbat. Nu avem controlul posibilității creatoare a Lui Dumnezeu. Dar știu cine sunt, știu că aparțin unei tagme, Avocat aflat în slujba Legii, în lupta pentru Om. De la înălțimea unei vîrste îți dai seama că meseria ne alege pe noi și nu noi pe ea. Dar Vocația ?

Am simțit chemarea. Unii dintre noi. Nu toți.

Este cert că, absolvind o Universitate de prestigiu, prima înființată în România, în Ieșii dulcilor noastre vise de tinerețe și voință, de înșuși Alexandru-Ioan Cuza, vă provoc acum pe toți !

Ce facem cu această nou-nouță academie juridică (AJR) apărută? Spunem vorbe, facem Legi, opinăm? Sau ne strângem laolaltă ca să recreeăm corpuscul de legi inteligibile? Mereu ni se amintește că nu este precisă Constituția, că Legile organice prin care s-au făcut Codurile fundamentale nu au trecut pe sub ochiul legiuitorului. Cu alte cuvinte, Ad-vocatores poartă o vină. Una mare !

Pe ce lume trăim? Procurorii sunt niște dumnezei mici, foarte mici, mici de tot cu toate serviciile în spate, judecătorii au devenit fragili și empatici, iar noi ne-am înmulțit ca popii.

Dar Omul? Unde este Omul căruia îi datorăm apărarea?

Dar, peste toate, vine altă întrebare: Cum recunoaștem Cuvântul Legii? Unde se regăsește Logica ei mută, discretă, nepieritoare ca judecata lui Solomon? Unde este acronima Lex-ului, legii, legiuitorului, legislativului? Unde regăsim sensul cuvântului și al judecății minților limpezi?

Să recunoaștem că nu suntem Solomon pentru că nu avem nici Aurul și nici Puterea lui.

Dar suntem Ad-vocatores, ca Cicero, ca Demostene, că putem ține la vorbirea frumoasă pentru Om, pentru interesul său mic, pentru persuasiune. Când orice temerar care știe Carte convinge, deja a câștigat. A rămas în conștiința auditoriului, a judecătorului, și-a ridicat numele mai sus decât se așteptau părinții săi cînd l-au oferit Școlii.

Și acum, se schimbă vorba: ce a ajuns Știința Dreptului ?

Ce a ajuns Litera Legii, virgula, punctul, conjuncția, enumerarea, excepția, silogismul, sistemul legislativ ?

Unde este porunca celor 10 Table? De ce nu vorbim în latina principiilor? Pentru că oricît s-ar urîți lumea sau s-ar sminti, Dreptul principiilor nu va pieri. Nu se poate altfel. Așa cum nu piere Aristoteles din Logica și matematica lumii, nu va pieri nici Ulpian. Din nici vreun sistem de drept al Lumii, nu vor muri. Nu poate nici o creatură dotată cu intelect să reinventeze Dreptul.

Cand eram copii, am învățat pe degete să număram de la unu la zece. De la unu la zece erau și notele noastre și cu ele veneam acasă, cu rușine mică sau mândri de noi înșine.

Vă propun ca această Revistă a noastră să fie a celor de nota opt, nouă, zece.

A acelora dintre cei buni este răspunderea pentru ceea ce afirmă! Pentru că ei știu, restul să rămână în așteptarea hotărîrii parcelor.

Cu tristețe spunem că am deschis Poarta prea larg. Am scăpat vipere în ogradă. Am permis să fie printre noi oamenii fără stagiul obligatoriu, fără munca de jos care te ridică și te construiește ca om. Or, la început, citești, cauți, înveți, furi meserie, o mănânci pe pâine, suferi, aduni ca hârciogul, strîngi în tine experiență, cunoștințe și multe suferințe. Și abia apoi ajungi la Conștiența de Apărător al Legii, al cuvântului ei sacru. Mai are lumea justiției omenie?

Îmi place să cred că nu ne vom numi cățeii drept inculpați sau măgarii delicvenți. Chiar îmi place să cred că putem strînge o mână și că putem admira frumosul din omul negru, alb-negru, maroniu, român, lipovan, armean, bulgar, rus, ceh, geambaș ș.a.m.d. …chiar neamț sau „kaizer” prezidențial. Egali, egali, dar diferiți.

Și iată: se scriu normative fără sens. Pentru nimeni. De unde răsare prostia? Din neștiință, ignoranță, interes, multiculturalitate dirijată după modele inepte și străine culturii noastre. Dar de când femeia este floare și bărbatul o măiastră? De unde vine bicisnica idee că un copil este persoană cu personalitate? Nici Freud, cu boalele sinelui lui frustrat nu a îndrăznit acestea fantasii. Acum apar vrăjitoare într-o lege obligatorie, imperativă, cu un text de 15 pagini… pe pielea cărui palimpsest?

Însuși Papa zilelor noatre nu mai face față definiției parteneriatelor, toate civile și ambiguu penale. Patriarhul permite să se intre în Biserică cu poale scurte și oameni plini de beteșug. Dăm iama prin rost, prin viață, prin respect, prin Cuvânt. Ne facem de pomelniște pomana primită prin har și curaj?

Schimbăm totul pe lume, nu ne mai înțelegem între noi, care noi?

Legea s-a așezat curmeziș împotriva Dreptății? Vă întreb!

Dar Timpul nostru în care puteam face? Unde ne este Timpul? Modelul uman de competență? Precizia, Virtutea, Cartea? Îl întreb și eu pe C.M.:

  • Cum ieșim din dilemă?
  • S-ar putea găsi răspunsul la AstraZînica sau venetica. O fi vreo stihie ca Legea ta, nu a lor, ivită din pasiune și din închipuiri, din vreo spaimă a viselor dăruite degeaba.

Alegerea răspunsului corect nu este la noi, dar ne aparține! În solidum.

per vicario, Anica LUNCANU

acest text este dedicat Profesorilor și Magiștrilor nostri din Cer, in anima nostra per aeternitatis:

 

Octavian LOGHIN

Mihai-Vasile JACOTĂ

Francisc DEAK

Petru ASCHER

 

Post scriptum

Ce ne facem cu aceia „…di pi lîngă” ?

image description

iubesc HÂRTIA !

este un proiect al Fundaţiei C.M.IMAGO”.

 

astăzi:

Anica LUNCANU

Mariana FELDIOREANU

Constantin IFTIME

Mihai CIUBOTARU

Ghiță POPESCU

Mircea ANDRIEŞ

Mihai BOTEZ

Florin MIHAI

Ştefania MIFTODE

Ilie GÎNGA

Cornel Alexandru NIŢĂ

Violeta Simina MOŞU

Valentin ANDREI     

Corneliu CALIN – Jack

Mariana OLTEAN TUDOSE

Cezar FILIP

Dan SOFRONIA

Sorin MIHĂILESCU

Corneliu MIFTODE

 

din ceruri:

Viorel TUDOSE

Ion BABĂTĂ

 

©logo „iubesc HÂRTIA !”:

Dumitru-Bogdan ENACHE, grafician

 

©foto: de obicei C.M.IMAGO

ilustrația: „Viața ca un filmstatuie, h=100cm – proprietar G.G.CHENDEA

 

www.colectiadeazi.ro

https://ro-ro.facebook.com/colectiadeaziportret/

http://cni.nt.edu.ro/colectia_de_azi/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

SJU Piatra Neamţ/Situaţia persoanelor infectate cu SARS Cov2

Sunt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ 82 de persoane infectate cu SAS Cov 2 şi 21 de persoane suspecte,...

Hram(Sf. Nicolae) şi sărbătoare în micuţa biserică – bijuterie din Băluşeşti

Biserica cu hramul Sf. Nicolae şi-a întâmpinat, ieri, oaspeţii, în sărbătoarea Sf Nicolae, patronul spiritual al lăcaşului de cult.

Locuri de muncă în Neamţ în această săptămână(Document AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT DE SECURITATE1AMBALATOR MANUAL4AMBALATOR MANUAL2CASIER5COFETAR2CROITOR2CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA2ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII1FACTOR...

Remus Munteanu(deputat)/Felicitare de Sf. Nicolae

Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector în special al celor tineri, devenit peste veacuri...

Piatra Neamţ/Poliţia a prins tâlharii din staţia de autobuz

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 18:30,  polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați prin SNUAU...