Uniunea Artiştilor Plastici din România -Filiala Neamţ şi Complexul Muzeal Național Neamţ vă invită la vernisajul expoziției artistului MIHAI NECHITA-BURCULEȚ care va avea loc la Galeria “Lascăr Vorel”, joi 1 aprilie 2021, ora 17.
Pictorul Mihai Nechita-Burculeţ s-a născut la 05 Februarie 1949 în satul Sarca, judetul Iaşi si provine dintr-o familie de credincioşi ortodocşi. Este căsătorit, soţia sa a studiat conservatorul, au doi copii, o fiica şi un fiu. Familia Nechita-Burculeţ locuieste la Tg. Ocna, judeţul Bacau.
O scurta definitie a artei pictorului Mihai Nechita-Burculet – o combinaţie armonioasă de suprarealism, umor şi sentimente adânci.
Pictura lui Mihai Nechita-Burculet se bazeaza pe elemente bizantine si traditionale romanesti si tinde catre universalitate. Majoritatea picturilor sunt suprarealiste create in tehnica realista. Picturile sale oglindesc imaginea absolut individuala a lumii lui inconjuratoare. Foarte multe picturi arata legatura cu satul sau natal prin peisaje, culori, case, dar si prin obiecte in diverse compozitii. O tema preferata este atitudinea umana dar si superficialitatea umana, ironia subtila, teatrul lumii noastre. Portretele prezinta personaje imaginare si unele foarte apropiate pictorului, din familie: mama, sotia, fiica, fiul, sau autoportrete in diferite atitudini, cum ar fi “Autoportretul la 80 de ani”.
O parte importanta a muncii pictorului Mihai Nechita-Burculet este legata de credinta ortodoxa. El se preocupa nu numai cu pictura de icoane, dar si cu restaurarea unor obiecte de cult si a picturii bisericesti, atat tehnic cat mai ales din punctul de vedere al istoriei artei.
Biografie
” Studiul de Arta Plastica la Academia de Arta din Iasi (1977)
” Studiul Istoriei Artelor la Academia de Arta “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti (1982)
” Profesori mentori: Dan Hatmanu, Dimitrie Gavrilean si Victor Mihailescu-Craiu
” Incepand cu 1977 activ ca profesor de desen si istoria artelor in orasul Tg. Ocna, judetul Bacau