„Mina de la Tulgheş-Grinţieş va fi re-deschisă. Anunțul a fost făcut astăzi de colegul meu ministrul Energiei Virgil Popescu”, a informat deputatul PNL de Neamţ, Mugur Cozmanciuc.
Este o veste extraordinară din punct de vedere economic şi al investiţiilor în zonă.
Mina de uraniu a fost închisă treptat, în jurul anilor 1996 -1999.
Ziarul Ceahlăul a prezentat în acea perioadă, în detaliu, implicaţiile economice şi sociale ale închiderii minei, dar şi efectele devastatoare asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, în condiţiile exploatării necorespunzătoare a minereului uranifer, într-o serie de articole devenite naţionale, semnate Mariana OLTEAN, intitulate PĂDURILE DE URANIU.
“O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face
Nuclearelectrica (…). Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear”.
În martie anul trecut, în AGA Nuclearelectrica (SNN), dominată de Ministerul Economiei, s-a aprobat declanșarea procedurilor de cumpărare de către operatorul centralei Cernavodă a activelor sucursalei Feldioara a CNU, precum și inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș – Grințieș (județul Neamț). Anterior, SNN demarase o licitație pentru „servicii de consultanță necesare realizării analizei de tip DUE DILIGENCE (tehnic, mediu, financiar, juridic) în vederea unei potențiale preluări de catre SN Nuclearelectrica SA a liniei de procesare a concentratului de uraniu (CTU/U3O8) de la Compania Națională a Uraniului (CNU) – Sucursala Feldioara”
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, informează profit.ro.