foto: 29 februarie 2020, peste drum de Petrodava; un poliţist local îi spunea unei femei să-şi ia ghioceii scoşi la vânzare şi să plece
Aproape 400 de comentarii pe grupuri la textul publicat în ziarul Viata Nemţeană – „Piatra Neamţ: Poliţia locală va fi evaluată în funcţie de câtă încredere are populaţia în ea”, din care 99% sunt total nefavorabile spre injurioase.
Citiţi articolul aici: https://www.viatanemteana.info/2021/02/23/piatra-neamt-politia-locala-va-fi-evaluata-in-functie-de-cata-incredere-are-populatia-in-ea/
Nu sunt doar cititori din Piatra Neamţ, se vede treaba că şi în alte localităţi poliţiştii locali sunt la fel de iubiţi. Dacă autorităţile vor să evalueze activitatea lor şi în funcţie de câtă încredere are populaţia în ei, feed-back-ul de care se vorbeşte e aproape zero, ca să fim îngăduitori.
Astăzi, proiectul privind criteriile (indicatorii) de evaluare va fi votat – sau nu- în Consiliul Local Piatra Neamţ.
Este ştiut că încrederea populaţiei în general în poliţişti nu prea dă pe dinafară, iar la Locală lucrurile sunt şi mai acute pentru că oamenii nu înţeleg de ce mai este nevoie de Poliţie Locală când există Jandarmerie, Poliţie Municipală şi Judeţeană. Ăsta ar fi un motiv. Un altul ar fi că, cel puţin în stradă, competenţele se suprapun. De exemplu, acţiunile circulaţiei pe drumurile publice. Şoferii sunt primii care fac alergie la prezenţa Poliţiei Locale după ce tocmai îi mai oprise altul de la Rutieră. La taximetrişti e şi mai rău.
Acţiunile de control repetate ostentativ lasă impresia nu de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, ci de o suprastructură de control pusă pe umerii unei populaţii care nu mai are încredere, potrivit sondajelor sociale, decât în Biserică şi Armată.
Nu te poţi aştepta la „încrederea populaţiei în Poliţia Locală” şi „feed-back”-ul cerut de municipalitate în indicatorii de performanţă asociaţi, când autorităţile le dau sarcini de serviciu să mute baba cu trei fire de flori şi de ceapă verde de pe trotuar!
Pentru că este clar, poliţistul ăla, care are mamă şi bunică acasă, nu se duce de capul lui să se ia de o bătrână care vinde lobodă. Are atribuţii de serviciu! Nu trebuie să fi sociolog sau psiholog să realizezi că în vecii vecilor nu va fi privit de populaţie cu încredere, ci va fi înjurat copios, aşa cum s-a întâmplat zilele acestea pe reţelele de socializare.
Dincolo de sarcinile impuse şi care nu pot fi evitate, în unele cazuri mai este vorba şi de aroganţă.
Vreţi să aibă lumea încredere în ei? Nu-i mai lăsaţi la piaţă să mute bătrânele, vânzătorii şamd dintr-un loc în altul, sub ochii oamenilor. Să pună administratorul pieţei un om, că tot are el vechime, care să coordoneze treaba, cine şi unde trebuie să vândă. Poliţistul să-şi facă treaba de poliţist, nu de administrator de piaţă.
În cartiere, după dispariţia sectoriştilor, oamenii simt nevoia să ştie că mereu este cineva acolo care patrulează pentru ei, că sunt întrebaţi dacă au probleme, că au o comunicare reală cu poliţistul din zonă. Asta chiar este o problemă serioasă.
Un exemplu: când era bazarul în zona RATUC Dărmăneşti, sâmbăta şi duminica era potop de lume. Şi poliţiştii de la Locală pândeau parcările interzise. Săptămânal auzeam aceleaşi proteste urmate de înjurături spuse în barbă şi de întrebările, întotdeauna aceleaşi: unde mama dracului să parcăm (aşa este, nu era unde) şi de ce nu vin ei înăuntru, în bazar, printre oameni, să prindă hoţii?
Noi nu spunem că strada face legea (sau stabileşte atribuţiile), dar dacă tot se vrea feed-back, ar fi bine să nu fie un indicator de performanţă trecut doar pe hârtie.
Până la urmă, vorbim de salarii plătite din banii pietrenilor.
N.A: nu vom publica, cu un copy-paste, comentariile făcute pe grupuri în reţeaua facebook, în argumentaţia textului de mai sus; dacă autorităţile chiar vor să ţină cont de părerea oamenilor, au ocazia să o facă şi să stabilească în consecinţă.