16.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, octombrie 23, 2021

Asociaţia Nicu Albu: Desfiinţarea parcului zoo va ajunge în instanţă

Politică

Deputatul de Neamţ Iulian Bulai, potenţial ministru al Culturii în Guvernul Cioloş

Deputatul USR PLUS (de Neamţ) Iulian Bulai este opţiunea lui Dacian Cioloş pentru preluarea Ministerului Culturii, potrivit listei de ministeriabili prezentată aseară...

Deputatul Remus Munteanu: La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva!

Sfânta Parascheva, această cu adevărat mare şi vestită între femei, cuvioasă şi pururea pomenită, să vă aibă în pază și să vă...

Deputatul Remus Munteanu: Semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a lansat pe pagina sa socializare apelul Partidului Social Democrat privind semnarea petiţiei pentru susţinerea proiectului...

PSD Neamţ: Românii mor pentru că nu încap în spitale, iar Cîțu își răsfață propriii primari! Votanții de la Congresul PNL au fost răsplătiți!

Micimea liberală se vede în aceste momente, când românii mor pecapete ori stau pe câte un colț de scaun în spitale,...

Primarul Andrei Carabelea a anunţat desfiinţarea actualei destinaţii a Parcului Zoo Piatra Neamţ, în urma unui sondaj de opinie cu autor necunoscut – în declaraţia primarului nu se precizează cine a făcut sondajul (consultarea publică).

Potrivit primarului, 3600 de pietreni au răspuns unui chestionar format din 3 întrebări. Reiese că pietrenii nu-şi doresc Parcul Zoo, atât de emblematic pentru Piatra Neamţ:

“(…)Ultima întrebare, și cea mai importantă, legată de continuitatea funcționarii grădinii zoologice vine cu un răspuns negativ de la mai mult de 65% dintre pietreni, ceea ce este mai mult decât elocvent că majoritatea respondenților nu văd utilitatea acestei grădini zoologice”.

Primarul a decis desfiinţarea destinaţiei, ceea ce e probabil că se va face, dacă tot tot s-a pornit acest demers care nu era deloc urgent pentru Piatra Neamţ şi care a apărut parcă din senin. În campania electorală pe care ne-o amintim foarte bine, Andrei Carabelea nu a vorbit de desfiinţarea Parcului Zoo printre priorităţile mandatului său. Totuşi, la  trei luni de la investirea pe funcţie (29 octombrie 2020), apare această temă privind “importanța, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamț”, aşa cum s-a formulat în prima întrebare a chestionarului.

Deşi în declaraţia sa a precizat clar că

“după desființarea grădinii zoologice spațiul va rămâne într-un mod cât mai autentic pus în valoare”
” vom acorda valoarea istorică cuvenită și meritată acestui parc. Și nici un suflet nu va mai fi chinuit aici”.
“va fi o expresie a bucuriei și libertății pentru toți cei care îl vor vizita”
“vreau să asigur fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact, doar valoarea istorică a acestuia va crește”

primarul trebuie să răspundă de unde a apărut această urgenţă considerată prioritate încât a trebuit plătit un sondaj; cum va scăpa de acuzaţiile din mass media că pregăteşte un tun imobiliar; şi de ce, în calitate de fost preşedinte activ şi cunosut de ONG nu s-a consultat, ca primar, şi cu ONG numit Asociaţia Nicu Albu, care, anual, îi cinsteşte memoria fostului primar Nicu Albu, cel care a donat terenul cu destinaţie precisă: Parc Zoo.

Iată ce declară pentru viatanemteana.info Iulian Luca (culmea, unul dintre primii liberali din Neamţ), preşedintele Asociaţiei Nicu Albu, despre acest demers al Primăriei:

“O să acţionăm, cu siguranţă, în instanţă, întrucât terenul a fost proprietatea lui Nicu Albu şi a fost donat cu destinaţie precisă: micro-grădină zoologică.

Parcul a fost realizat pe trei nivele: Cercul Gospodinelor, unde se făcea mâncare pentru oamenii săraci, Colibele Haiducilor, unde persoanele mai înstărite se plimbau şi luau masa, şi Parcul zoo. Din cele ce ştiu, există şi un moştenitor, la Bucureşti”.

Iulian Luca a declarat că singurul izvor referitor la acest Parc (cel puţin aşa cunoaşte el), este cartea fostului primar Dimitrie Hogea, “Din trecutul oraşului Piatra Neamţ”. 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schimbare uriaşă după 26 de ani: Primarul Carabelea propune dizolvarea societăţii CMI Urban

Primarul Andrei Carabelea a iniţiat proiectul de hotărâre privind dizolvarea C.M.I. Urban, societate a consiliului Local Piatra Neamţ, după ce, în urmă...

Artistul Dumitru Bezem, 74 de ani. La mulţi ani maestre!

"Mitică Bezem, pictorul, povestea că într-o noapte, pe cînd se lăsase muncit de culorile sale în atelier, a auzit un zgomot la...

Neamţ/600 de persoane şi 14 societăţi, verificate într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale M.A.I. au  desfășurat acțiuni informativ-preventive, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului,...

Poliţia de Prevenire Neamţ: situaţiile de risc on line pentru copii

Următoarele săptămâni aduc pentru copii o perioadă de vacanță, în care aceștia vor căuta modalități pentru petrecerea timpului liber. Calculatorul ocupă un...

Primăria Piatra Neamț a înființat Comisia pentru Protecția Animalelor

Începând din data de 5 octombrie 2021, la nivelul Municipiului Piatra-Neamț s-a constituit Comisia mixtă pentru protecția animalelor, formată din specialiști care...