Primăria Piatra Neamţ informează, pe pagina sa socializare, că e pregătită să intervină în lucrările de deszăpezire când este cazul, dar le reaminteşte pietrenilor că au şi ei obligaţiile lor. De exemplu, să-şi facă curat lângă casă şi bloc – şi aici vorbim de o reglementare veche de vreo 10 ani – şi să îndepărteze ţurţurii.
Pentru mulţi pietreni sunt încă neclare competenţele: până unde şi cât deszăpezeşte Publiservul trotuarele şi aleile şi unde intervine obligaţia proprietarilor, întrebări care se ridică an de an de către pietreni.
Pentru a evita incidentele sau disconfortul creat de precipitațiile din această perioadaă, Primăria Piatra-Neamț alături de societatea Publiserv au asigurat stocurile cu material antiderapant necesar pentru sezonul rece și au pregătit utilajele de intervenție. S-au actualizat procedurile și programul de intervenție, astfel încât să se acționeze eficient și cu promptitudine pentru asigurarea circulației rutiere pe drumurile publice în caz de ninsori sau polei.
Reamintim tuturor cetățenilor că, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Consiliu local nr. 7/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică în municipiul Piatra-Neamț, persoanele fizice (în cazul celor care locuiesc la casă) și asociațiile de proprietari, respectiv persoanele juridice au responsabilitatea îndepărtării zăpezii și a gheții din dreptul imobilelor și a incintelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea și a curățării țurțurilor de la streșini.
De asemenea, rugăm și conducătorii auto să dea dovadă de spirit civic și să parcheze automobilele astfel încât să nu stânjenească funcționarea utilajelor de curațare și deszăpezire a străzilor. Amenzile pot fi destul de mari în cuantum de 1000-1500 lei pentru persoanele juridice și de la 300-500 lei pentru persoanele fizice, în temeiul prev. art. 22 lit. b) din Hotărârea de Consiliu local nr. 7/2010.
Să nu uităm și de situația producerii unor accidente cauzate de căderea țurțurilor de la streașina imobilelor; răspunderea juridică revine proprietarilor acelor imobile, respectiv Asociațiilor de proprietari ca formă juridică sub care sunt constituiți proprietarii.
Prevenția înainte de toate!