6.9 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 19, 2024

Poliţia Neamţ: Escrocheria romantică se întâmplă mai des decât ne putem imagina

Politică

Primarul social-democrat Ioan Filip, candidat pentru un nou mandat în fruntea comunei Zănești

Sâmbătă, 13 aprilie, la o întrunire organizată de filiala PSD Zănești la Căminul Cultural din localitate, primarul social-democrat Ioan Filip și-a anunțat...

Bărbat cu mandat european de arestare, prins la Piatra Neamț

La data de 9 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat...

Bogdan Dumea, vizită la organizația PSD Piatra Neamț Neamț

Întâlnirea de lucru de astăzi a organizației municipale PSD Piatra-Neamt a fost una specială, prin participarea alături de noi a colegului nostru...

Doctorul Bogdan Mahu se alătură echipei PSD Piatra Neamț. ”Este mai mult decât un gest de sprijin; este un angajament pentru viitor!”

Îți mulțumesc, Bogdan, pentru curajul de a te alătura acestei călătorii, pentru încrederea de a investi într-un proiect care ne responsabilizează pe toți și pentru energia pe care o aduci echipei! Am convingerea că, împreună, vom scrie istorie pentru Piatra-Neamț, vom construi o comunitate în care sănătatea și bunăstarea să fie la ordinea zilei. Bun venit în echipă!

Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a lansat o campanie pentru prevenirea infracțiunile comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice – Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Obiectivul principal al campaniei este acela de a sensibiliza, de a schimba comportamentul și de a oferi resurse despre cum oamenii se pot proteja în mediul online, subliniindu-se pași simpli care pot fi făcuți pentru protejarea datelor personale, financiare și profesionale.

Astfel, pe parcursul derulării campaniei, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț va transmite prin intermediul mass-mediei locale, informări cu privire la principalele tipuri de infracțiuni întâlnite.

IUBIRE PREFĂCUTĂ

Într-o perioadă în care distanțarea socială este necesară, tot mai multe persoane se văd nevoite să lege noi prietenii în mediul online.

Înșelătoriile romantice au loc în mod obișnuit pe site-urile de întâlniri online, dar escrocii folosesc adesea rețelele sociale sau e-mail-uri pentru a contacta.

Care sunt semnele?

Cineva pe care l-ați întâlnit de curând online afirmă sentimente puternice pentru dumneavoastră, cerând să discutați în privat. Mesajele lor sunt adesea prost scrise și vagi.

Profilul lor online nu este în concordanță cu ceea ce vă spun.

De asemenea, vă pot solicita să trimiteți imagini sau videoclipuri intime.

Ei așteaptă cu răbdare să vă câștige încrederea, așteptând uneori până la săptămâni sau luni. Apoi vă spun o poveste elaborată și vă cer bani, cadouri sau detaliile contului dumneavoastră bancar / cardului de credit.

Dacă nu trimiteți bani, este posibil să încerce să vă șantajeze. Dacă trimiteți bani, vor cere mai multe.

Ei vor avea întotdeauna o scuză pentru a justifica că webcam-ul lor nu funcționează, fiind incapabili să călătorească pentru a vă întâlni.

Ce poți face?

Fiți foarte atenți la cât de multe informații personale partajați pe rețelele de socializare și pe site-urile de întâlniri. Luați în considerare întotdeauna riscurile. Scamatorii sunt prezenți pe cele mai de renume site-uri.

Mergeți lent și puneți întrebări. Cercetează fotografia și profilul persoanei folosind căutări online pentru a vedea dacă materialul a fost utilizat în altă parte.

Fiți atenți la greșelile de ortografie și gramatică, inconsecvențele din poveștile lor și scuzele, cum ar fi camera lor care nu funcționează niciodată.

Nu împărtășiți imagini personale, videoclipuri sau materiale compromițătoare pe care escrocii le-ar putea folosi ulterior pentru a vă șantaja.

Dacă sunteți de acord să vă întâlniți în persoană, spuneți familiei și prietenilor unde mergeți.

Ferește-te de cererile de bani. Nu trimiteți niciodată bani și nu dați datele cardului de credit, detaliile contului online sau copii ale documentelor personale importante.

Dacă sunteți victima unei escrocherii romantice

Nu vă simțiți jenat, această înșelătorie se întâmplă mai des decât vă puteți imagina.

Opriți imediat orice contact.

Dacă este posibil, păstrați toate comunicările (cum ar fi mesajele de chat) și orice probă care ar putea ajuta la identificarea infractorului.

Depuneți plângere la poliție.

Raportează-l pe site-ul unde persoana te-a abordat prima dată. Spuneți-le numele profilului acestuia și orice alte detalii care le pot ajuta să oprească alte persoane de la înșelătorie.

Dacă ați furnizat detaliile contului dumneavoastră către o persoană suspectă, contactați imediat banca sau instituția financiară.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

DGASPC Neamț: Abuzuri mai grave asupra copiilor, inclusiv abuzuri sexuale. Peste 1000 de copii sunt sub măsură de protecție

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a fost în scădere în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului...

Harpa: Drum de legătură și pod peste Ozana în planul de infrastructură a autostrăzii A8

* Primarul Daniel Harpa, despre acordul de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)Primăria orașului Târgu Neamț a lansat...

Anunturi Apaserv 19 aprilie 2024/Întreruperi, presiune, lucrări

Având în vedere neacumularea apei în rezervorul din care se realizeazăalimentarea cu apă potabilă a utilizatorilor din Comuna Vânători-Neamț,în vederea refacerii rezervelor...

Pipirig/Supărat că a pierdut bani, un tânăr a făcut praf aparatul slot machine din care a luat peste 4500 de lei

La data de 17 aprilie a.c., în jurul orelor 23:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Târgu-Neamț au fost sesizați prin...

Patru bărbați din Neamț, conduși la închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc

La data de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Roman au pus în executare un număr de patru mandate de...