31.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, iulie 31, 2021

Urăturile lui Costache Lupu, publicate în primul volum al vieţii sale!

Politică

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

Deputatul Remus Munteanu: #PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an!

ZERO EURO DIN PNRR ÎN 2021! Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ: #PSD a avut...

Mugur Cozmanciuc(deputat PNL Neamţ): “România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania!”

"Estimări pozitive: România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania, cu o...

Remus Munteanu, deputat PSD despre consecinţele întârzierii PNRR

„România se află printre ultimele 4 state europene care au depus planul și care vor avea...

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Urături“ de Costache Lupu, apărută recent la Editura Sensul, marți, 17 decembrie 2019, de la ora 17:00, în Sala Cupola.

Astfel, chiar în ziua când împlineşte 75 de ani, Costache Lupu îşi lansează primul său volum.

Au confirmat prezența reprezentanții administrației publice Laurențiu-Cristinel Dulamă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț; Dragoș-Victor Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț, Sorin Ouatu, primarul comunei Ștefan cel Mare. Vor face prezentări Ion Asavei, Vasile Ouatu, Vasile Pop Silaghi, Traian Socea, iar momentele muzicale vor fi susținute de Grupul folcloric „Floricică de pe stânca din Șerbești“, coordonat de pr.dr. Cătălin Bucur și Constantin Timofte.

„Volumul cuprinde urături personalizate din perioada 2000-2018, asupra cărora s-a intervenit minimal, înlăturându-se, mai întâi, referirile la situații perisabile din domeniul politic. Fotografiile completează atmosfera specifică momentelor trecerii la noul an și întregesc memoria comunității la care participă lucrarea“, se precizează în „Cuvânt înainte“.

Costache Lupu s-a născut la 18 decembrie 1944, în Tescani, județul Bacău. În 1970 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română București. A urmat mai multe cursuri de calificare, printre care cel de actor, în perioada 1967-1969, la Școala Populară de Artă Bacău.

A fost profesor suplinitor la Școala Generală din comuna Scorțeni, județul Bacău (1964-1965), pedagog la Liceul Moinești – Bacău (1965-1967), pedagog la Liceul Pedagogic Bacău (1967-1970), profesor la Liceul Bicaz (1970-1973), profesor și director la Casa Pionierilor Bicaz (1973-1976), profesor și director adjunct la Liceul Bicaz (1976-1983), șef de fermă la I.A.S. Girov (1983-1990), profesor la Liceul Bicaz, director la Casa de Cultură Bicaz (1991-2000), viceprimar al Orașului Bicaz (2000-2004).

Din anul 1991 este președinte al Clubului Sportiv Ecvestru și administrator al Bazei Hipice Piatra Neamț, calitate în care a organizat Concursurile Internaționale de Sărituri peste Obstacole și Dresaj, Cupa Volvo, Trofeul Dunhill, Cupa Samsung, precum și al celor mai importante competiții ecvestre naționale desfășurate la Baza Hipică din Piatra Neamț.

Are o bogată activitate cultural-artistică și sportivă: a fost membru în formațiile artistice de teatru, dansuri populare și jucător în echipa divizionară de handbal din cadrul Liceului Moinești (1960-1964), instructor, textier, scenarist al formațiilor de teatru, dansuri populare, grup satiric, poem dramatic, dans modern, dans tematic, montaj literar-muzical din cadrul Școlii Generale Scorțeni, Liceului Moinești și Liceului Pedagogic Bacău (1965-1970), organizator, coordonator de spectacole și instructor al formațiilor artistice din cadrul Liceului, a Casei de Cultură și a altor unități economice din orașul Bicaz (1970-1983), inițiator și organizator de spectacole artistice în cadrul Căminului Cultural din comuna Girov, instructor al formațiilor de teatru folcloric și grup satiric în cadrul I.A.S. Girov (1983-1990), inițiator de activități artistice, coordonator și instructor al formațiilor de teatru haiducesc, grup satiric, ansamblu de estradă, ansamblu de datini și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă din cadrul Liceului, Casei de Cultură și Clubului Cimentiștilor din Bicaz (1991-2004).

Costache Lupu a avut o perioadă de implicare în dezvoltarea presei post-decembriste, fiind director și redactor al publicațiilor „Gazeta de Bicaz“ și „Răcnetul Carpaților“

Din anul 2004, este organizator al alaiurilor de datini și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Piatra Neamț, orașele Bicaz și Roznov, comunele Girov, Ștefan cel Mare și alte localități ale județului Neamț, precum și organizator și interpret în cadrul spectacolelor cultural-ecvestre județene de evocare istorică a personalității domnitorului Ștefan cel Mare. Este membru al trupei de teatru neprofesionist „Teatrul Vostru“, condus de actrița Draga Olteanu Matei.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Diversitate şi Portret cu Florentina Oţetea şi Carmen Voisei

Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Neamţ şi Complexul Muzeal Național Neamţ vă invită la vernisajul expoziţiei artistelor băcăuane CARMEN VOISEI și  FLORENTINA...

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

În urmă 590 de ani se năştea oficial “Piatra”; după 400 de ani, s-a adăugat Neamţ

Despre Piatra Neamţ: Cele mai vechi urme de locuire umană — ce datează din Preistorie — se regăsesc pe teritoriul actual al orașului în...

Noi amenzi pentru depozitarea ilegală a deşeurilor

Polițiștii locali de zonă, aflați în patrulare în cartierul Ciritei au depistat deșeuri din hârtie și carton depozitate ilegal, la marginea drumului,...

Update accident Taşca/Şoferiţa nu a supravieţuit

Femeia care se afla la volanul unui autoturism a intrat într-un autocamion, provocând un accident care i-a luat viaţa.