31.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, iulie 31, 2021

Minunea de la Băluşeşti: cum a renăscut o biserică făcută scrum! Hram de Sf. Nicolae, cu 23 de preoţi şi sute de credincioşi

Politică

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

Deputatul Remus Munteanu: #PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an!

ZERO EURO DIN PNRR ÎN 2021! Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ: #PSD a avut...

Mugur Cozmanciuc(deputat PNL Neamţ): “România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania!”

"Estimări pozitive: România poate ajunge al treilea producător european de grâu după Franța și Germania, cu o...

Remus Munteanu, deputat PSD despre consecinţele întârzierii PNRR

„România se află printre ultimele 4 state europene care au depus planul și care vor avea...
  • 5 decembrie 2019, prima slujbă în noua biserică de la Băluşeşti
    * preot, Valentin Timofte
    * au participat 23 de preoţi în frunte cu protopopul Valentin Tofan

În micuţul şi izolatul sat Băluşeşti, comuna Dochia/Neamţ, s-a ridicat, în jurul anilor 1900, o bisericuţă din lemn, pentru cei câţiva oameni câţi existau atunci. Această biserică de lemn a rezistat peste 100 de ani, până în 2015, când un incendiu a mistuit în întregime lăcaşul de cult. 
Pentru puţinii oameni de acolo, biserica nu mai exista. 

În anul 2016, preotul Andrei Toderaşcu a pus temelia unei noi biserici. Cum să construieşti un astfel de edificiu, într-un cătun care are 20 de familii şi 18 văduve!? 

Când am pus această întrebare preotului Valentin Timofte, care a reuşit minunea de a ridica într-un an şi jumătate o biserică frumoasă ca o bijuterie cerească, ne-a răspuns: “Cum? De unde? De la Dumnezeu!”

În anul 2018, tânărul preot Valentin Timofte preia construcţia de la temelie. Primise parohia în satul fără biserică, după 7 ani de ucenicie la Biserica “Buna Vestire” din Dărmăneşti, la pr. Dumitru Pantalon. Cu soţia şi două fetiţe superbe alături, în primul său an de preoţie, a început o muncă titanică: să ridice o biserică şi să câştige respectul, dragostea şi consideraţia oamenilor din Băluşeşti.

Şi a reuşit! Prin timp, joi, în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, biserica cu hramul aceluiaşi sfânt atât de iubit de români, şi-a deschis larg porţile, aducând în satul dintre câmpuri, bucuria şi solidaritatea oamenilor pe care preotul Valentin Timofte i-a ţinut, de-a lungul activităţii sale bisericeşti, aproape. Cei mai aproape de noul proiect de Băluşeşti i-au fost enoriaşii de la Dărmăneşti, unde a fost dascăl. 

Părintele Valentin, cum îi spun prietenii, apropiaţii şi enoriaşii şi-a dedicat acestui proiect o parte uriaşă din vocaţia sa de preot: 

                                            Rep: Părinte, când v-aţi dat seama că vreţi să vă faceţi preot?
Pr. V.T: De copil, dintodeauna, de fapt! Dintodeauna am ştiut că vreau să îi slujesc lui Dumnezeu!

Slujirea, în cele pământeşti, a început cu Liceul Teologic, apoi facultatea de teologie, urmată de două masterate, unul în teologie practică, altul, în misiune pastorală. 

Vă spunem această frumoasă poveste dintr-un sat izolat al Neamţului, în Postul Naşterii Mântuitorului, pentru uluitorul exemplu de solidaritate, de prietenie şi de respect reciproc dintre un tânăr preot al Bisericii Ortodoxe Române, blamată de multe ori pe nedrept, şi enoriaşii, prietenii şi credincioşii săi, prietenie care a ridicat, în numai an şi jumătate, această micuţă şi primitoare biserică.

Lăcașul de cult a fost proiectat de arhitect Cordoș Dorel, fiu al satului și proiectant al Mănăstirii Bârsana – semn că părintelui i-au fost toţi îngerii aproape – care a spus despre această nouă lucrare:

„Vremuri nu de mult apuse au rodit şi întrupat în lucrările mele ulterioare de arhitectură, în ele se aud glasurile neamului meu. De aceea biserica proiectată de mine are ca model stilul Ştefanian şi este minunea care va dăinui peste veacuri, este testamentul foştilor credincioşi  din această localitate, este mulţumirea mea faţă de toţi sătenii pe care i-am cunoscut şi pe cei trecuţi la cele veşnice.”  

Stilul Ştefanian se regăsește și în sculptura ușilor prin Emblema Moldovei şi Crucea Patriarhală

La slujba Vecerniei unită cu Litia, de joi, 5 decembie, au participat 23 de preoţi şi corul Evanghelismos.

Pr. protopop Valentin Tofan, a declarat, pentru Ziarul Viaţa Nemţeană, că această nouă biserică, ridicată într-un timp atât de scurt, “S-a datorat ostenelii credincioşilor îndrumaţi de părintele Valentin Timofte , care a ştiut să mobilizeze pe toţi credincioşii în jurul său. Mă bucur pentru faptul că avem aici, la Băluşeşti, un părinte tânăr, cu mult zel, potrivit cu misiunea pe care a ales-o, un om care s-a lipit de această biserică!”

Noul lăcaş de cult a fost ridicat ca o minune: în urmă cu trei săptămâni, biserica nu avea nici parchet, nici uşile actuale. Într-un an şi jumătate, credincioşii din Băluşeşti, au deja o biserică nouă. 

Toată lumea îl iubeşte pe Părintele. Iar preotul are răbdare şi-i ascultă pe toţi. După slujba de joi, din ajunul Sfântului Nicolae, unde preoţi şi credincioşi au cântat, la final, colinde cu vocile superbe ale corului Evanghelismos, toată lumea a participat la o agapă la Căminul Cultural, cu dezlegare la peşte. 

Şi între toţi, părintele Valentin, gazdă şi prieten, le-a mulţumit, natural şi emoţionat prietenilor şi celor care, pentru harul său, au fost alături de el, la prima slujbă a Bisericii “Sf. Nicolae” din Băluşeşti. 

În această perfectă armonie, la plecare, câteva femei cântau în drum, ca o minunată aducere aminte:  Hristos se naşte, Domnul coboară….!

Nota autorului, din partea enoriaşilor din Dărmăneşti: Mulţumim părinte, mai venim! 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Diversitate şi Portret cu Florentina Oţetea şi Carmen Voisei

Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Neamţ şi Complexul Muzeal Național Neamţ vă invită la vernisajul expoziţiei artistelor băcăuane CARMEN VOISEI și  FLORENTINA...

Deputatul Remus Munteanu: Tichetul verde, recompensa bunului simţ; propunere legislativă

Propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor Remus Munteanu, deputat PSD de Neamţ:...

În urmă 590 de ani se năştea oficial “Piatra”; după 400 de ani, s-a adăugat Neamţ

Despre Piatra Neamţ: Cele mai vechi urme de locuire umană — ce datează din Preistorie — se regăsesc pe teritoriul actual al orașului în...

Noi amenzi pentru depozitarea ilegală a deşeurilor

Polițiștii locali de zonă, aflați în patrulare în cartierul Ciritei au depistat deșeuri din hârtie și carton depozitate ilegal, la marginea drumului,...

Update accident Taşca/Şoferiţa nu a supravieţuit

Femeia care se afla la volanul unui autoturism a intrat într-un autocamion, provocând un accident care i-a luat viaţa.