4.4 C
Piatra Neamț
miercuri, decembrie 1, 2021

Minunea de la Băluşeşti: cum a renăscut o biserică făcută scrum! Hram de Sf. Nicolae, cu 23 de preoţi şi sute de credincioşi

Politică

Remus Munteanu(PSD): LANSĂM PROGRAMUL DE GUVERNARE! Marţi, ora 18

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, informează pietrenii despre lansarea Programului de Guvernare a PSD, în...

Bogdan Gavrilescu dă asigurări că PMP nu va ieşi din scena politică, dar nu exclude colaborarea cu PNL

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Neamţ, Bogdan Gavrilescu a declarat astăzi într-o emisiune TV, că "PMP nu se uneşte cu nimeni!", dar că...

16 noiembrie 2021/Şapte ani de la alegerea lui Iohannis. Preşedintele a pierdut la Neamţ

Se împlinesc, în această seară, la ora 21,00, şapte de ani de când Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, cu...

pesurse.ro: Eugen Ţapu a votat pentru un guvern cu PSD

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Nazare Ţapu, cea mai vocală voce anti PSD şi anti Arsene din judeţ, a votat aseară pentru...
  • 5 decembrie 2019, prima slujbă în noua biserică de la Băluşeşti
    * preot, Valentin Timofte
    * au participat 23 de preoţi în frunte cu protopopul Valentin Tofan

În micuţul şi izolatul sat Băluşeşti, comuna Dochia/Neamţ, s-a ridicat, în jurul anilor 1900, o bisericuţă din lemn, pentru cei câţiva oameni câţi existau atunci. Această biserică de lemn a rezistat peste 100 de ani, până în 2015, când un incendiu a mistuit în întregime lăcaşul de cult. 
Pentru puţinii oameni de acolo, biserica nu mai exista. 

În anul 2016, preotul Andrei Toderaşcu a pus temelia unei noi biserici. Cum să construieşti un astfel de edificiu, într-un cătun care are 20 de familii şi 18 văduve!? 

Când am pus această întrebare preotului Valentin Timofte, care a reuşit minunea de a ridica într-un an şi jumătate o biserică frumoasă ca o bijuterie cerească, ne-a răspuns: “Cum? De unde? De la Dumnezeu!”

În anul 2018, tânărul preot Valentin Timofte preia construcţia de la temelie. Primise parohia în satul fără biserică, după 7 ani de ucenicie la Biserica “Buna Vestire” din Dărmăneşti, la pr. Dumitru Pantalon. Cu soţia şi două fetiţe superbe alături, în primul său an de preoţie, a început o muncă titanică: să ridice o biserică şi să câştige respectul, dragostea şi consideraţia oamenilor din Băluşeşti.

Şi a reuşit! Prin timp, joi, în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, biserica cu hramul aceluiaşi sfânt atât de iubit de români, şi-a deschis larg porţile, aducând în satul dintre câmpuri, bucuria şi solidaritatea oamenilor pe care preotul Valentin Timofte i-a ţinut, de-a lungul activităţii sale bisericeşti, aproape. Cei mai aproape de noul proiect de Băluşeşti i-au fost enoriaşii de la Dărmăneşti, unde a fost dascăl. 

Părintele Valentin, cum îi spun prietenii, apropiaţii şi enoriaşii şi-a dedicat acestui proiect o parte uriaşă din vocaţia sa de preot: 

                                            Rep: Părinte, când v-aţi dat seama că vreţi să vă faceţi preot?
Pr. V.T: De copil, dintodeauna, de fapt! Dintodeauna am ştiut că vreau să îi slujesc lui Dumnezeu!

Slujirea, în cele pământeşti, a început cu Liceul Teologic, apoi facultatea de teologie, urmată de două masterate, unul în teologie practică, altul, în misiune pastorală. 

Vă spunem această frumoasă poveste dintr-un sat izolat al Neamţului, în Postul Naşterii Mântuitorului, pentru uluitorul exemplu de solidaritate, de prietenie şi de respect reciproc dintre un tânăr preot al Bisericii Ortodoxe Române, blamată de multe ori pe nedrept, şi enoriaşii, prietenii şi credincioşii săi, prietenie care a ridicat, în numai an şi jumătate, această micuţă şi primitoare biserică.

Lăcașul de cult a fost proiectat de arhitect Cordoș Dorel, fiu al satului și proiectant al Mănăstirii Bârsana – semn că părintelui i-au fost toţi îngerii aproape – care a spus despre această nouă lucrare:

„Vremuri nu de mult apuse au rodit şi întrupat în lucrările mele ulterioare de arhitectură, în ele se aud glasurile neamului meu. De aceea biserica proiectată de mine are ca model stilul Ştefanian şi este minunea care va dăinui peste veacuri, este testamentul foştilor credincioşi  din această localitate, este mulţumirea mea faţă de toţi sătenii pe care i-am cunoscut şi pe cei trecuţi la cele veşnice.”  

Stilul Ştefanian se regăsește și în sculptura ușilor prin Emblema Moldovei şi Crucea Patriarhală

La slujba Vecerniei unită cu Litia, de joi, 5 decembie, au participat 23 de preoţi şi corul Evanghelismos.

Pr. protopop Valentin Tofan, a declarat, pentru Ziarul Viaţa Nemţeană, că această nouă biserică, ridicată într-un timp atât de scurt, “S-a datorat ostenelii credincioşilor îndrumaţi de părintele Valentin Timofte , care a ştiut să mobilizeze pe toţi credincioşii în jurul său. Mă bucur pentru faptul că avem aici, la Băluşeşti, un părinte tânăr, cu mult zel, potrivit cu misiunea pe care a ales-o, un om care s-a lipit de această biserică!”

Noul lăcaş de cult a fost ridicat ca o minune: în urmă cu trei săptămâni, biserica nu avea nici parchet, nici uşile actuale. Într-un an şi jumătate, credincioşii din Băluşeşti, au deja o biserică nouă. 

Toată lumea îl iubeşte pe Părintele. Iar preotul are răbdare şi-i ascultă pe toţi. După slujba de joi, din ajunul Sfântului Nicolae, unde preoţi şi credincioşi au cântat, la final, colinde cu vocile superbe ale corului Evanghelismos, toată lumea a participat la o agapă la Căminul Cultural, cu dezlegare la peşte. 

Şi între toţi, părintele Valentin, gazdă şi prieten, le-a mulţumit, natural şi emoţionat prietenilor şi celor care, pentru harul său, au fost alături de el, la prima slujbă a Bisericii “Sf. Nicolae” din Băluşeşti. 

În această perfectă armonie, la plecare, câteva femei cântau în drum, ca o minunată aducere aminte:  Hristos se naşte, Domnul coboară….!

Nota autorului, din partea enoriaşilor din Dărmăneşti: Mulţumim părinte, mai venim! 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Remus Munteanu, deputat PSD: La mulţi ani, România, la mulţi ani tuturor românilor!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! La mulţi ani celor care fac să se vorbească frumos...

Atenţionare ANM de vânt puternic în Neamţ

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, o informare meteo Cod galben de vânt puternic în judeţul Neamţ şi alte judeţe...

Anchetă penală în incendiul de pe Pietricica, coordonată de Parchet

Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț coordonează ancheta în  dosarul penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, pentru...

El este nemţeanul născut după un an de la marea unire! Este erou în cel de al doilea război mondial

Astăzi, în ziua în care vorbim despre români, vi-l readucem în atenţie pe colonelul(r) Ion Dăscălescu, unul din puţinii veterani de război...

Peste 250 de oameni au luptat cu flăcările pe muntele Pietricica

Incendiul de pe muntele Pietricica, izbucinit marţi sera, în jurul orei 22,15, a fost stins în jurul orei 01,20, în condiţii de...