Azi dimineaţă, începând de la ora 9, la Centrul de Formare Profesională Neamţ din subordinea AJOFM, a început Bursa Locurilor de Muncă pentru Persoanele Defavorizate, în care au fost aşteptaţi cu precădere romii beneficiari ai ajutorului social.
Cine a văzut multitudinea de fuste creţe şi bărbaţi oacheşi s-a gândit la pofta lor de muncă (nici cu românii nu ne e ruşine în aceste situaţii). Ideea e că înghesuiala la uşa angajatorilor vine pe fondul legislaţiei care îi obligă să participe şi să opteze pentru un loc de muncă potrivit competenţelor, altfel riscă sp piardă ajutorul social. Astfel de burse sunt valabile pentru toţi şomerii, indiferent de naţionalitate, doar că astăzi angajatorii sunt cei care au libere locuri pentru calificările sau ne-calificările romilor.
N-a lipsit pitorescul din peisajul înghesuielii de la Centru de Formare. De exemplu, un băiat tânăr, spilcuit şi frumuşel, a vrut să vorbească cu presa, dar fără camere foto/video: “Fugi de aici, mă văd fetele, zice că uite la ăsta!”, râde el, după care realizează că la atâta lume prezentă ar fi mers să deschidă o repede o tarabă cu nişte mititei, vin fiert, o ţuiculiţă fiartă…
Câteva fete tinere, bine îmbrăcate cu ghete de 300-400 lei în picioare, îngrijite, cu fustele lungi, aşteaptă şi ele să intre. Oferta? Ei bine, vopsitori, manipulatori, îngrijitori spaţii verzi. Pentru bărbaţi, ar fi fost ceva. Poate şi pentru femeile mai în vârstă, dar pentru fetele tinere subţiri ca trestia şi îmbrăcate cu 2-3 salarii minime, nu prea.
Un bărbat povesteşte că ar munci oriunde, orice. Nu are nici 4 clase, nu ştie să scrie, nu ştie să citească, spune el. O femeie trecută de 50 de ani voia la pus pavele.
Două societăţi ale Consiliului Local -Publiserv şi Urban – au oferit locuri de muncă pentru romi.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Chirilă, prezent la desfăşurarea Bursei, declară că această bursă a fost organizată cu precădere pentru persoanele defavorizate, căutându-se angajatori care pot oferi locuri de muncă “în meserii care se pretează la acest gen de persoane necalificate. Au fost invitaţi 20 de agenţi economici, din care, la ora 10, erau prezenţi 12 şi 282 de şomeri din Piatra Neamţ şi comunele învecinate, care au obligaţia de a căuta un loc de muncă şi să răspundă solicitărilor AJOFM. Ei trebuie să dovedească faptul că au fost prezenţi şi că au căutat. Dacă refuză un loc de muncă, se va consemna refuzul şi se poate ajunge până la sistarea ajutorului social. DEcizia nu aparţie AJOFM ci Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială. Noi analizăm aceste situaţii de la caz la caz, în funcţie de plaja de oferte care există. Pentru cei care nu au găsit un loc de muncă, la standurile noastre sunt oferte pentru calificare”, a spus directorul AJOFM Neamţ.