2.8 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 17, 2021

Păstrăvăria Cheiţa, pe picior de închidere? Control ANSVSA, raport cu mari nereguli

Politică

Şedinţă la PNL Piatra Neamţ, cu informări oficiale: interimate, cotizaţii şi sediu

Liberalii pietreni reprezentativi pe zone şi cartiere s-au întrunit aseară în şedinţă - una strict informală- la sediul partidului de lângă Complexul Pietricica, de...

Deputatul Bulai(USR): “Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru!”

Deputatul USR de Neamţ, Iulian Bulai, declară război premierului Câţu după ce ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu (USR) a fost demis din funcţie. Aici, parlamentarul...

Deputatul Remus Munteanu: Campania de vaccinare se îndreaptă spre un imens eşec! Ţinta nu poate fi atinsă!

"Campania de vaccinare se îndreaptă cu pași repezi spre un răsunător eșec!", declară deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, care precizează că doar 30%...

Deputatul Remus Munteanu: “Puterea de cumpărare a scăzut dramatic, creşterea economică e doar pe hârtie!”

"Creșterea economică prognozată de FMI este doar pe hârtie și pentru camarila de dreapta! Pentru români este doar sărăcie!!!", a informat deputatul PSD de...

Autor: Viata Nemţeana
vnemteana@gmail.com

Păstrăvăria Cheiţa de la Bicaz, un loc de mare trafic căutat pentru prospeţimea păstrăvului la vedere, este cu un picior în groapă. Un control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în această lună, de către doi inspectori de la Neamţ, a scos la iveală mai multe nereguli. 

Deşi se spune că este aproape imposibil ca un control de acest gen să vină la o unitate publică şi să nu descopere ceva, se pare că este vorba de alte nereguli, mult mai mari.

Pe care, poate, le aflăm mâine, de la directorul DSV Neamţ, Sorin Ulea, în conferinţa de presă organizată de  DSV Neamţ.

Totuşi, ce ar fi dispus inspectorii în cauză, şi ziarul Viaţa Nemţeană a aflat?

  1. Să nu se mai vândă ciorbă sau mâncare din peşte deoarece unitatea nu are autorizaţie decât pentru fast-food.
  2. Igienizarea bucătăriei, localului, WC-ului public.
  3. Obligativitatea încheierii unui contract cu un medic veterinar (lipsă de un an) pentru raporturile lunare obligatorii.
  4. Dezafectarea construcţiilor provizorii neautorizate şi inestetice.

Raportul a consemnat omisiuni şi nereguli grave:

  1. Bucătăria nu este utilată şi dotată conform normelor în vigoare – vesela se spală cu apă rece, neexistând sursa de încălzit apă.
  2. Deşeurile menajere şi cele din WC(!!) se fac printr-o conductă modificată pe sub placa de beton şi deversează direct în râul Bistriţa!
  3. Nu există contract care este obligatoriu cu o firmă pentru ridicarea deşeurilor rezultate din eviscerarea peştelui, care reprezintă 18 la sută din greutatea peştelui vândut. De exemplu: în luna august 2018, firma a vândut 10 tone peşte eviscerat către populaţie, fiind obligatoriu ca 1800 de kg rezultate din eviscerare să fie trimise către PROTAN, firma care preia astfel de deşeuri. Toată cantitatea însă, a fost aruncată în Bistriţa, fiind considerat un pericol real pentru infestarea mediului.
  4. Resturile (capete şi oase), obligatoriu ar fi trebuit ambalate special şi trimise cu proces verbal firmei PROTAN în baza unui contract.
  5. Neregili şi la personal: în decursul vremii, angajaţilor li s-a refuzat un contract legal de muncă, aceştia părăsind pe rând, locul de muncă. Controlul a relevat că în prezent ar mai fi un angajat, fără forme legale de doi ani, anume o bucătăreasă. 
  6. Personalul – 6 persoane – nu are carnete de sănătate, nu are analize medicale la zi şi nu se cunoaşte starea de sănătate a lor. 

Şi, nu în ultimul rând: în ultimul an, peştele vândut populaţiei drept păstrăvi de crescătorie proprie, are următoarea provenienţă: 15% Carrefour, restul este fără documente. 40 de tone s-ar fi luat din apropiere, de la un alt patron.

Deşi s-a dispus să nu se mai vândă ciorbă, în posesia redacţiei Viaţa Nemţeană există un bon fiscal care a arată că duminică s-a vândut, în continuare ciorbă. 

Anul trecut, păstrăvăria în cauză a fost ţinta unui scandal pe care chiar clienţii l-au iscat, pe fondul unor nemulţumiri care au făcut obiectul unui articol de presă local. 

Aşteptăm poziţia oficială a Direcţiei Sanitar Veterinare Neamţ şi exercitarea dreptului la replică de către patronul păstrăvăriei. 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Dispăruţi. Au plecat de acasă şi nu s-au mai întors

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Secției de Poliție Rurală Gârcina continuă activitățile de căutare în vederea depistării numitei BEREJAN ELENA- ANDREEA,...

Hoaţele din magazin, depistate în trafic cu bunurile furate

Polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat dintr-o societate comercială din localitatea Vânători-Neamţ. Trei femei au fost reținute pentru 24...

Vasile Pruteanu şi alte 5 persoane, condamnaţi pentru finanţarea ilegală a FC Ceahlău

Pe vremea când părea că totul se putea fără frică, câteva persoane din Neamţ au stat la butoane şi au dat ordine. Alţii le-au...

O femeie a fost scoasă moartă dintr-o fosă septică

Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești. La...

Accident cu un autocamion cu lemne la Bălţăteşti

Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje...