22.9 C
Piatra Neamț
duminică, mai 5, 2024

Programul Teatrului Tineretului în săptămâna 11-17 iunie

Politică

”… Din păcate, PNL Neamț a ținut să strice această zi sfântă de smerenie, Vinerea Mare”

Atacuri politice marca PNL Neamț, în Vinerea Mare -comunicat de presă- Având în vedere că suntem...

Adrian Niță: Transformarea ștrandului în teatru de vară/Proiectii de film, festivaluri, spectacole

ADRIAN NIȚĂ, CANDIDATUL PSD PENTRU PRIMĂRIA PIATRA NEAMȚ Dragi prieteni, Cu o viziune îndrăzneață pentru viitorul...

Biroul Electoral a validat candidatura lui Panaite Vasile (PUSL) pentru funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ

Biroul Electoral Municipal a validat, luni (29 aprilie), candidatura lui Panaite Vasile (PUSL) pentru funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ. Panaite Vasile...

AICI, LISTA CANDIDATILOR PSD PENTRU CONSILIUL JUDEȚEAN NEAMȚ LA ALEGERILE DIN 9 IUNIE 2024

Citește și: Largă susținere pentru cel mai bine cotat candidat – DANIEL VASILICĂ HARPA. PSD Neamț și-a depus candidaturile la Președinția /Consiliului...

Sâmbătă, 16 iunie, ora 19.00, Sala Mare

FATA DE PE CANAPEA de Jon Fosse, regia Horațiu Mihaiu  

Distribuția:

FEMEIA – Ecaterina Hâțu
FATA – Sonia Teodoriu
BĂRBATUL – Andrei Merchea Zapotoțki
MAMA – Cătălina Ieșanu
SORA – Corina Grigoraș
UNCHIUL – Valentin Florea
SORA BĂTRÂNĂ – Loredana Grigoriu
TATĂL – Florin Mircea jr
Traducerea din limba norvegiană: Carmen Vioreanu
Regia și scenografia: Horațiu Mihaiu
Fotografii: Mihaela Jipa

spectacol interzis sub 14 ani

Prezentare

Scriitorul norvegian Jon Fosse (n. 1959) a debutat cu un roman (Roșu, negru, 1987), a scris proză scurtă, poezie, eseu, cărți pentru copii, dar ceea ce i-a adus succesul internațional a fost dramaturgia, gen pentru care a fost nominalizat la Premiul „Nobel“ în 2013. Până în prezent, a scris peste 40 de piese, traduse în peste 40 de limbi. În 2010, când i s-a decernat Premiul „Henrik Ibsen“, cel mai important premiu de dramaturgie la nivel mondial, a declarat: „Scrisul m-a schimbat. În tinereţe nu eram credincios. Dacă reuşeşti să scrii o poezie, dacă simţi magia sau enigma, cum vrei s-o numeşti, revelaţia a ceea ce este trăirea, înseamnă că nu poţi fi ateu. Scrisul e o experienţă religioasă, fără îndoială. Eu nu ştiu de unde-mi vin cuvintele. Pot dovedi că am scris 40 de piese şi am publicat 40 de cărţi. Dar n-aş putea spune cum s-au născut ele. Nu mă cunosc pe mine însumi”. Această căutare a identității, a locului în lume, se regăsește ca temă dominantă a dramaturgiei sale, iar Fata de pe canapea (publicată în 2003) este emblematică din acest punct de vedere.

O femeie se caută pe sine pictând… Prezentul său este ca un copac ce se usucă încet, sufocat de plantele agățătoare ale trecutului. Chipuri fantomatice, cărți poștale, sunete ale mării, toate se rotesc într-un dans ce o ține captivă în trecut. Imaginea emblematică: ea, copilă, abandonată  pe o canapea.

Sprijinindu-se de textul – poem al lui Jon Fosse, acest spectacol este o partitură cu două tempouri: unul lent, al femeii care meditează asupra eșecului vieții sale, și altul dinamic, al adolescentei care descoperă lumea și își caută felul de a fi în lume; este, pe de o parte, inerția tristeții, a abandonării idealurilor, iar pe de altă parte, explozia vitală a erotismului.

Fata de pe canapea este un spectacol despre pericolul scufundării în trecut, despre iubire ca principală hrană pe care copilul trebuie să o primească de la părinți pentru a fi întreg la maturitate, dar, înainte de toate, despre  otrăvirea vieții prin neputința de a ne ierta pe noi înșine și pe cei care ne-au greșit.

 

 

​Duminică, 17 iunie, ora 19.00, Sala Mare

WOLFGANG după Yannis Mavritsakis, regia Radu Afrim

 

Distribuția:

Fabiana – CĂTĂLINA BĂLĂLĂU 
Wolfgang – FLORIN HRIŢCU
Fantoma tatălui – ANDREI MERCHEA-ZAPOTOŢKI
Vecinul – MIRCEA POSTELNICU
Mama lui Wolfgang – LOREDANA GRIGORIU
Prietenul lui Wolfgang – EMANUEL BECHERU
Femeia – CRISTINA MIHĂILESCU
Bijutierul – VALENTIN FLOREA
Mama Fabianei – SABINA BRÂNDUŞE

Regia: Radu Afrim

Decor: Romulus Boicu
Costume: Erika Márton
Univers sonor: Radu Afrim
Asistent de regie: Rareş Moldoveanu
Fotografii: Mihaela Jipa
Premiera: 8 septembrie 2017

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

 

În 2006, o ştire făcea înconjurul lumii: într-un orăşel din Austria, Natascha Kampusch a fost ţinută captivă într-o pivniţă, timp de 8 ani, de către Wolfgang Priklopil, care a răpit-o pe când ea avea zece ani.

În 2007 apare WOLFGANG, o piesă scrisă de Yannis Mavritsakis, distinsă cu Palmarès 2010 de către Commission nationale de l’Aide à la création de textes dramatiques, Paris.

În întâlnirea cu regizorul Radu Afrim, textul lui Mavritsakis devine structura pe care se construiește o lume scenică electrizantă, rotunjită de sinceritatea abrazivă a stărilor limită. Dincolo de evenimentul real care a uimit lumea, miza spectacolului este aceea de a problematiza modurile diferite în care oamenii societății de astăzi își caută ieșiri de salvare dintr-un mediu standardizat, conformist, în care nu își (mai) găsesc locul. Unii recurg la gesturi de o violență extremă ce bulversează întreaga comunitate, alții sunt nevoiți să treacă printr-o experiență radicală pentru a înțelege mecanismele profunde ce au declanșat această violență. Mai mult decât eliberarea fizică, această înțelegere îi redă libertatea totală victimei, inclusiv libertatea de a-și ierta abuzatorul.

„Acest spectacol ne arată cât de fragili suntem, dar vorbește și despre captivitate, care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraș, țara, cu care dezvolți o relație de dragoste și ură; interoghează care sunt limitele suportabilității noastre și dacă nu cumva în loc să ne salvăm preferăm o coabitare nocivă.“ (RADU AFRIM)

 

 

 

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

IUBIREA CARE ÎNVINGE MOARTEA: HRISTOS A ÎNVIAT!

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu...

Remus Munteanu, deputat de Neamţ: Lumina Învierii să vă umple inimile!

Ne bucurăm de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. O sărbătorim aşa cum ne-am obişnuit...

Felicitare de Paşti de la Direcţia Silvică Neamţ

Sărbători cu bucurie, credinţă şi speranţă, tuturor!Direcţia Silvică Neamţ

Sinucidere la Săbăoani. Un bărbat s-a aruncat înaintea trenului

Ora 6,20- Sabaoani- un bărbat s-a aruncat de pe o pasarela ce trece deasupra căii ferate în...