- S-au finanţat drumuri strategice: variantă pentru Piatra Neamţ-Bacău
- Turism: Axialul Izvorul Muntelui va fi, în sfârşit, modernizat
- Istorie: drumul Talienilor intră în reabilitare şi pe partea Neamţului
- Proiect: 70 de km de drum şi 8 poduri, în execuţie de anul viitor
N.R: Cea mai mare sumă care s-a investit vreodată în judeţul este în acest an, prin Consiliul Judeţean Neamţ şi primării.
Se lucrează şi se va lucra din temelii la infrastructură, fără de care Neamţul nu poate fi nici pe departe un judeţ turistic.
Astăzi, în prezenţa ministrului Paul STĂNESCU, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, şi a ministrului delegat Marius NICA, de la Ministerul pentru Fonduri Europene, directorului general al ADR Nord Est România, Vasile ASANDEI, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel ARSENE, s-au semnat 19 contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)- în valoare de 196.820.981 lei, adică peste 1.968 miliarde lei vechi (43.056.742 euro), şi un contract din fonduri europene, pentru modernizarea şi reabilitarea infrastructurii din judeţul Neamţ.
83 milioane de euro investiții certe în drumurile nemțene!
„Astăzi, pentru județul Neamț am „scris“ istorie, pentru că am semnat, în prezența a doi înalți oficiali, Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene, proiecte în infrastructura rutieră în valoare de 380.298.327 lei! O sumă colosală, din care 32 milioane euro sunt fonduri europene și diferența provine de la bugetul de stat”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.
Alte 10 proiecte obținute tot prin PNDL 2, au o valoare totală de 38.705.159 lei, adică 387 miliarde lei vechi (8.467.177 euro) şi se află în diferite stadii de execuție.
Proiectul finanțat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 are ca scop reabilitarea și modernizarea Axei rutiere strategice 3 între Piatra Neamț și limita județului Bacău.
Beneficiarul proiectului este parteneriatul dintre Judetul Neamț, Municipiul Piatra Neamț și comunele Dumbrava Roșie, Făurei, Horia, Trifești, Săvinești, Icusești, Dochia, Secuieni, Ion Creangă și Mărgineni.
Primul proiect semnat – „Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 3: Neamț-Bacău – Reabilitarea și modernizarea axei de transport Piatra Neamț – Mărgineni – Făurei – Horia – Ion Creangă – Icușești – limită județul Bacău“ este în valoare de 144.772.187 lei, (32.000.000 euro) și vizează conectarea la reţeaua TEN-T.
Acest drum are o lungime de 70,6 km, din care sunt propuși spre realizare, prin prezentul proiect 60,4 km. El va da o nouă șansă de dezvoltare celei mai sărace zone a județului, dar se va realiza și o eliberare a drumurilor existente, care vor fi degrevate de traficul greu.
Proiectul regiunea NE axa rutieră strategică 3 este un proiect pe fonduri europene între Piatra Neamț și limita județului Bacău cu o valoare de 144.772.187 lei – 32 milioane euro. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea structurii rutiere din spațiul rural, a siguranței traficului existent. Zona de investiții acoperă zona de sud-est a județului și are o lungime de 70.6 km.
Prin POR vor fi reabilitați 60.4 km după cum urmează:
–Drumul judeţean DJ 157 Horia – Piatra Neamţ, cu o lungime totală de 47,7 km, asigurând legătura între localităţile Horia – Trifeşti – Giuleşti – Climeşti – Făurei – Mărgineni – Dochia – Izvoare – Piatra Neamț (drumul judeţean pe tronsonul cuprins între km. 17+300 – 25+000 nu face obiectul prezentei cereri, deoarece pe acest tronson Consiliul Judeţean Neamţ are un contract în derulare)
–Drumul judeţean DJ 207 C Horia – Ion Creangă, cu o lungime totală de 7,1 km, asigurând legătura între localităţile Horia, Cotu Vameş şi Ion Creangă;
–Drumul judeţean DJ 207 D, cu o lungime totală de 28 km, din localitatea Sagna, până în localitatea Bătrâneşti, limită cu judeţul Bacău (drumul judeţean pe tronsonul cuprins între km. 21+430 – 24+000 nu face obiectul prezentei documentaţii, deoarece pe acest tronson Consiliul Judeţean Neamţ are un contract în derulare). „Acest drum de o importanță majoră din punct de vedere economic, readuce în actualitate un drum istoric ce lega județele Brăila, Galați, Vaslui, Neamț și, mai departe, Valea Muntelui. Fiind un drum gândit pentru eficientizarea transportului în zona noastră, se va da o nouă șansă de dezvoltare celei mai sărace zone a județului, dar se va realiza și o eliberare a drumurilor existente, care vor fi degrevate de traficul greu, facilitând astfel deplasarea cât mai confortabilă a celor ce doresc să se bucure de frumusețea ținutului nostru.”, a precizat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.
„Proiectul semnat astăzi va îmbunătăți viața a peste 165 de mii de oameni, care vor avea acces la drumuri moderne și sigure. În partea de nord-est a țării sunt mai multe proiecte de reabilitare rutieră care au primit finanțare şi ne concentrăm pe refacerea sau construirea infrastructurii, pentru a ajuta zona Moldovei să crească economic, prin dezvoltarea turismului și afacerilor, care au nevoie de această infrastructură. Multumesc autorităților locale pentru implicare și promitem că le vom fi alături în continuare”, a afirmat ministrul Marius Nica.