Aseară, în jurul orei 19,30, un grup de 4 turişti din Iaşi a solicitat intervenţia echipei Salvamont fiindcă întâmpinau greutăţi de orientare pe traseul ce leagă Cascada Duruitoarea de Staţiunea Durău, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Turiştii au adăugat faptul că încă patru colegi dintr-un grup de opt ( care s-a scindat, apoi, pe parcursul traseului) sunt în zona superioară a cascadei fără lanterne şi în stare incipientă de epuizare fizică.
„Echipa plecată din Baza Durău i-a găsit orbecăind la lumina telefoanelor mobile iar în jurul orei 21,00 i-au coborat în Durău.
Atragem din nou atenţia ca traversarea Masivului Ceahlău într-o singura zi necesită cel puţin 9-11 ore timp de parcurs , o condiţie fizică acceptabilă şi o echipare corespunzătoare, având în vedere că temperaturile scad odată cu lăsarea întunericului, în jurul valorilor de 0 grade, iar spre sfârşitul săptămânii viitoare, se anunţă primele zile cu temperaturi negative
Lumina telefoanelor mobile nu este îndeajuns pentru identificarea semnelor de marcaj şi a potecilor, existând riscul de rătăcire şi accidentare.
Acumulatorul telefonului, în conditii de temperatură scăzută şi umiditate, are o rată de descărcare mult,,mult mai rapidă!
Timpul de deteriorare a parametrilor fizico-psihici şi riscul apariţiei hipotermiei mai ales pe fondul epuizării fizice, cresc accentuat”, a precizat Papalicef.