Vizita de lucru a ministrului Turismului vineri, în Neamţ, nu a fost una uşoară, oficialul fiind sigur că nu trebuie decât să dezbată articole de lege pe proiectul privind Legea Turismului, în timp ce a avut parte de lucruri încă şi mai concrete, majoritatea legate de infrastructură.
Între ticul de exprimare „haideţi să fim serioşi” şi o uşoară aroganţă manifestată în preajma răspunsurilor pe care nu prea dorea să le dea, începând de la declaraţiile de presă, ministrul a reuşit să se supere şi la sesizarea pe care vice-preşedintele Ion Asaftei, preşedinte ALDE Neamţ şi până la urmă, partener de guvernare, i-a făcut-o referitor la staţiunea Durău: „„Este foarte mare păcat ca la poalele Ceahlăului mergem pe sisteme de acum 30 de ani. Este o cădere a acestei staţiuni şi trebuie neapărat sa fie în atenţia ministerului şi a guvernului. Trebuie o nouă abordare pentru a avea în mijlocul Moldovei o staţiune de tip Poiana Brasov”.
„Eu am staţiunea în vedere, dar pe langa asta trebuie să am în vedere toate cele 100 de staţiuni de interes naţional şi local”, a răspuns printre aştele, ministrul, transferând sarcina la primarul de Ceahlăul.
„Judeţul Neamt are dureri mari şi sunt legate mai ales de infrastructura, care nu este corelată cu infrastructura turistică, a reluat vicele CJ. Este o mare problemă, cum a doua problema este staţiunea Durău, care ar fi trebuit sa fie o supapă pentru Moldova şi o a doua staţiune dupa zona Poiana Brasov, cu trei sau patru pârtii de schi, cu telecabină, cu telescaune. Avem şi sacralitatea muntelui Ceahlău, aspect care, culmea, aduce mulţi turişti pe munte, oameni în putere care urcă spre vârf . Sunt şi oameni mai putin viguroşi şi chiar cu anumite afecţiuni şi e foarte greu pentru aceştia să ajungă pe acest munte sfânt fără telecabină. De asemenea, o foarte mare problemă este si cu pârtia de schi, care e doar ca proiect”, a precizat, fără să ţină cont că oficialul guvernamental are şi altele pe cap, de pildă acele „Staţiuni de nivel naţional”.
„Am trimis peste 200 de adrese către primarii din UAT-urile unde sunt staţiuni turistice. Nu am primit nimic înapoi, nu am primit niciun telefon de la primarul unde este staţiunea Durău, să-mi spună ca are nevoie de ceva sau să discutăm. Asta e viaţa! Dacă domnul primar de la Durău nu este în sală, îl rog frumos, ca să vad ce interes are, dacă tot mă apăsaţi acuma, să mă sune, să se prezinte la Ministerul Turismului, să spună ce probleme are, că nu trebuie să fiţi dumneavoastră vocea domnului primar de la Durău.”, a răspuns ministrul Mircea Dobre.
Dovadă că ştia de cele spuse de Asaftei, este cp a recunoscut că a stat de vorbă, pe aceeaşi temă, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene.