Apreciat de către Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ (organizatorul principal), drept una dintre cele mai ample manifestări culturale ale Neamţului, alături de Festivalul de Teatru şi Vacanţele Muzicale, Târgul de Carte Libris îşi va deschide porţile pe 14 septembrie, în Parcul Tineretului Piatra Neamţ.
Cu această ocazie, vor fi marcate împlinirea a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă și 100 de ani de la moartea lui Calistrat Hogaș.
„Este un eveniment cultural la care nu trebuie să renunţăm, indiferent cât de greu ne va fi în viitor. Este o manifestare la care Camera de Comerţ investeşte bani, dar nu rămâne cu nici un ban”, a spus preşedintele CCI, făcâd o scurtă şi intenţionată incursiune prin cadrul legislativ care permite Camerei să organizeze acest târg. „Cât timp voi mai fi la Camera de Comeț și Industrie, chiar dacă voi investi din resurse proprii, Târgul de carte se va ține”, a adăugat el.
Partenerii principali sunt Consiliul Judeţean, Primăria Piatra Neamţ, Societatea Scriitorilor şi Uniunea Scriitorilor, filiala Iaşi – reprezentanţa Neamţ.
Participă 25 de edituri din întreaga ţară, vor fi 7 conferinţe susţinute de diverse personalităţi. Va exista şi o participare a Institutului Francez din România, târgul va fi prelungit cu o zi – 18 septembrie ultima zi; un grup de scriitori se va deplasa la colegiile naţionale Calistrat Hogaş, Petru Rareş şi Informatică pentru a sta de vorbă cu elevii.
La cea de a VII-a ediţie a Târgului de Carte Libris vor fi 89 de lansări de titluri.
„Este foarte greu în contextul actual să organizezi o astfel de manifestare. Ea trebuie să continue, mai ales în contextul actual, unde informaţia electronică depăşeşte orice închipuire”, a apreciat Laurenţiu Dulamă, vice-preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Iubitorii de carte însă preferă coala de hârtie în locul romanelor pe tabletă: „Omul se întoarce la carte, are altă conotaţie, alt parfum”, a adăugat şeful CCI, în baza unei realităţi din unele ţări occidentale, în care, în metrou, alte mijloace comune de transport, se regăsesc în mod egal călătorii cu tablete şi cei cu cărţi.
„Poate că nu e întâmplător faptul că astăzi a fost organizată această conferinţă de presă care anunţă un mare eveniment. Astăzi este Ziua Limbii Române, şi ne punem întrebarea ce facem cu limba care ne face pe noi neam?”, a spus viceprimarulş Luminiţa Vârlan, care, din calitatea sa de profesor de limbă şi literatură română se regăseşte în toate manifestările dedicate cărţii.
Scriitorul şi criticul Cristian Livescu a prezentat noutăţi ale acestei ediţii, printre care faptul că anul acesta se va pune accent pe cartea obiect, cartea frumoasă, atractivă. Este o tematică aparte, Cărţile Marii Uniri, la doar un an înaintea centenarului aniversar. Şi ediţia următoare a Târgului Libris va fi dedicată Marii Uniri. Scrrotorul Cristian Livescu a spus că deja sunt 160 de titluri pentru această manifestare.
O scurtă incursiune a programului Târgului de Carte – lansări, conferinţe, prezenţe culturale etc – au făcut-o scriitorii Lucian Strochi şi Dan Iacob.