Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).
Ziua învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.
„Dincolo de confuzii şi redundante (5 iunie sau 30 iunie?!), Ziua Invăţătorului se cuvine sa exprime respectul si onoarea pe care le datorăm aceluia care, dupa Cerul de Sus şi Limba română este expresia desăvârşita a unei autorităţi supreme. A fi clipă de clipă pedagog, estet, moralist, a comunica copiilor şi tinerilor un mod de a fi onest, nu e la îndemâna oricui. De aceea, adresez colegilor mei ganduri pline de gratitudine pentru Crez, pentru dedicatie şi pentru risipa de suflet frumos !”, este mesajul pe care prof. Luminiţa Vârlan l-a postat pe pagina sa de Facebook.
Datele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației) și 5 iunie (Ziua învățătorului) sunt marcate distinct în structura anului școlar. Potrivit Legii 289/2007, ministrul educației, cercetării și tineretului elaborează și aprobă anual un plan care să includă manifestări specifice pentru această zi. Astfel, potrivit site-ului Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, structura anului școlar 2016-2017 prevede ca unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene să marcheze prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).