Laika, cel mai recent roman semnat de Adrian Alui Gheorghe şi apărut în 2014 la Cartea Românească, va fi tradus în Macedonia. Versiunea macedoneană va fi publicată la Makedonika Litera Dooel, în traducerea Irinei Krotkova,
informează editura Cartea Românească.
Romanul semnat de Adrian Alui Gheorghe a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2015.
Laika ar putea fi mult aşteptatul roman al Revoluţiei române, tragic şi comic deopotrivă. Scris cu nerv şi umor. Totul curge atît de firesc în poveste, încît ai senzaţia că te-ai întors în timp şi rîzi de propriile naivităţi, de entuziasmul cu care ai intrat în cursa istoriei. Subiectul e provocator: cum s-a desfăşurat revoluţia română la un „aşezămînt” de boli nervoase. Cine cîştigă? Cum evoluează mica societate cu bolnavi sadea şi bolnavi închipuiţi? Hohotul de rîs, cu care te desparţi de trecut, pare a fi răspunsul cel mai sănătos. E o carte ca o terapie.
„Punînd istoria să se desfăşoare într-un ospiciu, Adrian Alui Gheorghe creează în romanul Laika o ficţiune care este mai autentică decît realitatea. Şi, în acelaşi timp, ne predă o lecţie despre cît de subţire a fost, în istoria noastră recentă, linia de demarcaţie dintre normalitate şi absurd.
Un roman excepţional, care se citeşte cu sufletul la gură de la primul la ultimul rînd şi nu lasă pe nimeni indiferent.” (Răzvan Voncu)
„Pentru imaginaţia sa debordantă, Adrian Alui Gheorghe a găsit cadrul ideal, un sanatoriu de glumeţi adevăraţi sau de conjunctură, în care evoluează istoria noastră recentă. Parodierea în timp real a parodiei de revoluţie română e o găselniţă genială. Compoziţional e perfect, ceea ce contează, de fapt, cel mai mult la un roman.” (Dumitru Augustin Doman)
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinereţe fără bătrîneţe şi sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria A, în anul 2010; Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ din anul 2005. Autor al mai multor cărţi de poezie, eseu, teatru, publicistică. Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, proză, publicistică şi eseu. Premiul „Balcanica” al poeţilor din Balcani, Brăila, 2010 etc. Cărţi de proză publicate: Titanic şvaiţer. Momente şi schiţe (1997), Goliath, proză scurtă (1999), Bătrînul şi Marta, un romanţ şi cîteva povestiri (2002, ed. a II-a, 2005), România pe înţelesul tuturor (2003), Ce rost are să trăieşti în România tranziţiei? (2004), Frig, roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitraşcu (2008), Urma, roman (2013). (sursa: http://www.cartearomaneasca2005-2016.polirom.ro)