La şcoala din carterul Văelni învață un număr de 137 de elevi în clasele 0-8 și un număr de 43 de copii la grădinița arondată școlii. Este singura şcoală fără încălzire pe gaz metan.
– Clădirea în care funcționează școala a beneficiat în ultimii ani de câteva lucrări de modernizare prin care s-a înlocuit acoperișul, s-au montat geamuri termopan, s-a realizat instalația termică interioară, s-a refăcut gardul împrejmuitor și s-au realizat alte câteva lucrări de reparații. Școala este dotată cu un sistem de monitorizare video a carui instalare a redus considerabil actele de distrugere sau furt.
– Este nevoie de montarea unei centrale termice pe gaz și pentru a face acest lucru trebuie realizată rețeaua de alimentare cu gaz metan, investiție demarată deja, aflată în stadiul de proiectare. În sezonul rece următor atât școala, cât și grădinița, vor beneficia de încălzire centralizată.
– Sunt necesare lucrări de refacere a fațadei exterioare care se vor realiza în perioada imediat următoare. În perioada vacanței de vară vom realiza igienizarea holurilor și repararea scărilor de acces.
„Deoarece clădirea școlii este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, celelalte lucrări necesare vor fi finanțate din proiectul aflat deja în pregătire: anveloparea termică, extinderea toaletei, modernizarea sălilor de clasă, înlocuirea instalației electrice, refacerea pardoselilor etc. O altă problemă identificată în urma discuțiilor purtate astăzi, de către consilierii locali PNL și conducerea școlii, o reprezintă abaterile comportamentale ale unor elevi și nefrecventarea la orele de curs de către un grup de 15 elevi, aspecte care vor fi abordate prin realizarea de activități educative cu implicarea doamnei consilier local, Luminița Moscalu, informarea Inspectoratului Școlar Județean și implicarea Direcției de Asistență Socială.” a declarat primarul Municiupiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic
”Clădirea în care funcționează școala a beneficiat în anii trecuți de unele investiții: s-a înlocuit acoperișul, s-au montat geamuri termopan, s-a realizat instalația termică interioară, s-a refăcut gardul împrejmuitor și s-a montat un sistem de monitorizare video. În perioada următoare se vor executa câteva lucrări absolut necesare, finanţate atât din bugetul local cât şi din fonduri europene și anume: montarea unei centrale termice pe gaz astfel încât în sezonul rece următor atât școala, cât și grădinița, să beneficieze de încălzire centralizată, se vor efectua lucrări de refacere a fațadei exterioare și repararea scărilor de acces.Lucrările de modernizare vor contribui, cu siguranță, la crearea unui nou climat. O școală sigură, condiții decente de învățare sunt obligatorii pentru a nu compromite valorile educației pe care le transmitem copiilor noștri. Proiectele educative pot ameliora comportamentul copiilor aflați în risc social. Parteneriatul școală- părinți-comunitate are ca obiectiv și recuperarea copiilor în dificultate. Managementul riscului implică stabilirea unei strategii care să includă acțiuni de prevenire a actelor de violență, absenteismul sau abandonului școlar ”, a declarat Luminița MOSCALU, consilier local PNL