La aproape 100 de ani (1918), de când Basarabia s-a unit cu România, guvernele şi premierii celor două ţări s-au întrunit la Piatra Neamţ, astăzi, la Consiliul Judeţean, într-o reuniune în care chiar declaraţiile celor doi premieri, legate de înfrăţirea celor două ţări, au arătat, echilibrat şi diplomatic, faptul că Preşedinţia pro-rusă de peste Prut nu are legitimitatea să răcească relaţiile diplomatice, culturale, economice şi de apărare între cele două ţări, şi, direct şi afectiv (Pavel Filip, premierul basarabean): „România şi Republica Moldova sunt două inimi gemene”.
De exemplu:
„Am spus că Republica Moldova este o țară parlamentară și deciziile importante se iau la Guvern și la Parlament. În același timp, Instituția Președintelui, președintele este și comandatul suprem al Armatei. Am avut o situație mai puțin plăcută când armata națională nu a putut participa la aplicațiile militare care au avut loc în România, pe dimensiunea NATO. Refuzul în continuare de a participa la aceste aplicații ar însemna slăbirea armatei naționale ori nicidecum nu se încadrează în logică atunci când un comandant suprem al forțelor armate își dorește slăbirea armatei naționale„(Pavel Filip, prim ministru Republica Moldova).
„Noi credem că e important pentru Republica Moldova să valorifice toate oportunitățile oferite de NATO, iar Biroul NATO de la Chișinău reprezintă o oportunitate în acest sens, care poate fi valorificată de Republica Moldova. În relația cu țara vecină, partenerul principal de dialog al Guvernului României este Executivul de la Chișinău”.(Sorin Grindeanu, prim ministru România)
„Acțiunea României va continua să aibă un dublu rol: de stabilizare a Republicii Moldova și de consolidare a cadrelor instituționale și democratice. În al doilea rând, de ancorare politică, strategică, dar și fizică a Republicii Moldova în spațiul european”. Sorin Grindeanu.
În 2009, tot la Piatra Neamţ, şeful statului român, Traian Băsescu, declara: „Sunt de neînteles reticenţele şi conditiile puse de Guvernul de la Chisinau pentru realizarea acordului privind micul trafic la frontiera dintre cele doua tari. „Din pacate, Republica Moldova conditioneaza semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontiera. Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov? (cel prin care Basarabia a fost smulsă României în 1939″.
Pe tema acestei declaraţii, Rusia acuza România că agravează tensiunile în Republica Moldova.