La 10 ani de când un raport de expertiză a recomandat demolarea Spitalului Vechi din Piatra Neamţ – format din două pavilioane, dintre care unui de Oncologie, un vice-premier al României – Sevil Shhaideh şi un preşedinte de Consiliu Judeţean, Ionel Arsene, au abordat serios acest subiect, mai ales că România a fost marcată de câteva cutremure în ultimele luni.
Cei doi au fost astăzi la cele două obiective, au stat de vorbă cu directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, Liviu Negelschi şi au încercat conturarea primelor soluţii: demolare, consolidare sau extindere?
Pentru toate variantele există o problemă majoră, aproape de nerezolvat: ce se întâmplă cu bolnavii şi personalul medical de acolo? Unde vor fi relocaţi?
În total sunt 300 de paturi. Zilnic, în cele două pavilioane trec circa 1100-1200 de oameni, cu tot cu pacienţi, personal medico-sanitar şi vizitatori.
Discuţiile au trecut de la variante de lucru la siguranţa pacienţilor:
Liviu Negelschi: „Despre partea de autorizare: n-am avut acreditare pentru nici una din clădirile pe care le vedeţi; nu au autorizaţie de funcţionare; de când au fost construite şi date în folosinţă, în 1935, respectiv în 1938, de atunci nu s-a mai făcut nimic substanţial. Aici, unde se vede uşa deschisă, la subsol, a fost spălătoria spitalului, şi în timp, a fost o activitate cu grad mare de uzură pentru demisol şi subsol”.
Vicepremierul Sevil Shhaideh: „Rugămintea mea mare este să depuneţi la minister toată expertiza asupra celor două corpuri de clădire, să facem o analiză clară a celor două clădiri, pe toate segmentele. Dacă se impune demolarea, sau dacă trebui să pregătiţi şi partea de extindere. Şi în aceste situaţii şi dacă ajungem la concluzia că trebuie să consolidăm, vom avea nevoie de relocare a activităţii. Întrebarea care se pune este unde relocăm bolnavii astfel încât nimeni să nu sufere, să aveţi, în continuare, asigurate toate circuitele funcţionale, să găsim un alt sediu. Deci, dacă reuşim să consolidăm sau demolăm unde-i ducem pe pacienţi?”
Ionel Arsene: „Funcţionarea în siguranţă a activităţi medicale în cele două corpuri de clădire, din punct de vedere al riscului seismic, este evaluată la circa 10 milioane de euro, indiferent de solucţia care se adoptă: consolidare sau extindere. „Nu este finală această sumă, vorbim doar de o primă evaluare. Până nu avem toate studile nu putem vorbi de o sumă certă. Pe de altă parte dacă vorbim pe expertiza pe zona de rezistenţă, sunt anumite situaţii când consolidarea nu mai este posibilă, doar extinderea”.