La Pavilionul Expoziţional de la Casa Cărţii, se pot vedea, începând de ieri, obiecte de sărbători făcute de mâinile unor oameni care s-au auto-depăşit, prin lupta inegală pe care o dau cu semenii săi: oameni cu dizabilităţi, copii aflaţi în sistemul protecţiei de stat.
„Atelierul lui Moş Crăciun”, un eveniment la care s-a muncit mult, cu talent şi cu dăruire – pentru că fără acestea nu ar fi putut ieşi acele lucruri atât de frumoase – este creaţia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în care au fost mobilizaţi toţi beneficiarii cu talent în domeniu. Şi, mai ales, instructorii, pedagogii, asistenţii sociali şi toţi cei care au îndrumat aceşti beneficiari, le-au stat alături, au reuşit să facă aproape minuni, pentru că vorbim de oameni cu nevoi sociale, fizice şi psihice speciale.
Am întrebat o doamnă de la Santa Maria dacă a fost greu să lucreze cu aceşti copii, să vină la expoziţie cu asemenea lucruri frumoase, dar doamna nu a preferat să se ilustreze pe sine, ci a spus cu mândrie: „Tot ce vedeţi aici, e făcut numai de copii”.
Atelierul lui Moş Crăciun a fost deschis de Cristina Păvăluţă, directoarea DGASPC Neamţ, care a vorbit de spre munca celor care expun în acest târg, şi Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, instituţie parteneră a acestui eveniment.
„Aceşti copii sunt minunaţi, au talent, au ambiţie şi au făcut lucruri deosebite. Îmi permit să invit cetăţenii din Piatra Neamţ să vină să vadă ce este aici, eventual să sprijine acest eveniment. Vă felicit, vă urez sănătate şi sărbători fericite!”, a spus Mihai Apopii.
Au fost răsplătiţi cu diplome toţi participanţii, înmânate de directoarea DGASPC Neamţ, într-un eveniment care motivează titlul de top în care direcţia a fost nominalizată de Ministerul Muncii: Serviciile sociale din județul Neamț se situează între primele 10 din țară și sunt pe locul doi în Moldova atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, potrivit unei clasificări făcute de Guvern. Astfel, Neamțul a devansat județe mai mari și cu un potențial mult mai ridicat precum Iași, Constanța, Sibiu, Prahova ori Satu Mare.