În semn de apreciere pentru deputatul de Neamţ Ioan Munteanu, Grupul PSD din Camera Deputaţilor a decis ca moţiunile simple pe teme de agricultură și justiţie, promovate în toamna acestui an, să fie citite în plen chiar de către el.
Există întotdeauna cetăţeni care vor să știe ce a făcut un parlamentar, pentru oraş, pentru comună, pentru învăţământ, pentru sănătatea oamenilor, pentru traiul lor decent. Ei bine, deputatul Ioan Munteanu este unul dintre parlamentarii care pot să răspundă limpede, uitându-se fără jenă în ochii alegătorului.
Astăzi, doar câteva dintre lucrurile pe care le-a făcut şi le poate face pentru cei care l-au trimis în Parlament:
Activitatea din mandatul 2012-2016:
136 luări de cuvânt în ședinţele Camerei Deputaţilor, 116 initiaţive legislative, 24 legi. Plusul vine de la cele 24 iniţiative (coautor) devenite legi și de la contribuţiile eficiente în dezbaterile din cadrul comisiei pentru agricultură. Probabil, dacă s-ar face o analiză, s-ar putea constata că sunt grupuri parlamentare în Camera Deputaţilor care nu au reușit această performanţă. În semn de apreciere, Grupul PSD din Camera Deputaţilor a decis ca moţiunile simple pe teme de agricultură și justiţie, promovate în toamna acestui an, să fie citite în plen de către deputatul Munteanu.
Şi în mandatul 2012-2016 a avut contribuţii importante la adoptarea legilor care au condus la majorarea pensiilor, a salariilor, a alocaţiilor pentru copii, a ajutoarelor sociale, la creșterea bugetelor pentru învăţământ, sănătate și agricultură.
O realizare pe care o consideră foarte importantă I.M.este legea privind eliminarea a 102 taxe și impozite, printre care și taxa Radio-Tv, lege adoptată în octombrie 2016 și trimisă spre promulgare președintelui ţării.
– inţiative legislative;
– iniţierea de moţiuni simple și de cenzură;
– susţinerea hotărârilor Camerei în care a fost ales;
– posibilitatea de a face declaraţii politice, interpelări, de a adresa întrebări;
– dreptul de a cere suspendarea din funcţie sau punerea sub acuzare a președintelui României, în condiţiile art.95 și 96 din Constituţia României;
– dreptul la cuvânt, libertatea de exprimare și dreptul de vot.
Un argument care vine din 2009. Atunci a reușit un amendament la Legea Bugetului de Stat care a însemnat pentru judeţul Neamţ o suplimentare de 23%. Concret, fiecare primărie din judeţ, indiferent de culoarea politică a primarului, a avut la dispoziţie un buget cu 23% mai mare.
Da, asta este realizare deosebită pentru deputatul Munteanu, cu atât mai mult cu cât astăzi este imposibil să mai ajungi la o asemenea performanţă.