Ion Asaftei, co-preşedintele ALDE Neamţ, va afla vineri, dacă nu de joi seara, oficial, dacă va fi rămâne sau nu cap de listă la Camera Deputaţilor, după ce s-a tot fluturat pe sub nasul liberal-democraţilor un posibil candidat de la Bucureşti pe locul 1 la Deputaţi. Ceea ce, să recunoaştem, ar cam face praf munca celor de la Neamţ, care au luat partidul, cel puţin structura de la PLR, de la zero.
Lucrurile sunt văzute uşor diferit, cel puţin declarativ, chiar la nivelul conducerii de la Neamţ. În timp ce Ion Asaftei declară, făcând apel la procesele verbale de şedinţă, că de la Neamţ listele au plecat la Bucureşti cu votul clar pentru capi de listă Iulian Luca – Senat şi Ion Asaftei – Camera Deputaţilor, Mihai Alexandru, co-preşedintele care vine de la PC, spune că poziţionarea numelor pe listă este complet aleatorie.
Că cei doi par să nu se înţeleagă, cel puţin pe acest subiect, se vede cu ochiul liber: Alexandru Mihai a fost preşedinte la PC, dar când a fost numit pe această funcţie, a preluat o organizaţie gata făcută, începând cu munca unor lideri ca Valerică Frăţilă, Silvia Ciornei, Miron Smarandache.
Ion Asaftei însă, a trebuit să construiască un partid la Neamţ, PLR şi, cu inerentele suişuri şi coborâşuri l-a construit, cât să conteze în ecuaţia fuziunii, de aceea i se pare firesc să fie cap de listă. Şi pentru faptul că e cunoscut încă înainte de a intra în politică, pentru că la răscrucea drumurilor Sadoveniene, Hanul său a fost spaţiul manifestărilor culturale de succes dar şi gazda multor călători (unii cu feţe subţiri) şi nemţeni. Pe de altă parte, Asaftei a ştiut să-şi valorifice la maxim funcţia de la Consiliul Judeţean, cea de vicepreşedinte, lăsând biroul pentru munca de teren, între oameni şi cu primarii, pe drumuri găurite şi/sau la diverse întruniri populare, ceea ce i-a conturat, deja, un profil de candidat.
Dincolo de aceste aspecte, orice partid care-şi aduce un candidat de la centru cap de listă, îşi împuţinează voturile, chiar dacă ar fi el să se cheme PSD. Iar ALDE, în mod categoric, aflat sub această siglă la primele alegeri parlamentare, nu e PSD. Cu atât mai mult nu are nevoie de un candidat de la centru, decât dacă numele său e Tăriceanu.
„Prezenţa unui personaj trimis de la Bucureşti aduce cu sine şi psihologia implantului, care se manifestă prin tendinţa de respingere”, a spus Asaftei. „Evident că ne vom subordona deciziilor de la centru, doar că un candidat venit de la Bucureşti va avea un impact negativ. Nu vreau să se înţeleagă că noi, la Neamţ nu avem oameni capabili să candideze din partea ALDE şi să ne reprezinte în Parlament. Oricine vine de la Bucureşti, şi istoria a dovedit-o, îşi ia voturile şi pleacă, nu are treabă cu Neamţul. Eu vrea din partea ALDE parlamentari care să lucreze pentru acest judeţ”.
Cu precizarea că are încredere în judecata şefilor săi, co-preşedintele ALDE mai are două-trei zile de aşteptat verdictul final.