O delegatie a DG REGIO din partea Comisiei Europene participa astazi, la invitatia ADR Nord-Est, la dezbaterea „Consolidarea capacitatii de specializare inteligenta a regiunilor din Romania”, care se desfasoara la Hotel Unirea, in Iasi.
Evenimentul se deruleaza in contextul procesului de actualizare si revizuire a strategiei de specializare inteligenta a regiunii Nord-Est, document esential pentru absorbtia fondurilor europene alocate prin FEDR Romaniei in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii si este sustinut de Centrul Comun de Cercetare si Comisia Europeana, prin Proiectul RIS3 in regiuni ramase mai putin dezvoltate.
Desi in ultimii ani Regiunea Nord-Est a avut o crestere semnificativa, ea continua sa se pozitioneze pe ultimele locuri in clasamentele national si European in ceea ce priveste nivelul produsului intern brut regional. Provocari majore raman in fata autoritatilor publice, dar si a companiilor si a universitatilor chemate sa contribuie la iesirea din aceasta stare de fapt. Asteptarile Comisiei Europene, Parlamentului European dar si ale actorilor nationali si locali participanti la implementarea politicii de coeziune sunt deopotriva mari. Acest eveniment a oferit cadrul de dialog si explorare reciproca pentru impartasirea nevoilor si gasirea solutiilor pentru reprezentanti ai Universitatilor, Consiliilor Judetene, Camerelor de comert si industrie, clusterelor si companiilor private din regiunea Nord-Est. Pentru a sprijini acest demers, au fost invitati reprezentanti ai Guvernului si experti internationali din Olanda, Spania, Grecia, Finlanda, Franta si Lituania.
„Sper ca subiectul acestei dezbateri va starni interesul participantilor. Este rezultatul preocuparilor noastre in aceasta regiune. Salutam, in special, initiativa de parteneriat cu Nordul Olandei” a declarat Dumitru Buzatu, Presedintele Consiliului Judetean Vaslui si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
„Va felicit pentru angajament si eforturile facute de a promova dezvoltarea inovativa in aceasta regiune. Am remarcat indeosebi implicarea activa a tuturor actorilor relevanti in acest proces de identificare a nevoilor si a prioritatilor de dezvoltare economica. Sper ca Initiativa pentru regiuni ramase in urma sa fie un proiect de succes in RNE si sa devina curand un exemplu de urmat si de celelalte regiuni. Va oferim sprijinul echipei noastre si speram sa puteti pregati si implementa proiecte care sa asigure o viata mai buna pentru cetatenii Regiunii Nord-Est „ declara doamna Corina Cretu- Comisar European pentru Politica Regionala.
„Pentru a avea succes in demersul nostru de dezvoltare, trebuie sa cunoastem care sunt avantajele noastre competitive, care sunt armele noastre. Pe langa efortul de a elabora o strategie de specializare inteligenta ancorata profund in economia regiunii, lucram la un program de cooperare bazat pe principiile specializarii inteligente, in care promotori suntem ADR Nord-Est si Alianta Provinciilor din Olanda de Nord, in care am implicat deja peste 700 actori intr-un proces de descoperire antreprenoriala in domenii de maxima importanta: sectorul agroalimentar, al noilor materiale, apa, energie si deseuri. La noi in agentie, avem un motto: „Daca nu gandesti la viitor nu poti sa il ai!” Sa ne gandim la viitorul nostru comun intr-o Europa prospera” a declarat Vasiile Asandei, Director General ADR Nord-Est si promotor al evenimentului.