20.7 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025

130 de milioane de euro intraţi pe PNDR în Neamţ

Politică

Neamț/Începând de astăzi, 120 de polițiști vor fi zilnic pe teren în scopuri de prevenție

SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ IPJ:Poliţiștii nemțeni sunt la datorie în serviciul comunităţii și în perioada 18-21 aprilie a.c., astfel...

A dispărut de acasă în urmă cu 12 zile. L-ați văzut?

La data de 14 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie, cu...

Propunere legislativă de la Neamț: „Anul 2025 – Anul Cultural Mihai Eminescu” – la 175 de ani de la nașterea poetului

Declararea prin lege a anului 2025 - Anul Cultural Mihai Eminescu, este una dintre propunerile legislative pe care deputatul PSD de Neamț,...

Reacții acide după ce deputatul Iulian Bulai(USR)a dat-o jos pe Lasconi de pe coperta paginii de facebook

După ce Elena Lasconi a fost abandonată de conducerea USR în plină campanie electorală, cu 221 de voturi din 239, unul dintre...

In cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, rata absorbţiei a depăşit 90%, efectuându-se plăţi în valoarea de peste 8,5 miliarde de euro. La nivelul judeţului Neamţ s-au depus peste 1200 de proiecte şi s-au făcut plăţi de peste 130 milioane de euro, s-a informat în Colegiul Prefectural de joi.

Ieri, la Prefectura Neamţ, a avut loc întâlnirea lunară a Colegiului prefectural care a avut pe agendă următoarele teme de discuţie: informare privind activitatea Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamt, lansarea măsurilor PNDR pentru entităţile publice ; formulare europene, servicii medicale de care pot beneficia cetăţenii români asiguraţi, în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană.

Alături de prefect, la dezbaterea Colegiului prefectural s-a aflat şi  subprefectul Vlad Ciurea.

În anul 2016, în judeţul Neamţ, autorităţile publice au depus  un număr de 15 proiecte pe Măsura 7.2 – Investiţii în Modernizare Infrastructurii de Bază, cu o valoare nerambursabilă totală de 17,5 milioane de euro şi 5 proiecte cu o valoare nerambursabilă totală de  2,5 milioane de euro pe Măsura 7.6 – Investiţii în Protejarea Patrimoniului Cultural.

Tot în anul 2016, entităţile private au depus proiecte în domeniul agricol pe măsurile Investiţii în Exploataţii Agricole (5 proiecte în valoare nerambursabilă de 552 mii euro) şi Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri (8 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 340 mii euro), precum şi în sectorul neagricol pe măsurile Sprijin pentru Înfiinţarea de Activităţi Neagricole în Zona Rurală (28 de proiecte cu o valoare nerambursabilă  totală de 1,96 milioane euro) şi Dezvoltarea Activităţilor Neagricole în Zona Rurală (53 de proiecte cu o valoare nerambursabilă totală de 10,6 milioane de euro).

„ Chiar dacă ne situăm în primele trei locuri ale clasamentului Regiunii de Nord Est în ceea ce priveşte numărul de proiecte depuse pe PNDR, pentru a mări gradul de absorbţie poate că ar trebui să găsim modalităţi cât mai eficiente de promovare a acestor oportunităţi  şi de sprijinire a potenţialilor beneficiari în etapele de pregătire şi de depunere a unui proiect” a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

În ceea ce priveşte subiectul doi de pe  ordinea de zi , membrii Colegiului prefectural au fost informaţi asupra tipurilor şi condiţiilor de eliberare a Cardului european de asigurări de sănătate şi asupra serviciilor medicale de care poate beneficia un asigurat  în timpul şederii  temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, in aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.

În cadrul informării, au fost prezentate categoriile de formulare utilizate : E 001 „Solicitare de informaţii”, E 104 „Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reşedinţă”, E 106/ S1 „Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent”, E 107 „Cerere de atestat privind dreptul la prestaţiile în natură”, E 108 „Notificarea suspendării sau suprimării dreptului la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate”, E 109/ S1 „Atestat pentru înscrierea membrilor familiei persoanei asigurate şi actualizarea listelor”, E 112/ S2 „Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală-maternitate”, E 121/ S1 „Atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor”, E 125 „Extras individual privind cheltuielile efective”, E 126 „Stabilirea tarifelor în vederea rambursării prestaţiilor în natură”, E 127 „Extras individual privind sumele forfetare lunare”.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, în perioada 01. 01 – 31. 08. 2016,  a eliberat  2836 carduri europene, 99 formulare E 104, 2 formulare E 106/ S1, 2 formulare E 109/ S1, 7 formulare E 112/ S2, 49 formulare E 121/ S1 şi  839 formulare E 125.

Totodată, în aceeaşi perioadă, CAS Neamţ a decontat suma de 10.067.724,95 lei  pentru prestaţiile medicale acordate asiguraţilor din judeţul Neamţ în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, respectiv Confederaţiei Elveţiene, ponderea cea mai mare detinând-o Italia (57,4%).

La finalul întâlnirii prefectul judeţului a propus  şefilor serviciilor publice deconcentrate îmbunătăţirea comunicării cu Instituţia prefectului în ceea ce priveşte raportarea activităţii lunare.

“Pentru mărirea eficienţei, aş dori ca raportarea activităţii dumneavoastră lunare să fie axată pe obiective, să fie succintă, structurată şi concentrată pe realizări iar acolo unde sunt probleme să fie enunţate clar pentru a putea primi sprijin în depăşirea lor” a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

Totodată prefectul a propus o întâlnire viitoare cu toate serviciile publice deconcentrate care au o legătură mai apropiată cu domeniul economic, care să aibă ca subiect de dezbatere găsirea unor modalităţi de sprijin pentru mediul de afaceri ( noutăţi legislative legate de simplificarea administrativă, posibilităţi de colaboare, raporturi de lucru stabilite de cadrul legal, etc).

 

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Peste 180 de persoane din toată țara, înșelate de un romașcan. Tînărul a fost ridicat astăzi de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Reținut pentru mai multe fapte de înșelăciune La data de 29 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității...

Program special la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor și casieriile DTI în perioada 1-4 mai 2025

Serviciul de Evidență a Persoanelor: Joi, 1 mai  - ÎNCHIS Vineri, 2 mai - ÎNCHIS

S-a semnat contractul pentru lotul A8 Pipirig – Leghin. Tronsonul de autostradă va trece prin Parcul Vînători Neamț

A fost semnat contractul pentru construirea a aproape 20 de kilometri din Autostrada A8, pe tronsonul care traversează județul Neamț, prin Parcul...

Delgaz Grid, moderizări pe 15 km de rețea din cele două municipii ale Neamțului

Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice din cadrul Grupului E.ON în România, va realiza în acest an,...