Manifestare de excepție, astăzi, la Sinagoga “Baal Sem Tov” din Piatra Neamț, unde, printre picturile mai multor artiști nemțeni, s-au înmânat premiile ”Victor Brauner”, Ediția I-a. Pentru poetul și scriitorul Emil Nicolae a fost ocazia de a aminti că Sinagoga împlinește 250 de ani. Este, de altfel, singurul lăcaș de cult evreiesc de lemn, din Europa și declarată monument istoric de către Academia Română.
Pictorului Mircea Răzvan Ciacâru i-au fost înmânate Medalia de Onoare și Premiul ”Victor Brauner”. Un alt premiu Victor Brauner l-a primit Lucian Tudoran. A participat președintele Comunității Evreiești, deputatul Aurel Vainer.
Comunitatea evreilor nemțeni numără 125 de membri, dintre care 50 sunt evrei din ambii părinți.
Potrivit neamt.ro, Sinagoga din Piatra-Neamţ e construită din bârne groase învelite cu taban atât la interior cât şi la exterior. Temelia înaltă de piatră face ca intrarea în edificiu să se realizeze prin coborârea mai multor trepte, iar interiorul se prezintă ca o galerie închisă cu două etaje la nord şi un singur etaj la vest.
În peretele estic al sinagogii este aşezată „Urna Sfântă”, adevărată operă de artă executată în lemn sculptat şi dispusă în trei etaje, fiecare nivel fiind aşezat pe coloane rotunde acoperite cu bronz şi argint. Această urnă a fost lucrată în 1835 de Şaraga Iţchok ben Moische, dar în patrimoniul lăcaşului s-a mai păstrat şi o frumoasă perdea cu şapte triunghiuri şi o inscripţie în ebraică din care rezultă că a fost realizată în 1767, deci la numai un an de la construirea actualului edificiu.
Un eveniment interesant este legat de casa din imediata apropiere a sinagogii. Este vorba de o anexă a edificiului şi pe care comuniştii vroiau să o demoleze în 1977 pentru a face loc unei alte clădiri. Intervenţia unui grup de oameni de cultură, printre care poetul Daniel Corbu şi scriitorul Adrian Alui Gheorghe, pe lângă Adrian Păunescu, persoană cu destulă trecere pe lângă autorităţile comuniste de la acea vreme, a avut ca rezultat salvarea construcţiei doar pe hârtie, întrucât aceasta fusese deja demolată între timp. Demarate în anul 2006 şi finalizate la începutul lui 2009, lucrările de refacere a acestui edificiu au readus la viaţă vechea construcţie, deşi nu exact pe acelaşi amplasament.
În momentul de faţă întregul ansamblu a fost redat circuitului istoric şi cultural al judeţului Neamţ, sinagoga din Piatra-Neamţ fiind inclusă în proiectul de punere în valoare a centrului istoric al municipiului. În fiecare an sute de turişti vizitează acest monument unicat în arealul Moldovei, el fiind o mare atracţie cu precădere pentru turiştii de cult mozaic.